IŞİD'in Kaçırdığı Ezidi çocuk için velayet davasında DNA testi

IŞİD'in Kaçırdığı Ezidi çocuk için velayet davasında DNA testi

.

A+A-

Mahkeme IŞİD'in Türkiye'ye getirip internette 'satışa çıkardığı' Ezidi çocuğun velayet davasında çocuktan da DNA alınmasına karar verdi. Alınacak DNA, annesi olduğunu iddia eden Iraklı kadının DNA'sı ile karşılaştırılacak.

 

IŞİD tarafından 2017 yılında Türkiye'ye kaçırılıp karanlık internette (dark web) satışa çıkarılan ve Ankara'da Şubat 2021'de örgütün hücre evine düzenlenen operasyonla kurtarılan Ezidi kız çocuğuna ilişkin açılan velayet davasında önemli bir karar çıktı.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre; Mahkeme halen devlet koruması altında bulunan çocuktan DNA örneği alınmasına hükmetti. 11 yaşındaki Ezidi kız çocuğunun DNA örneği, annesi olduğunu iddia eden Iraklı kadının DNA örneği ile karşılaştırılacak. Ezidi çocuk ve Ezidi kadın arasında eşleşme çıkarsa, halen devlet koruması altındaki çocuğun annesine teslim edilmesi bekleniyor.

 

24. ve 15. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin IŞİD’lilere ceza dosyası tutumu

Duruşma dün Ankara’da 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Bir önceki duruşmada mahkeme hakimi, Ezidi kız çocuğunun IŞİD’liler tarafından Türkiye’ye kaçırılmasına ilişkin iki ceza dosyasını inceleme talebini dile getirmişti. Yazılı olarak iki ceza dosyasını ilgili mahkemelerden talep etmişti. Bunlardan birincisi, 2021 Şubat ayında IŞİD’lilerin Ankara Yenimahalle’de oturdukları eve MİT, TEM ve Siber Suçlarla Mücadele birimlerince yapılan baskın sonucu Sabbah Ali Oruç ve beraberindekilerin göz altına alınmasına dair dosya. Diğeri ise Sabbah Ali Oruç’un “Uluslararası insan ticareti” suçlaması ile yargılandığı dosya. Fakat dünkü duruşmada aradan geçen süreye karşın söz konusu iki ayrı ceza mahkemesinde görülen ceza dosyalarının gönderilmediği görüldü.

Karar çıktı: Çocuk da DNA örneği verecek

Mahkeme başkanı iki ceza dosyasının ilgili ceza mahkemelerinden, incelenmek üzere kendilerine gönderilmesini yeniden yazılı olarak talep etti. Mahkeme başkanı ayrıca Ezidi çocuğun DNA örneğinin alınmasına hükmetti. Duruşma, Ocak 2025’e ertelendi. Ocak ayındaki duruşmada anne ve çocuk arasında soy bağının bulunup bulunmadığına ilişkin DNA testisinin mahkemeye ulaşmış olması bekleniyor. Ezidi çocuk ve Ezidi kadın arasında eşleşme çıkarsa, halen devlet koruması altındaki çocuğun annesine teslim edilmesi gerekiyor.

DNA testinin önümüzdeki günlerde alınması bekleniyor

Ezidi kız çocuğu, halen güvenliği için yerini paylaşmadığımız bir yerde devlet koruması altında tutuluyor. Mahkeme kararı doğrultusunda kız çocuğunun önümüzdeki günlerde beraberinde bir avukat ve kaldığı kurumun yetkilileri eşliğinde DNA testi vermek üzere ilgili kuruma götürülmesi gerekiyor. Çocuktan alınacak DNA testinin sonucu, çocuğun annesi olduğunu söyleyen Ezidi kadının DNA örneği ile karşılaştırılacak. Böylelikle aralarında anne çocuk bağı olup olmadığı DNA testi ile ortaya konulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.