İHD: Mahkumlar 20 kişilik koğuşlarda 70 kişi kalıyor
.
İnsan Hakları Derneği (İHD) 2022 yılı Marmara Bölgesi hapishanelerinde hak ihlalleri raporunu açıkladı: ''Kamuoyuna sunulan cezaevi sayısı resmi makamlarda yazılanın aksine 399 değil 481.''
İnsan Hakları Derneği (İHD) Marmara Bölgesi hapishanelerini kapsayan yıllık raporunu İstanbul'daki dernek binasında açıkladı. 2022 yılında 20’si Marmara Bölgesi hapishanelerinden olmak üzere 52 farklı hapishaneden toplam 395 başvuru yapıldı. Sayısal verilere göre en çok hak ihlali başvurusu Ocak ayında Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi cezaevlerinden yapıldı.
Raporda, ''Giderek artan emek sömürüsü yanında hapishaneler 2022 yılında da işkence, onur kırıcı davranış, tecrit, sağlık hakkı ihlalleri, adalete erişim ve ayrımcılık gibi çok sayıda başlıkta ağır ve yaygın hak ihlallerinin yaşandığı yerler olmaya devam etti'' denildi.
Dernek Başkanı Gülseren Yoleri, hapishanelerde yaşanan her türlü hak ihlalini sayısal olarak verilerle ifade ederek, ''Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü 399 cezaevi var dese de, resmi web sitesinde yayınlanan güncel verilerine göre toplam 481 Ceza İnfaz Kurumu bulunmaktadır'' ifadelerini kullandı.
'20 KİŞİLİK KOĞUŞLARDA 70 KİŞİ KALIYOR'
Cezaevi koğuşlarında kapasitenin aşıldığını belirten Yoleri, ''20 kişilik koğuşlarda 70 kişi kalıyor. Hapishanelerde yemek koğuş sayısına göre değil kapasitesine göre dağıtılır. Bu da demek oluyor ki 20 kişilik yemeği 70 kişi paylaşıyor. Sulara da kota koyuluyor. 40 kişiye bir haftalık 10 litre su dağıtılıyor. Bu da kullanılacak temiz suyun yetersizliğini gösteriyor'' dedi
'SAĞLIK HAKKI EKSİKLİĞİ BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURUYOR'
Yıkanmak için kullanılan suların soğuk ve kirli aktığını, aksa da kota koyulduğu için yetersiz kaldığını belirten Yoleri, ''Mahpuslar ciddi sağlık sorunlarının çözümsüzlüğüne terk ediliyor. Ceza infaz kanununda devlete yüklenen sorumluluklar var. Ceza infaz kanununun 6'ncı maddesindeki yasa diyor ki, sen mahpusun sağlığından sorumlusun ve bununla ilgili önlemleri almak zorundasın. Bunu yasanın kendisi diyor. Hijyen eksikliği sağlık hakkı bakımından büyük tehlike oluşturuyor salgın hastalıklara yol açabilir'' dedi.
CEZAEVİNDE UYGULANAN HAK İHLALLERİ
Raporda belirtilen işkence, darp, kötü muamele, onur kırıcı davranış kapsamında 2 bin 421 ihlal olduğu belirtildi. Yaşam hakkı boyutuna dair ise en az 141 ihlalin yaşandığı ve bu ihlallerden 78’inin ölüm ile sonuçlandığı kaydedildi. Sağlık hakkına dair bin 273, açlık grevleri bağlamında 83, beslenmeye dair 724, iletişim hakkına dair bin 499, adalete erişim hususunda ise en az 124, adil yargılanmaya dair ise 541 hak ihlalinin yaşandığı raporlara kaydedildi.
395 BAŞVURUDAN 337’Sİ SİYASİ TUTUKLULAR TARAFINDAN YAPILDI
Marmara Bölgesi'nde bulunan cezaevleri başta olmak üzere 52 cezaevinden 395 başvuru alındığı belirtilen raporda, Başvurucuların 2’si LGBTİ, 82’si kadın ve 311’1 erkek olup, 58’i adli ve 337 si politik nedenlerle hapiste bulunan mahpuslar olduğu ifade edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.