KDP Kongre düzenliyor; Türkiye’deki Kürt partiler ne bekliyor?

KDP Kongre düzenliyor; Türkiye’deki Kürt partiler ne bekliyor?

.

A+A-

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 14’üncü Olağan Kongresi bugün Duhok’ta başladı. Türkiye’deki Kürt partilerin liderleri, kongre hakkındaki görüş ve önerilerini Rûdaw’a anlattı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 14’üncü Olağan Kongresi’ni bugün Duhok’ta gerçekleştiriyor.

Başkan Mesud Barzani öncülüğünde binden fazla delegenin katılımı ile gerçekleştirilecek olan kongre, üç gün sürecek.

27 Ağustos’ta start alan kongre hazırlıkları kapsamında Kürdistan Bölgesi ile Irak genelindeki il ve ilçe teşkilatlarında yarım milyon üyenin oyları ile kongreye katılacak olan delegelerin seçimi yapılmıştı. Delegeler için yüzde 25 kadın kotası şartı belirlenmişti.

Bu kongreye misafir davet edilmedi. Daha önce yapılması gereken  14’üncü kongre, IŞİD savaşı, Erbil-Bağdat arasındaki gerginlikler ve koronavirüs salgınından ötürü ertelenmişti.

Türkiye’deki Kürt siyasi partiler de KDP kongresini yakından takip ediyor.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) kongre öncesinde KDP’ye, Kürdistan kurumlarını bir araya getirme ve Peşmerge güçlerini Kürdistan ordusuna dönüştürme önerisinde bulundu.

Öte yandan siyasi partiler, 2012’de olduğu gibi KDP’nin yeniden Kürt sorununun çözümü ve çözüm sürecinin başlatılması için gayret göstermesi gerektiğini kaydetti.

Rûdaw, Diyarbakır’da siyasi partilere KDP kongresine dair görüşleri için mikrofon uzattı.

PAK: Devletleşmenin temelleri esas alınmalı, yeni kurumlar kurulmalı

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik KDP’nin tarihi rolüne dikkat çekerek kongrede alınan kararların Kürtler üzerinde etkisi olacağını belirtti.

Özçelik şunları ifade etti:

“KDP’nin kendisi bir sentez, 4 esas ayaktan oluşan bir sentez. İlki; Şerefxan Bitlisi ve Ehmedê Xani’den beri süregelen ulusal ideoloji ve milli bilinç. Bir diğeri; Şeyh Abdulselam, Şeyh Ahmed ve Mela Mustafa Barzani’den alınan bilinç, kültür ve felsefe. KDP’nin esas ayaklarından biri de budur.

Diğeri; tüm Kürdistan Bölgesi kentlerinde siyasi ve entelektüel çalışmalar, 4 parçaya da etkide bulunmuştur. Bir ayak da budur. Son olarak da uluslararası camiada etkili bir güçtür, büyük bir tecrübesi vardır. Bu dört ayak KDP’yi ifade ediyor ve Kürdistan toprağındadır.

KDP sadece bir parti değildir. Mele Mustafa Barzani’nin de dediği gibi KDP, Kürdistan Cumhuriyeti’nde yer almıştır, 1970 otonominin kurulmasında öncüdür, Güney Kürdistan’ın kurulmasını sağlayan esas aktörlerdendir. Bu yönüyle baktığımız zaman, KDP sadece bir parti değildir.

KDP, bir yarı-devlettir. Bizim bu realiteyi görmemiz lazım. 1991’de Güney Kürdistan’da 3 Kürt kentinin özgürleştirilmesi, federal sistemin kurulması, Kürtler arası ittifak kurulmasında esas rol oynayan olmuştur. 91’de ve 2003’te Kürt partilerin birliğiyle, özellikle Sayın Mesud Barzani ve Mam Celal’in de öncülüğüyle.

KDP kongresinin yeniden bu bilinç ile Güney Kürdistan partileri arasında ittifakı daha da güçlendirmesi ve KDP-KYB arasındaki stratejik işbirliğini yeniden dizayn etmesi Kürtler için tarihidir. Bu anlamda kongre bu yönde bir karar alırsa yeni bir sürecin başlayacağı kanaatindeyiz.

Ayrıca KDP’nin son iki seçimde Kürdistan Bölgesi halkının katılımının azaldığını görmesi lazım. Halk, bir eleştiri ve sitem olarak sandığa gitmiyor. Bunun iyi analiz edilmesi lazım. KDP’nin halkın neden sandığa gitmediğini belirlemesi ve tespit etmesi gerekir.

