İSMAİL BEŞİKÇİ VAKFI’NDAN SEMİNER: CHP VE KÜRTLER
İsmail Beşikçi Vakfı(İBV) 9 Şubat Pazar günü İstanbul-Beyoğlu’nda “Yönetmek İçin Bilmek”: Yeni Belgeler Işığında Tek Parti Raporları, CHP Ve Kürtler” konulu seminer düzenliyor.
Haber Merkezi- İsmail Beşikçi Vakfı(İBV) 9 Şubat Pazar günü İstanbul-Beyoğlu’nda “Yönetmek İçin Bilmek”: Yeni Belgeler Işığında Tek Parti Raporları, CHP Ve Kürtler” konulu seminer düzenliyor.
Moderatörlüğünü Ömer Faruk Yekdeşin yapacağı seminere yazar ve araştırmacı Ercan Çağlayan konuşmacı olarak katılıyor.
9 şubat 2020’de İstanbul-Beyoğlu’nda yapılacak olan seminer, saat 17.00’da başlayacak.
“Bu toplantıda, tek parti dönemi raporları kronolojik ve kategorik olarak bir tasnife tabi tutularak kritize edilecek; daha mühimi, bugüne dek hem akademide hem de kamuoyunda yeterince bilinmeyen üç rapordan hareketle CHP’nin Kürtler veyahut literatürdeki adlandırmasıyla “Kürtlük Meselesi” hakkındaki tespitleri tartışmaya açılacaktır. Söz konusu üç rapordan ilki, CHP mebusu Hasan Reşit Tankut’un 1940 Sonbaharında Muş, Bitlis, Siirt ve Van’da verdiği konferanslar esnasında mezkûr vilayetler hakkında tuttuğu altı sayfalık notlardan oluşmaktadır. İkincisi, CHP Genel Sekreteri Memduh Şevket Esendal’ın 1942 Sonbaharında Vilayat-ı Şarkiye’deki on iki vilayete yaptığı seyahat neticesinde kaleme aldığı seksen yedi sayfalık rapordur. Üçüncüsü ise CHP Kars mebusu Cevat Dursunoğlu tarafından hazırlanan ve 27 Mart 1944 tarihinde CHP Genel Sekreterliği’ne sunulan Türkiye’deki Azınlıklara Dair İşler isimli otuz yedi sayfalık rapordur. Bu toplantıda, bahse konu üç rapor referans alınarak Vilayat-ı Şarkiye’nin tek partili yıllardaki etnik, demografik, idari, içtimai, siyasi, iktisadi, kültürel ve bürokratik fotoğrafı çekilmeye gayret edilecektir. Diğer bir anlatımla toplantıda, raporlardan hareketle, Vilayat-ı Şarkiye’deki nüfusun etnik, dilsel, dinsel, mezhepsel ve teritoryal dağılımı; gayrimüslim nüfusun vilayetlerdeki yekûnu ve raportörlerin deyimiyle bunun devlet için “tehlike” arz edip etmediği; halkın siyasal temayülleri ve Kemalist rejime bakışı; jandarma ve diğer yerel bürokratların halkla ilişkileri ve en nihayetinde Kemalist elitlerin Cumhuriyet rejiminin “istikbali”yle ilgili söylemleri üzerinde durulacaktır. Tüm bunların neticesinde dönemin CHP’sinin “Kürtlük Meselesi”ne bakışı ve bunun “çözüm” yollarına dair fikirleri hakkında konuşulacaktır.”
ERCAN ÇAĞLAYAN 1980 Bingöl doğumlu Çağlayan, ilk ve orta öğrenimini aynı şehirde tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde tarih alanında lisans (2001), yüksek lisans (2008) ve doktora derecesi (2012) aldı. Ocak 2019’da siyasi tarih alanında doçent oldu. Başlıca ilgi alanları şehir tarihi, milliyetçilik, etnik gruplar, azınlıklar, ulus-devlet, Kemalist modernleşme ve maduniyet çalışmaları olan yazarın yazı, röportaj ve makaleleri Bilge Adamlar, Birikim, İçtimaiyat, Kürt Tarihi, Milel ve Nihal, Radikal, Şarkiyat, Tarih Okulu, Tarih ve Gelecek, Turkish Studies, Vate ve Yeni Türkiye gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. Çağlayan’ın yayımlanmış kitapları şunlardır: Cumhuriyet’in Diyarbakır’da Kimlik İnşası [1923-1950], İletişim Yayınları, 2014; Zazalar: Tarih, Kültür ve Kimlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2016; Kemalist Ulus-Devletin İnşası: Eğitim, Kültür, Mekân ve İskân Politikaları, Açılım Kitap, 2018; Cumhuriyet’in Doğu’su: Devlet, Parti, Toplum, Pınar Yayınları, 2019; “Dünyada Van”: Nüfus, Etnisite, Tarih ve Toplum (Der.), İletişim Yayınları, 2019 ve “Burası Muş’tur”: Tarih, Toplum, Kültür ve Edebiyat (Ed.), Pınar Yayınları, 2019.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.