Kimler gözaltına alındı?
.
Diyarbakır merkezli operasyonda gözaltı sayısı 150'yi aştı. Çok sayıda Kürt gazeteci, sanatçı, hukukçu ve siyasetçi gözaltına alınmaya devam ediliyor.
Diyarbakır merkezli 21 ilde düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların ve sanatçıların bulunduğu 150'yi aşkın kişi gözaltına alındı. Gözaltında en az 10 gazeteci bulunduğu öğrenildi. Bunlar, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök, MA muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, JINNEWS muhabiri Beritan Canözer, Mehmet Yalçın, Mıkail Barut, Salih Keleş ve Remzi Akkaya.
Gözaltına alınanların hepsinin isimleri henüz tespit edilemezken, bazı gazeteci, sanatçı, STK temsilcisi ve siyasiler şunlar:
GAZETECİLER
- ABDURRAHMAN GÖK: Çok sayıda toplumsal olayı haberleştiren 43 yaşındaki Gök, Kemal Kurkut'un Newroz'da polis tarafından vurularak öldürüldüğü anları görüntülediği için yargılanmıştı. Gök hakkında Kurkut cinayetini fotoğrafladığı için “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezası onanmştı.
Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler
Sînor û Mırın (Sınır ve Ölüm) - 2011 / Abdurrahman Gök, Ubeydullah Hakan
Diyarbakır Belgesel Film Günleri, Yarışma Dışı Gösterim Bölümü. 2011
Yılmaz Güney 2. Kültür ve Sanat Festivali, Belgesel Dalı, Yılmaz Güney Onur Ödülü. 2012
AHMET KANBAL: Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında, yaptığı haberler ve sosyal medya hesabından paylaştığı haberler gerekçe gösterilerek çok sayıda soruşturma açıldı.
Son olarak, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında Kanbal, Mardin’in Ömeryan bölgesinde Musa Kahraman ve Lokman Görgün'ün öldürülmesiyle ilgili haberleri nedeniyle soruşturma geçirdi. Kanbal, söz konusu haberin doğru olduğunu, öldürülen Lokman Görgün’ün 8 çocuk babası, 53 yaşında ve geçimini hayvancılıkla sürdüren bir köylü olduğunu belirtti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iddiasının aksine Görgün’ün sivil olduğunu belirten Kanbal ifadesinde, sivil bir insanın yaşam hakkının ihlal edilmesine dair haber yaptığını söyledi.
Soylu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda her iki ismin de PKK’li olduğunu ve 2016 yılında çatışmada hayatını kaybeden 3 polisin failleri olduklarını öne sürmüştü.
OSMAN AKIN: Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, gazetede çıkan haberler gerekçe gösterilerek bir çok defa yargılandı. Akın'a, 202'de, “örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davada 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.
Sedat Peker’in Turkuvaz Medyanın sahibi Serhat Albayrak hakkındaki iddialarına dair yaptıkları haberler nedeniyle Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Osman Akın hakkında “hakaret” (TCK 125) ve “iftira” (TCK 267) suçlamalarıyla soruşturma açılmıştı.
- KADRİ ESEN: Esen, Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin imtiyaz sahibi. Diyarbakır’da 22 Aralık 2019’da yayın hayatına başlayan haftalık Xwebûn Gazetesi, Kürtçe yayın yapıyor.
En son geçen yıl Esen'e sosyal medya paylaşımları nedeniyle "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kürtlerin kendi kültürlerini yaşamaya çalışsalar da yaşadıkları ülkelerde ana dili haklarının tanınmadığını söyleyen Kadri Esen, “Bir halkı ayakta tutan ve varlığını sağlayan onun ana dilidir. Bu sebeple bu hak Kürtlere de tanınmalıdır, Kürtlerin varlığını sürdürebilmesi için, asimile olmaması için kendi dillerini özgürce yaşayabilmelidirler” demişti.
HUKUKÇULAR
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Avukat Halise Dakalı, avukatlar Eylül Özgültekin, Gurbet Özbey Öner, Mehmet Öner, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali, Metin Özbadem, Resul Temur, Muhittin Muğuç, Fırat Taşkın, Salih Tekin, Zozan Acar, Mazlum Dinç, Burhan Arta, Jiyan Sametoğlu, Adile Salman, Şerzan Yelboğla, Süleyman Şahin, Gülistan Ateş, Fırat Yıldız, Serhat Hezer, Kenan Aygay, Şirin Şen, Bahar Okay.
