Katar'a 'El Nusra'nın terör finansmanı' suçlaması: Londra mahkemesi belgelerine Türk bankaları da girdi

Katar'a 'El Nusra'nın terör finansmanı' suçlaması: Londra mahkemesi belgelerine Türk bankaları da girdi

.

A+A-

Türkiye'nin yakın işbirliği içinde olduğu Katar, Müslüman Kardeşler'e finansman sağlaması ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan derin krizin ardından bu kez Suriye'deki teröristleri finanse etmek için milyonlarca dolarlık kara para aklama operasyonunu kolaylaştırmakla suçlanıyor ve Türkiye'den bazı bankaların da bu işte aracı olduğu ileri sürülüyor.

Üst düzey Katarlı politikacılar, iş insanları, dernekler ve kamu çalışanları, ülkenin emirine ait özel bir ofisi ve iki bankayı, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ne (HTŞ) yüz milyonlarca doları aktarmak için kullanmakla itham ediliyor.

Daily Mail'in haberine göre iddialar, bu hafta Londra Yüksek Mahkemesi'nde düzenlenen bir davada tazminat talep eden dokuz Suriyeli adına sunulan belgelerde yer aldı. 

Gazete, "Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar, Suriye'de savaşan El Kaide bağlantılı teröristlere yüz milyonlarca dolar akıttı" başlığını atmış.

Haberde aktarılana göre davada yargılanan sanıkların tamamı iddiaları reddetti.

The Times'a dayandırılan mahkeme belgelerine göre, Müslüman Kardeşler ile işbirliği içinde hareket eden Katar devleti, Suriye iç savaşı sırasında savaşan Nusra Cephesi teröristlerini "aktif olarak desteklemek ve işlerini kolaylaştırmak" için bir "tezgâh" hazırladı.

Şişirme faturalar ile inşaat sözleşmeleri, mülk alımları ve Suriyeli işçilere yapılan yüklü ödemeler ile kara para aklamanın gerçekleştiği iddia ediliyor.

Mahkeme belgelerine göre, bu "fonlar" ya doğrudan Suriye'ye ya da Türkiye'deki bankalara gönderildi, burada çekildi ve sınır ötesi terör grubuna götürüldü.

Orta Doğu'nun en büyük finans kuruluşu olan Qatar National Bank ve Doha Bank, işlemleri kolaylaştırmakla suçlananlar arasında yer alıyor.

Suç örgütü lideri Sedat Peker de ifşa videolarının sekizincisinde Türkiye'nin SADAT aracılığıyla El Nusra'ya silah gönderdiğini söylemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.