Kerkük İl Meclisi KDP Fraksiyonu: Vali seçimi prosedürleri hukuka aykırı

Kerkük İl Meclisi KDP Fraksiyonu: Vali seçimi prosedürleri hukuka aykırı

.

A+A-

Kerkük İl Meclisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri, Kerkük valisi, meclis başkanı ve yerel yönetimini seçmek için yapılan toplantıdan haberdar olmadıklarını, dolayısıyla toplantıyı yasa dışı bulduklarını açıkladı.

KDP Fraksiyonundan Hasan Mecid Reşid ve Şoxan Hasib Hüseyin, bugün (12 Ağustos 2024) kamuoyuna yönelik bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “10 Ağustos'ta Kerkük İl Meclisi adına Bağdat'taki Reşid Otel'de bir toplantı düzenlendiği ve Kerkük İl Meclisi üyeleri olarak toplantıdan haberdar olmadıkları ayrıca bilgilendirilmedikleri” belirtildi.

Meclisteki tüm tarafların bilgilendirilmemesi dolayısıyla, 2008 yılında değiştirilen 21 Sayılı Kanun'un 7. maddesine aykırı olan durumdan ötürü, toplantının yapılmasına ilişkin işlemlerin “hukuka aykırı” olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Kerkük'te vali, meclis başkanı ve yerel yönetim seçim sürecinin hukuka uygun yürütülmesi çağrısı yapıldı.

Kerkük'ün idari yönetiminin kurulması için 10 Ağustos 2024 tarihinde, Bağdat'taki Reşid Otel'de KDP, Türkmen ve üç Arap meclis üyesinin katılı olmadan bir toplantı gerçekleştirilmişti.

Toplantı kapsamında yapılan oylamada YNK'li Rebwar Taha valilik görevine seçilirken, il meclisi başkanlığına Araplardan Muhammed Hafız getirilmişti.

Türkmenler ve KDP, Kerkük'te Kürt, Arap ve Türkmenler arasında dönüşümlü valilik modelini önermişti, ancak bu gerçekleşemedi.

Kerkük ve Irak’ın 14 ilinde il meclisi seçimleri 16 ve 18 Aralık 2023 tarihlerinde yapılmıştı. 2005 yılından bu yana il meclisi seçimlerinin yapılmadığı Kerkük’te, seçmeneler 18 yıl sonra sandık başına gitmişti.

Partilerin son seçimdeki sandalye sayıları şu şekilde:

Kürtler: 7 sandalye (YNK 5, KDP 2)

Araplar: 6 sandalye

Türkmenler: 2 sandalye

Hristiyanlara tahsis edilen 1 sandalye

K24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.