Hamish Falconer’den Ezidi Soykırımı mesajı: Suçlular soruşturulmalı

Hamish Falconer’den Ezidi Soykırımı mesajı: Suçlular soruşturulmalı

.

A+A-

Milletvekili ve Orta Doğu'dan Sorumlu İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hamish Falconer, Ezidi Soykırımı’nın 10. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı video mesajında, faillerin derhal soruşturulması gerektiğini söyledi.

“Bugün Ezidi Soykırımı’nın 10. yıldönümünde Ezidilerle birlikte yas tutuyoruz.” diyen Falconer, DAİŞ’in Ezidilere karşı binlerce katliam ve şiddet gerçekleştirdiğini belirtirek şunları kaydetti:

“6 binden fazla Ezidi kaçırılırken, 3 binden fazla kadın ve kız çocuğu tecavüze uğradı. Ezidilerin yüzde 65'inden fazlası yerinden edildi. Yüzbinlerce Ezidi hala mülteci kamplarında kalırken, binlercesinin de akıbeti belli değil. Şengal'de ve halkında açılan yara, DAİŞ’in vahşetini her gün hatırlatılıyor.”

Ağustos 2023'te İngiliz Hükümetinin Şengal trajedisini resmen soykırım olarak tanıdığını anımsatan Hamish Falconer, “Bu, adalete doğru atılmış bir adım olsa da, birçok Ezidi için gerçek hesap verebilirlik ve toplumsal çözümler çok uzak görünüyor. Geçmişte yaşanan acıların etkisi devam etse de bugün Ezidi toplumunun gücünü düşünüyoruz. DAİŞ şüphelilerinden hesap sorulmalı, iki hükümet (Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri) birlikte çalışmaya devam etmeli; Hayatta kalanları adalet ve barış arayışlarında da destekleyelim.” ifadelerini kullandı.

3 Ağustos 2014’te başlayan saldırılarda kadın ve çocukların da içinde olduğu binlerce Ezidi Kürt hayatını kaybederken, binlerce kişi de DAİŞ tarafından kaçırıldı.

Kaçırılan yüzlerce insan köle pazarlarında satıldı, binlercesinin akıbeti hala bilinmiyor.

DAİŞ saldırılarının ardından Şengal ve çevresinde onlarca toplu mezar da bulundu.

Katliamda 5 binden fazla Ezidi Kürt öldürüldü, toplu mezarlara gömüldü, binlercesi de kaçırıldı. 2 bin 745 çocuk anne babasız kaldı.

325 binden fazla Ezidi Kürt evlerinden oldu. 135 bin 860 Ezidi Kürdistan Bölgesi’ne sığındı. 189 bin 337 kişi de Kürdistan Bölgesi’nden koparılan bölgelere, 100 bin kişi de farklı ülkelere göç etti.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos tarihini Ezidi Soykırımı Günü olarak kabul etti.

K24

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.