Habur kapatılınca stokçuluk başladı
Koronavirüsü salgını nedeniyle Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması üzerine Şırnak ve ilçelerinde Irak'tan sınır ticaretiyle getirilen çay, şeker ve tütün mamulleri başta olmak üzere birçok ürüne yüzde 50'ye varan zamlar yapıldı.
Haber Merkezi - Koronavirüsü salgını nedeniyle Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması üzerine Şırnak ve ilçelerinde Irak'tan sınır ticaretiyle getirilen çay, şeker ve tütün mamulleri başta olmak üzere birçok ürüne yüzde 50'ye varan zamlar yapıldı.
Çin'de ortaya çıkıp, birçok ülkeye yayılan koronavirüsün İran ve Irak'ta da görülmesi üzerine önceki gün açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye-İtalya, Türkiye-Irak ve Türkiye-Güney Kore arasında yapılan tüm uçuşlar ile birlikte karayolu ulaşımlarının durdurulduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklamasıyla birlikte Şırnak’ın Silopi ilçesinin Irak Federe Kürdistan Bölgesine açılan Habur Sınır Kapısı da giriş ve çıkışlara kapatıldı.
Sahra hastanesi kurulan sınır kapısından ne araç ne de sivillerin geçişine izin verilmiyor. Sınır kapısının kapatılması ile birlikte sınır ticareti yapan ve “karınca” adı verilen günübirlikçiler de bu durumdan etkilendi.
Sınır kapısının koronavirüs tehdidiyle kapatılmasını bazıları fırsata çevirdi. Irak'tan daha önce getirilen birçok ürünün satış fiyatı fahiş oranda arttı.
ÇAYA YÜZDE 50'YE VARAN KORONA ZAMMI
Kilosu şimdiye kadar 50 TL olan 1 kilo çayın fiyatı 70-75 TL’ye, 10 kilosu 38 TL olan şekerin fiyatı ise 48 TL’ye yükseldi. Yine sınırın öre tarafından getirilen ve bölgede tüketimi yaygın olan glikoz çocuk sütü fiyatı 28 TL’den 35 TL’ye çıkarken, tütün mamullerinin kartonuna 10 TL ve üzeri zam yapıldı. Bu ürünlerin yanı sıra yağ ve kahve fiyatları da zamlandı.
STOKÇULUK BAŞLADI
Kimi esnafların ellerindeki ürünleri stokladığı belirtilen ilçede, sınır kapısının önümüzdeki günlerde de kapalı kalması halinde fiyatların daha da yükselmesi sözkonusu.
İlçe sakinlerinden Murat Erik, sınır kapısının kapatılmasının akabinde bazı tüketim malzemelerini bulmakta zorluk çekmelerinden şikayetçi. Piyasada çay bulamadıklarını dile getiren Erik, "Kapının ne zaman açılacağı belli değil. Gidişat iyi değil. Vatandaş olarak çok sıkıntı çekiyoruz. Tek geliri sınır ticareti olan yurttaşlar kapının kapatılmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu hastalığa çözüm bulunmaz ve kapılar açılmazsa, tır sahipleri başta olmak üzere halk bayağı çöküş yaşayacak” diye konuştu.
GEÇİCİ DEĞİL KALICI ÇÖZÜM ŞART
Sınırın öte tarafına geçip getirdikleri malları bu tarafta satarak geçimlerini sağlayan ve ‘karınca’ olarak adlandırılan kişilerden biri olan A.D., her kapıdan geçişte günlük 30 TL elde gelir ettiklerini, ancak virüs nedeniyle ondan da olduklarını dile getirdi.
Sağlık açısından kapının kapatılmasını ve önlemlerin alınmasını doğru bulan A.D, “Ticaret insan canından önemli değildir. Geçici olarak kapıların kapatılması yerinde bir karardır. Neticede tüm dünyaya yayılan bir hastalık bu ve yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Ama bu kapıdan bizim gibi binlerce insan da ekmek yiyordu. Tek temennimiz bu hastalığa çözüm bulunarak, kapıların bir an önce açılmasıdır. Aksi takdirde bu süre uzarsa binlerce insan başka bir yol bulup, hatta hastalığı göze alarak sınıra gidebiliriz” dedi.
Yetkililere seslenen A.D, binlerce insanın daha fazla ekmeğinden olmaması için hastalığa karşı önlem değil, çözüm üretilmesi noktasında çaba sarf edilmesini istedi.
ESNAF ZAMMI KARINCAYA BAĞLADI
İlçedeki esnaflardan R.C. ise, sattıkları ürünlere gelen zammın kendilerinden kaynaklı olmadığını savundu.
Esnaf R. C., "Daha önce 20 TL’ye aldığımız yarım kilo çayı, şuan karıncalardan 27 TL’ye alıyoruz. Yine şeker, kahve ve diğer ürünlerde de karıncalar ürünleri fazla satıyor. Zammı yapan biz değiliz. Neticede daha ucuza olmasını biz de isteriz” diye konuştu.
MA / Müjdat Can
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.