Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğraflayan gazeteciye yeni dava
.
2017 Newroz'unda vurulan Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e paylaştığı 5 ayrı fotoğraf gerekçe gösterilerek yeni iddianame hazırlandı. İddianame Diyarbakır 5. ACM'deki dosyayla birleştirildi.
Diyarbakır'da 2017 Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'ün "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlamasıyla yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir önceki duruşmada (30 Eylül 2021) yaptığı suç duyurusu iddianameye dönüştü.
Söz konusu iddianame de mevcut yargılamayla birleştirildi. Bugünkü duruşmada Mahkeme Başkanı, gazeteci Gök'e yargılandığı mevcut dosyayla birleştirilen hakkındaki yeni iddianameye ilişkin savunma yapıp yapmayacağını sordu.
İddianamenin henüz kendisine tebliğ edilmediğini belirten Gök de iddianameyi inceledikten sonra savunma yapacağını söyledi.
Bu esnada araya giren heyette yer alan üye hakimlerden biri, “Aslında yeni iddianamenin içeriğini biliyorsunuz" diyerek Gök'e bunlara ilişkin savunma yapabileceğini belirtti. Gök, iddianameyi inceledikten sonra savunma yapacağı yönündeki beyanını tekrarladı.
Avukat Resul Tamur ise, yeni iddianameye dair savunma yapmak için mahkemeden süre talebinde bulundu. Mahkeme de, birleşen dosya iddianamesine karşı savunmasını hazırlaması için Gök ve avukatına süre vererek davayı 31 Mart'a bıraktı.
Yeni iddianamede ne var?
Hazırlanan yeni iddianame, Gök'ün Kuzey ve Doğu Suriye'de takip ettiği haberleri kapsıyor.
Söz konusu haberlerde YPG’lilerin de fotoğrafları var. Gök’ün bu fotoğraf ve haberleri 2017-2019 arasında 5 ayrı paylaşımla Twitter ve İnstagram’dan yayınlaması suç delili olarak gösteriliyor.
İddianamede, Gök’ün “örgüt propagandasından” 7,5 yıla kadar hapisi isteniyor.
Ne olmuştu?
Gök, 21 Mart 2017'de Diyarbakır Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polisler tarafından kurşunlanarak öldürülmesini görüntülemişti.
Gök, olaydan 8 gün sonra 29 Mart'ta avukatlarıyla birlikte Diyarbakır Adliyesi'ne giderek, olayla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'na ifade vermişti. Savcının talebi üzerine, Gök tarafından çekilen 26 fotoğraf karesi de savcılığa teslim edilmişti.
20 Nisan 2017'de polisler Gök'ün Diyarbakır Bağlar'daki evine baskın yapmış, gazetecinin bulunmadığı evde arama yaparak dört kitap ile bir derginin yanı sıra Gök'e ait kullanmadığı 2 telefona el koymuştu.
Daha sonra da haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek Gök'e 7 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.