Irak Petrol Bakanlığı'ndan Kürdistan Bölgesi petrol ihracatına ilişkin açıklama
.
Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, “Sahalardan üretilen petrolün Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden Ceyhan limanına ihraç edilmesi için petrol pazarlama konusunda yetkili tek şirket olan SOMO’ya devredilmesi için Kürdistan Bölgesi Hükümetine yazı gönderdik” diye konuştu.
Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, yakın zamanda SOMO aracılığıyla Kürdistan’dan petrol ihracatına yeniden başlanacağını söyledi.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında ABD’ye giden heyette yer alan Bakan Hayyan Abdulgani, Rûdaw ajansına açıklamalarda bulundu.
“Allah’ın izni ile Kürdistan’dan petrol ihracatı yakın zamanda başlayacak” diyen Bakan Abdulgani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile geçen yıl Aralık ayında varılan anlaşma çerçevesinde ihracatın Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapılacağını belirtti.
Hayyan Abdulgani, “Sahalardan üretilen petrolün Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden Ceyhan limanına ihraç edilmesi için petrol pazarlama konusunda yetkili tek şirket olan SOMO’ya devredilmesi için Kürdistan Bölgesi Hükümetine yazı gönderdik” diye konuştu.
Irak, Kürdistan Bölgesi'nde petrol üreten şirketleri bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında yapılan sözleşmeleri petrol ihracatının bu güne kadar yapılamamasının önündeki en büyük engel olarak görüyor.
Irak hükümeti bu sözleşmeleri yüksek maliyetli buluyor ve şirketlere üretim ve ihracat bedeli için ödenmesi gerek maliyeti üstlenmek istemiyor. Bağdat ayrıca yabancı şirketlerle yapılan anlaşmaların da “anayasaya göre” olması gerektiğini savunuyor.
APIKUR'un üyeleri arasında Norveçli petrol şirketi DNO, Genel Energy, Gulf Keystone Petroleum, Shamaran Petroleum, HKN Energy Ltd ve Hunt Oil bulunuyor. Bu şirketler Kürdistan'ndaki petrolün yaklaşık yarısını üretiyor.
Petrol Bakanı Abdulgani, bu şirketlerle doğrudan ilişkileri olmadığını söyledi.
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart'ta Kürdistan’dan Ceyhan Limanı'na petrol akışının durdurulduğu bildirilmişti.
Küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5'ini karşılayan Kürdistan petrolü bir yıldır kapalı dururken Türkiye hattın petrol sevkiyatına hazır olduğunu, akışın başlaması için Irak'ın adım atması gerektiğini geçen yıl belirtmişti.
APIKUR’a göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi, petrol ihracatının durmasının üzerinden geçen bir yılda yaklaşık 14 milyar dolar zarar etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.