Karacadağ halkının dilinden bir belgesel film

Karacadağ halkının dilinden bir belgesel film

.

A+A-

Sedat Kıran’ın yapımcılığı ve yönetmenliğini yaptığı Mirkut belgesel filmi izleyicileri ile buluşmaya hazırlanıyor. Mirkut belgesel filminin, çekimleri ve kurgu aşaması iki yıla yakın bir süredir devam ediyor.

 Halen çalışmaları süren belgeselde binlerce yıllık geçmişi olan Karacadağ pirincinin ekimi ve hasadı anlatılıyor.

Karacadağ’da çeltik üretimi ve hasadını konu edinen filmde; binlerce yıldır ekimi yapılan pirincin, her aşamasında yaşanan zorluklar bölgedeki üreticilerin kendi ifadelerinden yola çıkılarak filme aktarılmış. Mirkut, pirinç üretiminin ekim aşamasından hasada kadar tüm evrelerini, bu süreçte yaşanan zorlukları, üreticilerin kimi zaman seyirciyi derinden etkileyen kimi zaman da gülümseten, son derece renkli ve bölgenin kültürel dokusunu da yansıtarak üreticilerin zahmet ve coşkularını konu edinen uzun metrajlı bir belgesel film olmuş.

Derin kültürün mirasçısı; Karacadağ

Karacadağ Bölgesi, tarih sürecinde derin bir kültürün mirasçısıdır. Göbeklitepe’ deki buluntular ve buradaki veriler yabani baklagillerin(buğday mercimek nohut pirinç vb.) kültürel ıslahının ilk olarak bu topraklarda yapıldığını, avcı toplayıcı formdan tarım toplumuna geçiş ile yerleşik hayatın şekillendiğini ve modern toplumun ortaya çıktığını bizlere göstermiştir.

Yine aynı verilerle rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki; ilkel avcı ve toplayıcı insanoğlu,  tarım ile yeni bir form ve ara geçiş ile bugünkü modern toplumun şekillenmesini sağlamıştır. Bununla beraber bazı tarihçilerin “Bereketli Hilal” bazılarının ise“Altın Üçgen” olarak tabir ettikleri toprakların Karacadağ, Fırat ve Göbeklitepe olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bölge halkının dilinden bir belgesel

Dünya insanlık tarihine yeni bir dönem açan bu kadim toprakların;  derin kültürlerin, inançların, ritüellerin merkezi olduğu kesinlik kazanmaktadır. 21.yüzyılda giderek sanayileşen ve globalleşen dünya düzeninde derin kültürlere sahip olan bu tip yerlerde maalesef kültürel doku giderek yok olmaktadır. Küresel global kapital sistem yazık ki beraberinde dünya tarihine derin izler bırakan bu kültür dokusunu yok olmakla karşı karşıya bırakmaktadır.

Karacadağ Bölgesinin her bir taşını bilecek kadar iyi tanıyan belgeselin yapımcısı ve aynı zamanda yönetmeni Sedat Kıran; bu son belgeseliyle de bölgenin kaybolmaya yüz tutan kültürel dokusunu, yaşam biçimlerini ve yaşanan zorlukları orada yaşayan, çalışan, üreten bölge insanının dilinden belgesel film olarak sinemaya, beyaz perdeye yansıtmaya çalıştı.

ABUR Belgeselini de çekti

Mirkut  Belgeselinin yapımcısı Sedat Kıran, 2019’ da Karacadağ Bölgesi’nde binlerce yıldır göçebe yaşam biçimini sürdüren “Koçerlerin” yaşamını ve kültürlerini konu edinen “Abur” belgesel filmi ile yurt dışında prestijli bir çok film festivalinde gösterim ve çeşitli ödüller aldı.

Son olarak da Karacadağ pirincinin  üretim aşamalarını  kültürel boyutuyla harmanlayarak  Mirkut belgeselinde konu edinen yapımcı ve yönetmen Kıran, yüzlerce yıllık pirinç üretim mirasını devam ettiren bölge köylüsünün yaşadığı zorlukları, umutlarını  ve coşkusunu filminde ustalıkla anlattı. Filmde yüzlerce yıllık tarım toplumun ritüellerini, üreticinin ekim sürecinde yaşadığı zorlukları, çekilen zahmetleri ve hasat zamanı yaşanan coşkularını filminde işleyen usta yönetmen; zamansal olarak klasik yöntemlerle yapılan ilkel tarım hikâyeleriyle beraber aynı zamanda günümüzde yapılan modern tarımı da farklı bir çalışma ile izleyicisinin beğenisine sunuyor.

Sunum ve gala

Otoriteler , yönetmenin bol ödüllü Abur filmi kadar, Mirkut belgesel filminin de ses getireceği konusunda daha şimdiden hemfikirler. Mirkut belgeseli; toprak sahibi egemen erklere karşı, ezilen emekçi çiftçilerin yenen hakları ve  emekleri gibi toplumsal mesajlarıyla yakın bir zamanda sürpriz bir gala ile seyircileri ile buluşmaya hazırlanıyor.

(TİGRİS HABER)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.