HTŞ'nin Suriye'de yönetimi ele geçirmesinden 11 gün sonra, Şam'da demokrasi ve kadın hakları için protesto

HTŞ'nin Suriye'de yönetimi ele geçirmesinden 11 gün sonra, Şam'da demokrasi ve kadın hakları için protesto

Şam'ın Emevi Meydanı'nda toplanan kadınlı erkekli yüzlerce gösterici, "Biz bir din devleti değil, demokrasi istiyoruz", "Özgür, uygar Suriye", "Suriye halkı birdir" gibi sloganlar attı. Protestoda "Özgür kadınlar olmadan özgür ulus olmaz" pankartı açıldı.

A+A-

Fransız haber ajansı AFP, Suriye'de cihatçıların başını çeken Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmesinden 11 gün sonra, yüzlerce Suriyelinin başkent Şam'ın merkezinde demokrasi ve kadın hakları çağrısıyla protesto düzenlediğini duyurdu.

Şam'ın Emevi Meydanı'nda "Biz bir din devleti değil, demokrasi istiyoruz", "Özgür, uygar Suriye", "Suriye halkı birdir" gibi sloganlar atan protestocular, "Özgür kadınlar olmadan özgür ulus olmaz" gibi sloganlar yazan dövizler taşıdı.

'YENİ SURİYE'NİN İNŞASINDA KADINLARIN ROLÜ OLMALI'

AFP'nin konuştuğu protestoculardan emekli memur Macide Müderris (50), “Hem kadınların hem de erkeklerin yeni Suriye'nin inşasında rolü olduğunu" söyledi. Kadın protestocu, “Kadınların siyasi hayatta büyük bir rolü var... Kadınlara karşı herhangi bir pozisyonu takipçisi olacağız ve kabul etmeyeceğiz. Sessiz kaldığımız zamanlar sona erdi" dedi.

TEVHİD BAYRAĞI VE İNFAZ GÖRÜNTÜLERİ

27 Kasım'da kalesi İdlib'den başlattığı taarruzla 8 Aralık'ta Şam'a girip Esad'ı deviren HTŞ'nin İdlib'den Şam'a taşıdığı geçici hükümet, göreve Tevhid bayrağıyla başladı. Suriye'den bazı eski askerlerle güvenlik yetkilileri ve Alevi toplumunun üyelerinin cihatçılar tarafından infaz edildiğine dair şikayetler ve videolar geldi.

COLANİ'NİN ÖRNEĞİ İDLİB

BBC'ye konuşan HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani, Suriye'yi Ağustos 2011'de ABD'nin çekilmesiyle Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği "Afganistan'ın bir versiyonuna dönüştürmek istediğine" dair yorumları reddetti. "Kadınlar için eğitime inandığını" iddia eden Colani, HTŞ'nin çok sıkı şeriat kuralları uyguladığı kalesini örnek vererek "İdlib'de 8 yıldan uzun süredir üniversitelerimiz var. Üniversitelerdeki kadın oranının yüzde 60'tan fazla olduğunu sanıyorum" dedi. İçki tüketimine izin verilip verilmeyeceği sorusunu "Hukuki konular olduğu için konuşmaya hakkım olmayan birçok şey var" diye geçiştirdi. (AFP, Dış Haberler)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.