İnsan hakları örgütleri, Diriller için yapılan başvuruyu işleme almayan TİHEK üyelerini istifaya çağırdı

İnsan hakları örgütleri, Diriller için yapılan başvuruyu işleme almayan TİHEK üyelerini istifaya çağırdı

.

A+A-

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından İnsan Hakları Eylem Planı açıklandığı sırada Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) kendisine Şimuni ve Hürmüz Diril için yapılan başvuruyu reddettiğini açıkladı. İnsan hakları örgütleri TİHEK üyeleriniistifaya çağırdı.

Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi Kovankaya köyünde yaşayan Şimuni Diril ve Hürmüz Diril geçen yıl 11 Ocak tarihinde kaçırıldı ve bir ay boyunca kendilerinden haber alınamadı. 20 Mart 2020 tarihinde Şimuni Diril’in cansız bedenine ulaşıldı. Kocası Hürmüz Diril’in akıbeti ise hala bilinmiyor. 

Kaybolduktan 70 gün sonra bulunan Şimuni Diril'in cesedi adli tıp terimi ile "sabunlaşmış" şekildeydi, vücudunda çok sayıda kırık vardı ve çocukları bile zorlukla teşhis etti.

Yaşlı çiftin kaçırılmalarının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtikten ve ortada toplanacak başkaca delil kalmadığı halde Beytüşşebap Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma halen sonuçlandırılmadı ve olaya ilişkin olarak herhangi bir dava açılmadı.

Olayla ilgili olarak, Diril çiftinin oğulları Remzi Diril, avukatı aracılığıyla TİHEK’e yaptığı başvuruda, annesi Şimuni Diril’in naaşının sayısız kırıklarla bulunduğunu, cinayetin aydınlatılması için gerçek bir çaba gösterilmediğini, babası Hürmüz Diril’in ise akıbetinden hiçbir şekilde haber alınamadığını, bulunması için de ciddi bir çaba gösterilmediğini, bu belirsizlik halinin bir işkenceye dönüştüğünü belirtti.

Remzi Diril’e göre devlet kurumlarındaki bu kayıtsızlık nedeni mağdurların dini inançları ve onlara atfedilen siyasi görüş olacağı yönünde.

TİHEK kendisine yapılan başvuruya verdiği yanıtta, “kanuna aykırı olduğu iddia edilen uygulamanın düzeltilmesinin ilgili taraf veya taraflardan talep edildiğine ilişkin belgelerin başvuruya eklenmemiş olmasını” gerekçe göstererek ve mutlaka “ayrımcı uygulama” ibaresine dilekçede yer verilmesini tavsiye ederek başvuruyu işleme almadığını açıkladı.

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği yazılı bir açıklama ile TİHEK'in başvuruya verdiği cevabı paylaştı ve kurumun etkili olmadığı eleştirisinde bulundu. Üyelerinin istifa etmesi çağrısı yapıldı.

Diril ailesinin avukatı Orhan Kemal Cengiz de sosyal medya hesabından bu açıklama ile birlikte şu paylaşımı yaptı:

"Tam insan hakları eylem planının açıklandığı dakikalarda  Türkiye İnsan Hakları Kurumu, reformun neden hiç bir işe yaramiyacağını göstermek istercesine, en vahim insan hakları ihlallerini içeren bir başvuruda, mağduriyetin ne olduğunu anlamamış gibi yapıyordu."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.