İkbal Durre: Rojava yönetimi tarafını net olarak seçti

İkbal Durre: Rojava yönetimi tarafını net olarak seçti

Moskova Devlet Dilbilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve siyasi analist İkbal Dürre petrol anlaşması sonucunda Rojava Kürdistanı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Moskova Devlet Dilbilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve siyasi analist İkbal Dürre, Rojava yönetiminin ABD’li şirket ile yaptığı petrol anlaşmasının Kürtler açısından çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan İkbal Dürre, Rojava yönetimi ile ABD’li şirketin petrol anlaşmasını değerlendirdi.

Kürt siyasi analist İkbar Dürre, “Amerika ile olan askeri işbirliğinin ekonomik olarak da artık belli bir aşamaya gelmesi ve devam etmesi hiç kuşkusuz Kürtlerin Suriye’deki konumu açısından önemli bir gelişme. Ama aynı zamanda bazı riskleri de beraberinde getirdiğini unutmamak lazım. Rojava Kürtleri oradaki güçler arasında belli bir dengeyi korumaya çalışıyorlardı. Artık yapılan bu anlaşma ile Rojava yönetimi tarafını net olarak seçmiş oldu” dedi.

Anlaşmanın bir takım avantajlarının olacağını belirten Dürre, “Bununla kısa vadede gitti gitmeyecek denilen Amerika’nın gitmeyeceği ve kalıcı olduğu belli oldu. Bu Kürtler için bir avantaj” ifadelerini kullandı.

“Ruslar açısından beklenmedik bir sonuç değildi”

Rusya’nın anlaşmaya tepki verdiğini kaydeden Dürre, sözlerine şunları ekledi:

“Rusya’nın bölge temsilcisi bu konuda bir açıklama yaptı. Rusya resmi açıklamasında bu anlaşmayı olumsuz olarak karşılıyor. Ama diğer taraftan herkes biliyor ki, Amerikalılar orda kalıyorsa bu iş bu noktaya gelecekti. Güçler askeri olarak kontrol ettiği bölgeleri ekonomik olarak da kontrol ediyorlar. Ruslar şu anda buna tepki gösteriyor ama bu Ruslar açısından beklenmedik bir sonuç değil, bu bekleniyordu. Rusların tepkisi o yüzden biraz da tuhaf. Ruslar her ne kadar tepki gösteriyorlarsa da olayın bu aşamaya geleceğini biliyorlardı. Çünkü Türkiye’de askeri olarak kontrol ettiği bölgelerde ekonomik faaliyet yürütüyor. Dolayısıyla Rusya’nın bu konuda söyleyeceği sözleri sadece Amerika’ya değil Türkiye’ye de olmalı.”

Türkiye’nin Rojava’daki varlığına değinen İkbal Dürre, “Rusya’nın kısa vadede Türkiye’nin bölgeden çıkmasını isteyebileceğini ve başarıya ulaşabileceğini inanmıyorum. Rusya tabiki Türkiye’nin o bölgeden çekilmesini ister ama Türkiye’nin buna uyacağına inanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Dürre, “Bölgedeki Rus petrol firmaları orada çıkan petrolü Amerikalılar dahil kim çıkartırsa çıkartsın onlarla çalışmaması için bir neden görmüyorum. Bence Rus firmaları onlarla çalışır ve hatta Şam ile olan satışlarda aracı bile olur” diye konuştu.

Suriye’de hiçkimsenin yaptığı hareketin yasal bir dayanağının olmadığını ifade eden Dürre, şöyle devam etti:

“Bu olayın yasaldan çok pratikteki işleyişi önemli olacak. Çünkü oradaki petrol Suriye’nin tek gelir kaynağı. Kim çıkartırsa çıkartsın her türlü politik söyleme kadar Suriye merkez hükümeti bu petrolü almak zorunda olacak. İşin yasal statüsü belli bir döneme kadar ikinci planda kalacak. Çünkü reel ekonomik ihtiyaç olduğu için. Suriye hükümeti Sezar Yasası nedeniyle çok sıkışık durumda. Her ne kadar resmi olarak kabul etmese de özel firmalar aracılığıyla defakto böyle bir süreç yaşanacaktır. Çünkü başka bir alternatif yok. Bu konuda Rus firmaları aracı olabilir.”

"Türkiye’nin tepki göstermesi doğal"

İkbal Dürre, “Türkiye’nin Amerikalı şirket ile Rojava yönetimi arasındaki petrol anlaşmasına doğal olarak tepki vermesi beklenen bir şey. Bu normal bir şey” ifadelerini kullandı.

Dürre, ayrıca, “Hiç kuşkusuz bu anlaşma ile beraber Amerika’nın kısa vadede Rojava’dan gideceğine dair söylentiler artık anlamsızlaştı. Bu gösteriyor ki Amerika bölgede uzun vadede kalıcı” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.