HDP 1921 Anayasası'nın Ruhunu Arıyor

HDP 1921 Anayasası'nın Ruhunu Arıyor

HDP’nin Anayasa Komisyonu üyeleri, 1921 Anayasası’nın yapım sürecinin ilham alınarak yeni anayasa çalışmalarının gerçekleştirilmesi önerisinde bulundu.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Anayasa Komisyonu üyeleri Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Milletvekili Garo Paylan ile Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis’te Anayasa çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sancar, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Adalet Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Anayasa değişikliği çalışması yapmaya başladığını söyledi.

Sancar, bir Anayasa’nın güçlü toplumsal meşruiyetinin ancak geniş katılımla demokratik olabileceğini belirtti.

Sancar: Geniş tabana oturtulmalı

Anayasa konusunda HDP olarak strateji belirlediklerini, anayasa yapımında esas alınması gereken temel ilkelere ilişkin metin hazırladıklarını ve son çalışmaların ardından eş genel başkanların bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Sancar şunları söyledi:

“Türkiye’nin çatışmalı, aşırı kutuplaşmış ülke olduğu gerçeğini inkar etmek mümkün değil. Bu tür toplumlarda Anayasa yapmak zordur.

“Kalıcı bir anayasa öncelikle geniş tabana oturtulmalı. Bütün tarafları kapsayan bir siyasal mekanizma oluşturmanız gerekiyor.

“Mutabakat ve uzlaşma her bir tarafın kendi tutumunu yumuşatmasıyla, belli taleplerini gözden geçirmesi, bazılarından vazgeçmesiyle mümkün olabilir. Anayasa’nın dinamik, katılıma açık, şeffaf olması gerekiyor.

“Demokratik bir Anayasa ancak demokratik ortamda yapılır. Demokratik ortamda geniş katılımla, sağlıklı müzakerelerle yapılan anayasalar daha özgürlükçü ve barışı teşvik eden bir nitelik taşırlar.

“Anayasayı sadece belli bir dönemde, konjonktürel sorunları aşmak için bir araç gibi kullanmak tehlikeli yaklaşımdır.

“Kalıcı bir anayasa ancak barışı hedeflemekle mümkün olabilir. Biz, barış ve çözüm Anayasası’nı öneriyoruz.  Demokratik, çoğulcu bir anayasa, çözümü ve barışı hedefleyen bir anayasa bizim parolamız budur.

“1921 Anayasası’nın yapım süreci ilham alınarak yeni anayasa çalışmaları gerçekleştirilmeli.1921 Anayasası halk egemenliğine uygun bir süreçte, halk egemenliği ve yerel demokrasi ilkesini buluşturarak yapıldı.

Beştaş: Anayasa ruhuna uygun değil

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da AK Parti, CHP ve MHP’nin yaptığı Anayasal değişiklik çalışmalarının resmi olmadığını, kendilerinin süreçten basın aracılığıyla haberdar olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Çalışma HDP olmadan, Meclis’te grubu bulunan parti bulunmadan devam ediyor. Eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu, toplumun farklı katmanlarını kapsayan bir anayasa talebimiz her zaman olduğu gibi bugün de orta yerde duruyor.

“Biz, kendi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 3 partinin kapalı kapılar ardında, ne görüştüklerini toplumla paylaşmayan tutumları Anayasa yapım sürecine, anayasa ruhuna uygun değildir."

Bilgen: Toplumsal talep dikkate alınmalı

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması ile ilgili düzenlemenin ve belediyelere kayyum ataması ile ilgili maddelerin geri çekilmesinin olumlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Parlamentonun görevi toplumsal talebi, iradeyi dikkate alarak yasa yapmaktır. Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasıyla ilgili iradenin kime ait olduğunu biliyoruz. Ama halkın, o şehirlerdeki yaşayanların iradesi olmadığını biliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.