IFJ: 2024 yılında 104 gazeteci öldürüldü
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) yıllık raporuna göre, 55'i Gazze'de olmak üzere toplamda 104 gazeteci öldürüldü.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 10 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle 2024 yılında öldürülen gazetecilere ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, 1 Ocak'tan bu yana 55'i Gazze'de olmak üzere toplamda 104 gazetecinin öldürüldüğü belirtildi. Raporda, Gazetecilerin Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilmesi gerektiği kaydedildi.
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA
Öldürülen gazetecilerin 12'sinin kadın olduğu belirtilen raporda, üst üste ikinci yılda da en yüksek ölümün yüzde 60 Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da olduğu ifade edildi. Raporda, "Gazze’de savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana öldürülen Filistinli gazetecilerin sayısının en az 138. Irak, Filipinler ve Meksika'nın ardından modern gazetecilik tarihinin en tehlikeli ülkelerinden biri haline getirmiştir. 13 Ekim 2023'te IFJ, Unesco'ya gazetecilerin korunması, kalıcı bir ateşkes sağlanması, siviller için insani yardım koridorları açılması ve Gazze'deki gazetecilerin bölge dışına sığınmasına ve yabancı muhabirlerin bölgeye girmesine izin verilmesi çağrısında bulundu. Ama tüm bu çabalar sonuçsuz kaldı. Asya-Pasifik'te 20 gazetecinin öldürüldüğü belirtilen raporda, “2024 yılındaki oran önceki iki yıla göre daha yüksek. Afrika'da 8, Amerika'da 6, Avrupa'da 4 gazeteci öldürüldü” denildi.
Raporda, 10 Aralık 2024 tarihi itibariyle cezaevlerinde 520 gazeteci olduğu kaydedilerek, “135 gazeteci ile en yüksek oran Çin'de. İsrail'de 59 Filistinli gazeteci, Myanmar'da 44 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor. Sadece Asya-Pasifik bölgesinde 254 gazeteci cezaevinde bulunuyor ve bu rakam Avrupa'nın (142), Orta Doğu ve Arap dünyasının (101), Afrika'nın (17) ve Latin Amerika'nın (6) önünde yer alıyor" denildi.
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger rapora ilişkin şunları söyledi: “Bu üzücü rakamlar basın özgürlüğünün ne kadar kırılgan ve gazetecilik mesleğinin ne kadar riskli ve tehlikeli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Tüm dünyada otoriter rejimlerin geliştiği bir dönemde halkın bilgiye olan ihtiyacı son derece gerçektir. Mesleğimiz adına daha fazla ihtiyat gereklidir. Birleşmiş Milletler Üye Devletlerini, her yıl meydana gelen ölüm ve yaralanmalara son vermek amacıyla gazetecilerin güvenliğine ilişkin bağlayıcı bir sözleşmenin kabul edilmesini sağlamak üzere harekete geçmeye çağırıyoruz.” (MA)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.