Biz Kuzey Kürdistan’da bulunan bir parti olarak diğer parçalarda faaliyet gösteren partilere müdahil olmayız. Ama onların destekçisi ve kardeşiyiz. Kardeş olarak da bazen eleştiri ve önerilerimiz olacaktır.

KDP’nin 4 parçanın ulusal hareketlerinde güçlü bir rolü ve etkisi var. 76 yıllık bir parti. Sözgelimi, Mele Mustafa Barzani, Rusya’dan döndüğünde Kuzey Kürdistan’da çok büyük bir etkisi oldu. Eylül Devrimi, Kuzey’de yeni bir dirilişi de sağladı.

Güney Kürdistan’da elde edilen kazanımlar, tüm partilerin güçlü desteği ile savunulmalı, devletleşmenin temelleri esas alınmalı, yeni kurumlar kurulmalı ve mevcut olanlar birleştirilmelidir. Ayrıca diaspora çok önemli, diasporadaki kurumlar aynı çatı altına alınmalıdır.

Bunun sağlanması durumunda mutlaka Kuzey Kürdistan’da da tesiri olacaktır. Siyaseten de KDP, Bağdat ve diğer ülkelerle kurduğu ilişkilerde diğer parçaların hassasiyetini de mutlaka göz önüne almalıdır.”

PSK: KDP, Kuzey Kürdistan’da savaşın sona erdirilmesi için rol oynayabilir

Yeni kongre ile birlikte KDP’nin yeni bir siyaset yürütmesi ve yeni kararlar almasını beklediklerini aktaran PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel de kongreye dair şunları kaydetti:

“KDP kongresi için başarılar diliyoruz. Kongreyi çok önemli görüyoruz, zira KDP son yüzyıllık tarihte özellikle Güney’de olmak üzere Kürt hareketinde başat bir rol oynadı. Bugün de önemli bir pozisyona sahip ve hem Kürdistan Bölgesi’nin yönetiminde hem de Bağdat’ta önemli rolleri var.

Erbil, Kürdistan Bölgesi ve Bağdat’ın önemli sorunlarla yüz yüze olduğunu biliyoruz. Irak’ta cumhurbaşkanı seçilse de bazı sorunlar henüz açıklığa kavuşmadı. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nde de ekonomik, toplumsal sorunlar devam ediyor. Yolsuzluk var, komşu ülkelerin saldırıları söz konusu. Bu yüzden bu kongre, iç sorunlara ve Bağdat’la yaşanan sorunlara  yönelik yeni kural, çözüm perspektiflerinin bulunması adına yeni bir zemin sunabilir.

Ayrıca örneğin Kuzey Kürdistan’da savaşın sona erdirilmesi, yeni bir çözüm sürecinin başlatılması, Türkiye’de Kürt sorununun çözülmesi adına bir rol oynayabilir. Nitekim zamanında da oynadı bu rolü. 2012-2013 yıllarına kadar PKK’nin silah bırakması ve çözüm sürecine dair pek çok çabası oldu.

KDP’nin bu misyon, perspektif ve inançla bu kongreyi gerçekleştirmesini, mevcut önemli sorunlara dair yeni kararlar almasını ve yeni bir siyaset geliştirmesini umuyoruz. Yüreğimizle kongredeyiz, başarılar diliyoruz.”

KKP: Birlik konusunda sorumluluk KDP ve Kürdistan Bölgesi’nin omuzlarında

KDP’ye yönelik beklentileri olduğunu, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi gerektiğini dile getiren KKP Başkanı Sinan Çiftyürek, şunları kaydetti:

“Öncelikle KDP kongresini kutluyoruz, kongreden iyi kararlar çıkmasını umuyoruz. KDP’den beklentilerimiz olacak.

Birincisi; Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi belirsizliğin ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Bu ağır yük KDP’nin omuzlarında.

İkincisi; KDP’nin Peşmerge birliğini sağlamasını istiyoruz. Sadece Kürt halkı değil, tüm dünya KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bünyesindeki Peşmerge güçlerinin bir olmasını istiyor.

Üçüncüsü; Birlik konusunda sorumluluk Kürdistan Bölgesi ve KDP’nin omuzlarında. Özellikle İran ve Türkiye’nin saldırıları noktasında.  Birlik konusunda kongreden iyi kararların çıkması arzusundayız.”

Kaynak: Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.