Japonya ilk kez Türkiye'den giden bir Kürt'e mülteci statüsü verdi
.
Mülteci kabul etmede oldukça kötü bir karneye sahip olan ve çok sıkı kural uyguladığı için eleştirilen Japonya’nın ilk kez Türkiye’den giden bir Kürt’e mülteci statüsü verdiği kaydedildi.
Adı açıklanmayan Kürt'ün avukatı Koji Yamada yaptığı açıklamada, Sapporo Bölgesel Göç Hizmetleri Dairesi'nin, 28 Temmuz tarihli kararla Türkiye’den giden bir Kürt’ü mülteci olarak tanıdığını açıkladı.
Asya ülkesine 2014'te kaçan Türkiye vatandaşı Kürt göçmen, aynı yıl mülteci başvurusu yapmış ancak 4 yıl sonra reddedilmişti.
Söz konusu vatandaş 2019’da kararın iptali için dava açmıştı. Sapporo Bölge Mahkemesi davayı reddetse de Sapporo Yüksek Mahkeme mayısta aldığı kararla “Türkiye'de ayrılıkçı bir grubunun üyelerine yiyecek sağladığı” gerekçesiyle "ordu ve diğerleri tarafından işkence gördüğü" iddia edilen kişinin gönderilmesinin zulüm riski doğuracağına hükmetmişti.
Tokyo itiraz etmeyince karar kesinleşti.
“Bütün gücümün tükendiğini hissettim”
Hükümetten bir kaynak da geçen ay yaptığı açıklamada bu kişiye mülteci statüsü verilmeye hazırlanıldığını ifade etmişti.
Avukatı araçlığıyla yaptığı açıklamada mülteci, "Bu uzun savaşta neredeyse bütün gücümün tükendiğini hissettim. Umarım sağlanan bu adalet başkalarına umut verir" dedi.
Japonya için büyük bir adım
Avukat Yamada ise kararın, mülteci konusunda kötü bir karnesi olan Japonya için "son derece büyük bir adım" olduğunu vurguladı.
Öte yandan Mülteciler İçin Japon Avukatlar Ağı'na göre, İranlı ve Suriyeli Kürtlerin Japonya'da mülteci olarak kabul edildiği vakalar olsa da, ilk kez Kürt kökenli bir Türkiye vatandaşına bu statü tanınmış olacak.
Göç politikası nedeniyle insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uzun süredir eleştirilen Japonya, mülteci kabul etmede elini sıkı tutuyor.
Geçen yıl toplamda 74 kişiyi mülteci olarak alan ülke, başvuruların yalnızca yüzde 1'ini kabul ediyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.