Guardian: Kürtlerle ortaklıkta çatlak sesler geliyor

Guardian: Kürtlerle ortaklıkta çatlak sesler geliyor

The Guardian gazetesinin Ortadoğu muhabiri Martin Chulov, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme açıklamasını IŞİD’le mücadelenin yanı sıra ABD’nin Türkiye ve Suriyeli Kürtlerle ilişkileri açısından değerlendirdi.

A+A-

Chulov, ‘Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme sözü Kürtlerle ittifakta gerginlik yarattı‘ başlıklı makalesinde“IŞİD’e karşı bu sorunlu ortaklıktan, sürpriz açıklamadan sonra çatlak sinyalleri geliyor” yorumunu yaptı.

ÜST DÜZEY YETKİLİ: IŞİD’E KARŞI ÇÖZÜM SDG

Chulov, Washington’daki yetkililerin Trump’ın açıklamasına hazırlıksız yakalandığını yazdı. Trump yönetiminden ismini açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili, “Şu an, Irak sınırındaki yerlerini sağlamlaştıran 2 bin 200 IŞİD savaşçısı var. Onları oradan çıkarmak zor olacaktır. Bu işi kendi kendi kendimize yapacak sayıda askerimiz yok. Suriye Demokratik Güçleri ile ittifaka yeniden yatırım yapmalı ve Türkiye’nin endişelerini de dikkate almalıyız” dedi.

‘ABD NE YAPTIĞINI BİLMİYOR’

The Guardian muhabiri makalesinde, Kürt liderlerin de ABD’nin Afrin harekâtına karşı çıkmaması sonrası söz konusu ittifakı sorgulamaya başladığını yazdı. Amerikalı yetkililerle düzenli olarak görüşmelere katılan üst düzey bir Suriyeli Kürt yetkili, “Bizim, kendileri için önemli olan şeyi tamamlamamızı istiyorlar ama bizim için önemli olan şeyle ilgilenmiyorlar. Bırakın IŞİD’le onlar savaşsın, biz kendimiz için savaşalım. Ne yaptıklarını gerçekten biliyorlar mı?” diye konuştu.

‘AFRİN SONRASI IŞİD’LE SAVAŞA DÖNMEK İSTEYEN YOK’

Chulov, IŞİD’le mücadelenin Afrin harekâtı nedeniyle şubat ortasından bu yana büyük ölçüde askıya alındığını belirtip, “O günden bu yana Kürt liderler arasında IŞİD’le savaşa yeniden katılmak konusunda pek heyecan yok. ABD Suriye’deki rolünü 2014 ortasından bu yana bölgeyi kuşatma altına alan aşırılıkçıları yenilgiye uğratmakla sınırlamıştı. Bölgedeki Kürtler de IŞİD’i yok etmekte fayda gördü ama onlar aynı zamanda savaş sonrası Suriye’de daha fazla söz sahibi olma hedeflerini de ilerletmek istiyordu. Bu da, NATO müttefiki Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinde gerginlik yarattı” yorumunu yaptı.
 

TRUMP ERDOĞAN’I İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

The Guardian muhabiri makalesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Trump ile son telefon görüşmesinden de söz etti. Chulov’un kaynakları, görüşmede Trump’ın Erdoğan’ı ‘Suriye’de SDG ile ittifakın Kürtleri cesaretlendirmeyeceğine’ veya ‘Türkiye içinde güvenlik sorunu yaratmayacağına’ ikna etmeye çalıştığını söyledi.

‘ESAD KÜRTLER İÇİN BİR SEÇENEK’

Chulov, Suriye’den çekilmeye karşı çıkan üst düzey Amerikalı yetkililerin Trump’a iki anti-tez sunacağını da yazdı. Buna göre, yetkililer Trump’a böyle bir durumda İran’ın Suriye’deki etkisinin artacağını ve Suriyeli Kürtler ile Esad yönetiminin yakınlaşacağını söyleyecek. The Guardian’ın kaynağı olan üst düzey Kürt yetkili ise bu teze karşı çıkmayarak, “Bir seçenek de bu. Amerikalılar bizi daha iyi bir önerileri olduğuna ikna etmeli” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.