Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi'ndeki Türk 'üslerini' ele alacak

Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi'ndeki Türk 'üslerini' ele alacak

.

A+A-

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu, Kürdistan Bölgesi'ndeki Duhok İli'ndeki bölgelerin Türk "işgali" olarak nitelendirilen konularını görüşmek üzere Salı günü bir toplantı yapmayı planlıyor.

Komite üyesi Muhammed el-Şemeri, yarın gerçekleşcek toplantıya ilişkin Shafaq Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada , "Yarın Irak Parlamentosu'nun yeni yasama döneminin başlangıcı. Parlamento Güvenlik ve Savunma Komitesi'nin Irak'a son Türk müdahalesini ve askeri gelişmeleri görüşmek üzere bir toplantısı olacak" dedi ve "olanların bir işgal olduğuna" inandığını söyledi.

El-Şemeri, “Toplantı sırasında Komite, Irak'a gerçekleşen tehlikeli ve büyük Türk müdahalesi hakkında bir pozisyon, kararlar ve önerilerde bulunacak. Ayrıca, Irak'ın egemenliği ve ulusal güvenliğinin korunmasıyla ilgili bu kritik konuyu ele almak için birkaç yetkiliyi ağırlamayı da değerlendirecek.” dedi.

Ankara'nın PKK nedeniyle, 2016 yılından bu yana (Pence- Kilit operasyonları) Kürdistan Bölgesi içinde başlattığı operasyonlar devam ediyor.

Ankara, 2019'dan bu yana Duhok Vilayeti'nde çok sayıda üs kurdu.

Gayri resmi rakamlar, Türkiye'nin Irak topraklarında 5.000 ila 10.000 askerden oluşan kalıcı bir konuşlanma yaptığını, fiili bir güvenli bölge oluşturduğunu ve silahlı mücadeleyi Irak topraklarına taşıdığını gösteriyor. Ayrıca askeri üslerini birbirine bağlamak ve daha etkili bir alan kontrolü sağlamak için Irak'ta yollar inşa etti. Sonuncusu Şubat 2024'te Ankara'nın yolun "Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki üslerine askeri ve lojistik malzemelerin hareketini kolaylaştırmak" olduğunu söylediği zamandı.

2022 yılında Irak Genelkurmay Başkanı Abdul Emir Yarallah, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığının boyutunu ortaya koyarak, ülkede beş üssünün bulunduğunu açıkladı.

Yarallah, "Üslerde 4 binden fazla Türk savaşçısı bulunuyor." diyerek, Türkiye'nin 2021 itibarıyla Irak'ta 40 mevzisi bulunduğunu, bu sayının o tarihten bu yana 100'e çıktığını, çoğunun Zaho, Amediye ve Duhok bölgelerine yakın mesafede bulunduğunu kaydetti.(Kaynak)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.