İran'da Kasım Süleymani anmasında iki patlama: En az 103 ölü

İran'da Kasım Süleymani anmasında iki patlama: En az 103 ölü

İran'da 3 Ocak 2020 günü ABD tarafından öldürülen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani için düzenlenen anma töreninde iki patlama meydana geldi. En az 103 kişinin öldüğü açıklandı.

A+A-

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin memleketi Kirman'daki mezarında düzenlenen anma töreninde en az iki patlama meydana geldi. İran devlet televizyonu, saldırılarda ölü sayısının en az 103'e yükseldiğini duyurdu. Haberde, "terör saldırısı" ifadeleri kullanıldı.

BİNLERCE KİŞİ TOPLANMIŞTI

Patlamalar, ülkenin güneydoğusundaki Kirman kentindeki mezarlığın yakınında, yüzlerce kişinin ABD'nin 2020 yılında suikast düzenlediği Süleymani'yi anmak için toplandığı sırada meydana geldi.

iran2.jpg Fotoğraf: Fars haber ajansı

Yarı resmi Nur haber sitesi ise olayın mezarlığa giden yolda yaşandığını ve "gaz fişeklerinin patladığını" ileri sürerken, SNN haber ajansı ise çok sayıda ambulansın mezarlığa doğru yola çıktığını duyurdu.

Kasım Süleymani 3 Ocak 2020'de ABD tarafından Irak'ın başkenti Bağdat'ta insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü. Süleymani, Suriye ordusunun iç savaşta IŞİD dahil silahlı gruplara karşı elde ettiği başarının mimarlarından biri olarak görülüyordu.

MUSAVİ VE ARURİ SUİKASTLARINDAN SONRA

Söz konusu olayın İsrail'in Süleymani'nin yakın dostu olan Devrim Muhafızları komutanı Seyyid Razi Musavi'yi 25 Aralık'ta Suriye'nin başkenti Şam'ın yakınlarında öldürmesinden, Hamas'ın iki numarası Salih el Aruri'ye de dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta suikast düzenlemesinden hemen sonra yaşanması dikkat çekti.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin yıl dönümüne denk gelen konuşmasına başsağlığı mesajı ile başlayan Nasrallah, konuşmasının ikinci kısmını Gazze ve dün Beyrut'ta düzenlenen suikasta ayıracağını belirtti.

'SÜLEYMANİ'NİN MEZARINDA ÖLENLER HEDEF ALINDI'

Nasrallah konuşmasının başında, bugün İran'da Süleymani'nin mezarında düzenlenen anma etkinliğinde en az 103 kişinin öldürülmesine değinerek hayatını kaybedenlerin "hedef alındığını" söyledi.

Hizbullah lideri, sonrasında pek çok ismi de sayarak, Filistin'den Yemen'deki Husilere uzanan bir coğrafyada "direnişin şehitleri" için başsağlığı diledi. Nasrallah, Süleymani ile aynı saldırıda öldürülen Ebu Mehdi el-Mühendis'in yanı sıra İsrail'in geçen yılın son günlerinde İsrail tarafından Şam'da öldürülen Devrim Muhafızları komutanı Seyyid Razi Musavi ve Hamas'ın iki numarası Salih el Aruri'nin ailesine başsağlığı dilekleri iletti.

ARURİ SUİKASTINDAN İSRAİL'İ SORUMLU TUTTU

Nasrallah, Aruri'nin dün Beyrut'ta öldürülmesini "Dahiye'ye yönelik açık bir İsrail saldırısı" olarak niteledi.

Ayrıntılar geliyor...


İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin dördüncü yıldönümü için düzenlenen anma etkinliği çerçevesinde önceden yapılacağı açıklanan konuşma, aynı zamanda Hamas'ın iki numarası Salih el Aruri'nin dün Beyrut'un güneyinde, "Hizbullah'ın kalesi" olarak anılan Dahiye'de öldürülmesinin ardından geliyor.

Nasrallah'ın konuşmasında hem Aruri suikastına, hem de bugün İran'da Süleymani'nin mezarında düzenlenen anma etkinliğinde en az 103 kişinin öldürülmesine değinmesi bekleniyor.

Hasan Nasrallah, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'in Gazze'de başlattığı savaşın sonrasında, 3 Kasım'da bir konuşma yapmış ve ABD'ye bölgesel savaş uyarısında bulunmuştu. Gazze'deki savaştan ABD'nin sorumlu olduğunu söyleyen Nasrallah, "Siz Amerikalılar Gazze'ye yönelik saldırganlığı durdurabilirsiniz çünkü bu sizin saldırganlığınız. Bölgesel bir savaşı her kim durdurmak istiyorsa -ve Amerikalılara sesleniyorum- Gazze'deki saldırganlığı hızla durdurmalıdır" çıkışı yapmıştı.

Lübnan basını da, Aruri suikastının ardından bugün yaptığı yayınlarda, Hizbullah liderinin ağustos ayında İsrail'i Lübnan'da suikastlara karşı uyardığını hatırlatmış, "Aruri suikastı Nasrallah'ın kırmızı çizgisini geçti" yorumu yapmıştı.

Nasrallah'ın konuşması öncesinde İsrail-Lübnan sınırındaki karşılıklı saldırılar tırmanırken, Hizbullah liderinin tüm bu gelişmelerin gölgesinde ne mesaj vereceği tüm dünyada merakla bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.