İran’da gazeteciler gözaltı ve tutuklanma kıskacı altında
.
İran'da Mahsa Emini'nin öldürülmesi üzerine başlayan protestolarda polis gazetecilerin olayları takip etmesine müsaade etmiyor. Gözaltına alınan gazeteciler "casuslukla" itham ediliyor.
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar ülkenin dört bir tarafında devam ederken gazeteciler de polisin hedefinde.
Özellikle başkent Tahran'da internet kısıtlaması sürerken polis gazetecilerin olayları takip etmesine müsaade etmiyor. Gösterilerin yapıldığı bölgelerde polis gazetecileri gözaltına alıyor. Gözaltına alınan gazeteciler "casuslukla" itham ediliyor.
Tahran Gazeteciler Sendikası ise dün başkent Tahran’da gözaltına alınan 10 gazetecinin isminin yer aldığı bir liste yayınladı.
Niloufer Hamedi, Ruhollah Nakhai, Fateme Rajabi, Alireza Khoshtab, Mojtabi Rahimi, Vida Rabbani, Elaha Mohammadi, Elnaz Mohammadi, Hamed Shafiei, Yalda Meiri’nin gözaltında olduğu ya da tutuklandığı bilgisini veren sendika gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi:
"Yetkililere göre mesleğimizin farklı bir tanımı var"
“Maalesef son günlerde gazeteci meslektaşlarımızın evlerini arama ve gözaltına alma sürecinin daha geniş boyutlara ulaştığını duyurmamız gerekiyor.
“Profesyonel bir bakış açısıyla protesto haberleri depremlerden, sellerden, barajlardan, fabrika açılışlarından, boşanma istatistiklerinden ve bir cinayet olayının haberleştirilmesinden farklı değildir.
“Gazeteciler olarak bizim bakış açımıza göre bunların hepsi haber değeri taşıyor ve mesleki görevimiz bunları yetkin ve tarafsız bir şekilde ele almamızı gerektiriyor.
“Protestocu veya kolluk kuvvetleri yetkilileriyle konuşmamızın bir önemi yok ancak görünüşte yetkililere göre mesleğimizin farklı bir tanımı var.
“Hekimin ilk görevi inanç ve eğilimleri ne olursa olsun hastayı tedavi etmek olduğu gibi bizim de görevimiz siyasi yaklaşımın ve çıkarların ötesinde.
“Toplumun bağımsız bir medya kuruluşuna sahip olma ihtiyacını, gazetecilere ve medyaya yasa dışı kısıtlamalar getirilmesini, olayları haber yaptıkları için gazetecilerin tutuklanmasını görmezden gelip, kamuoyunun yabancı medyaya gösterdiği ilgiden şikayet edemeyiz.
“Bu çelişki anlaşılmaz. Sendika olarak, meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve görevlerini yerine getirmelerini kuvvetle istiyoruz.”
İran, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasından 178. sırada.
Ne olmuştu?Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen 22 yaşındaki Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlak polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı. İran devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini'nin akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıkladı. Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak, görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı. Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti ise konuyla ilgili açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti. Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Mahsa Amini'nin ahlak polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu. |
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.