İyimserler daha uzun yaşıyor
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, iyimser insanlar ortalama yüzde 15 oranında daha uzun yaşıyor. İyimser insanların duygularını daha iyi kontrol edebildikleri için stresin yan etkilerinden korunabildiği belirtildi.
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, iyimser insanlar ortalama yüzde 15 oranında daha uzun yaşıyor. İyimser insanların duygularını daha iyi kontrol edebildikleri için stresin yan etkilerinden korunabildiği belirtildi.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kötümser insanlara kıyasla iyimser insanların uzun yaşama ihtimali daha yüksek. İyimser insanların, 85 yaşına kadar ya da daha uzun yaşama olasılığının daha yüksek olduğu saptandı.
Araştırmacılar, iyimser insanların duygularını daha iyi kontrol edebildiklerini, bu sebeple de stresin yan etkilerinden korunabildiklerini söylüyor. Kötümser insanların ise daha mutlu bir gelecek hayali kurarak bundan faydalanabileceklerini belirtiyor.
Araştırmada 70 bini kadın, 1500’ü erkek olmak üzere iki grup üzerinde çalışıldı. Grupların iyimserlik seviyeleri ve sağlık durumları incelendi. Ortalama olarak, grup içinde belirlenen iyimserlik seviyesi en yüksek kadın ve erkeğin diğer kişilere göre yaşam süresinin yüzde 10-15 oranında uzun olacağı belirlendi. Her ne kadar hastalık ve erken ölüm riskleri öngörülebilir olsa da, araştırmacıların “pozitif psiko-sosyal faktörler” olarak adlandırdıkları sağıklı yaşlanma sürecini olumlu etkileyen değişken hakkında bilinenler oldukça az.
Boston Üniversitesi’nde yapılan araştırmada yer alan doçent doktor Lewina Lee “Bulgularımız, iyimserlik düzeyinin artmasının, uzun yaşam ve sağlıklı yaşlanma ihtimalini desteklediğini gösteriyor. Daha mutlu bir gelecek hayal ederek veya yoğun bilişsel davranış terapisi ile iyimserlik seviyesinin yükselebileceğini ve bu sebeple de uzun yaşama ihtimalinin artabileceğini gözlemledik” ifadelerini kullandı. Ancak iyimserlik ile uzun yaşama arasındaki ilişkinin hala tartışmaya açık olduğunu söyleyen Lee, iyimser insanların hedeflerine ulaşmak için özgüvenlerinin daha yüksek olduğunu ve sorun çözme yeteneklerinin daha etkin olduğunu belirtti.
Bristol Üniversitesi’nde “mutluluk bilimi” isimli dersi veren Bruce Hood, araştırmanın pozitif düşüncenin faydaları hakkındaki mevcut bulguları desteklediğini söylüyor. Hood “Stres, bağışıklık sistemini etkiliyor. İyimser insanlar, stresle daha iyi başa çıkabildikleri için enfeksiyonlardan korunabiliyor.” diyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.