27 Kasım 2019 tarihinde Diyarbakır’da kuruluşunu tamamlayan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 23 Mart 2019 tarihinde 1. Genel Kurulunu yaparak çalışmalara başladı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) özgürlükçü demokratik komünal hukuk değerleri ile alternatif hukuk mücadelesinin savunucusu olarak kuruldu. Kurum, ezilen sınıf, kimlik ve cinslerin hak arama mücadelesinde temel hak ve özgürlükler mücadelesini amaçlıyor. Kendisini kadın özgürlük kimliğinin, Kürt halkının statü mücadelesinin, ezilen sınıfların sınıf mücadelesinin ve doğamızı talan eden kapitalist moderniteye karşı ekoloji mücadelesinin derneği olarak tanımlayan ÖHD; İstanbul, Diyarbakır Ankara, Van, Mersin, İzmir ve Urfa’da şube olarak Bursa, Antep, Batman, Şırnak, Hakkari, Iğdır, Mardin’de ise temsilcilik olarak örgütlü.
SANATÇILAR
Amed Şehir Tiyatrosundan Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım, Kadın Kültür Sanar ve Edebiyat Derneği (KASED) üyesi Devrim Demir, Mardin'de bulunan Mezopotamya Kültür Sanat Derneği ile Batman bulunan Bahar Kültür Merkezi'nden Özcan Ateş, Sena Özbey, Şahperi Alphan Bayhan, Sadettin İnal, Kibar Suvari, Velat Ersin ve Kevve Çelik, Mesut Baskın.
Amed Şehir Tiyatrosu, 1990 yılında Diyarbakır Belediyesi tarafından kuruldu, 1995- 1999 yılları arasında Refah Partisi döneminde kapatıldı ve 1999'da yerel yönetim değişince tiyatro tekrar açıldı. 2003 yılına kadar Kürtçe dilinin önündeki siyasi engellerden dolayı Türkçe tiyatro yaptı.
2003 yılında ilk Kürtçe oyununu oynadı ve 2009'a kadar repertuarının yarısı Kürtçe eserlerden oluştu. 2009'dan sonra ise tamamen Kürtçe'nin Kurmacî ve Zazakî lehçeleriyle oyunlarını icra etti.
2016 yılının Kasım ayında AKP hükümetinin belediyeye atadığı kayyım 2017'nin Ocak ayında tüm tiyatro oyuncularının sözleşmelerini feshetti.
2017'den şimdiye ekonomik ve siyasal açıdan oldukça zor şartlara rağmen ayakta durmayı başardı. 2020 yılında seyirci, meslek odaları, tiyatro grupları, EED ve Goethe Enstitüsü gibi kurumlarının katkıları ile 150 kişilik tiyatro merkezi inşa etti.
SİYASİLER
HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, Halil Delen, Havva Bildik, Habat Mimkara
STK'LER
Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Veysel Moray, Muhittin Muğuç
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Doğan Hatun
Sağlık Emekçiler Sendikası (SES) eski şube eşbaşkanı Ramazan Kaval.
78’ler Derneği üyeleri Rıfat Roni ile Gani Alkan, Sezgin Bayram.
-----------------------------------------------------------------------------
GÖZALTI LİSTESİ
Abdurrahman Gök, Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Osman Akın, Kadri Esen, Beritan Canözer, Mehmet Yalçın, Mıkail Barut, Salih Keleş, Remzi Akkaya, Halise Dakalı, Eylül Özgültekin, Gurbet Özbey Öner, Mehmet Öner, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali, Metin Özbadem, Resul Temur, Muhittin Muğuç, Fırat Taşkın, Salih Tekin, Zozan Acar, Mazlum Dinç, Burhan Arta, Jiyan Sametoğlu, Adile Salman, Şerzan Yelboğla, Süleyman Şahin, Gülistan Ateş, Fırat Yıldız, Serhat Hezer, Kenan Aygay, Şirin Şen, Bahar Okay, Sezen Mercan, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer Yıldırım, Özcan Ateş, Sena Özbey, Şahperi Alphan Bayhan, Sadettin İnal, Kibar Suvari, Velat Ersin, Kevve Çelik, Mesut Baskın, Maria Öztopuz, Halil Delen, Havva Bildik, Habat Mimkara, Veysel Moray, Doğan Hatun, Ramazan Kaval, Suat Mustafa Şenci, Hüsamettin Kılıç, Şehmus Karadağ, Semira Akkor, Faris Türk, Tarık Zafer Yazgan, Nurettin Bakan, Nasip Gültekin, Eşref Yaşa, Alattin Zuğurli, Haydullah Zuğurli, Rıfat Roni, Gani Alkan, Sezgin Bayram, Şirin Şen, Bahar Oktay, Berdan Acun, Havva Bildik, Halil Delen, Habat Mimkara, Devrim Demir.
Artı Gerçek
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.