Hollanda Başbakanı, ülkenin kölecilik geçmişi nedeniyle özür diledi
.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda devletinin yaklaşık 250 yıl boyunca sürdürdüğü kölecilik geçmişi için özür diledi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda’nın kölelikte oynadığı rol sebebiyle devlet adına özür diledi. Rutte yaptığı açıklamada, köleliğin “en açık ifadeyle insanlığa karşı bir suç” olarak tanınması gerektiğini söyledi.
‘İnsanlıkları ellerinden alındı’
1814’de köleleştirilmiş 600 binden fazla Afrikalı kadın, erkek ve çocuğun Hollandalı köle tüccarları tarafından içler acısı koşullarda Amerika kıtasına gönderildiğini ifade eden Rutte, “Ailelerinden koparıldılar ve insanlıkları ellerinden alındı” dedi.
Bugün hayatta olan hiç kimsenin kölelik için herhangi bir kişisel suçluluk taşımadığını ifade eden Rutte, fakat Hollanda devletinin köleleştirilenlere ve onların soyundan gelenlere yapılan muazzam acıların sorumluluğunu taşıdığını vurguladı. Rutte, “Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti ve temsilcileri köleliği mümkün kıldı, teşvik etti ve bundan kazanç sağladı” ifadelerini kullanarak, “Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti adına insan metalaştırıldı, sömürüldü ve istismar edildi. İnsan onuru olabilecek en korkunç şekilde ihlal edildi” dedi.
‘Hollanda hükümeti adına özür dilerim’
Ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle Hollanda hükümeti adına özür dileyen Rutte, “Özür dilerim. Bugün, geçmişte dünyanın her yerinde bu eylemler sonucunda acı çeken köleleştirilmiş insanlardan, onların kızlarından, oğullarından ve tüm torunlarından Hollanda hükümeti adına, Hollanda devletinin geçmiş eylemleri için özür dilerim” dedi.
Yerliler açıklamanın zamanlamasından hoşnut değil
İlk kez resmi ağızlardan yapılan özür açıklaması ise bazı yerli halkları tatmin etmedi. Güney Amerika’da bulunan Surinam’da yaşayan yerli halk Hollanda hükümetinin zamanlamasından hoşnut değil. Açıklamanın aceleye getirildiğini ve kendilerine bu konuda hiç danışılmadığını belirten yerliler, söz konusu özrün Hollanda’nın eski sömürgelerinde köleliği kaldırmasının 160’ncı yıldönümü olan 1 Temmuz 2023’te yapılmasının daha uygun olacağı görüşündeydi.
Hollanda’da aşırı sağ partilerin karşı çıktığı “özür” açıklamasının ardından hükümetin köleci dönemle ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması için yaklaşık 200 milyon euroluk bir kaynak ayırması bekleniyor.
Ayrıca, konuya ilgili bir müzenin açılması için 27 milyon euro kaynak ayrılması da gündemde.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.