Kolombiya | ELN ile barış görüşmelerinde ilk anlaşma
.
Kolombiya hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu arasında üç yıl sonra yeniden başlayan barış görüşmelerinde, ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin anlaşma sağlandı.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Kolombiya hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında 21 Kasım'da yeniden başlayan barış görüşmelerinde 3 Aralık'ta ilk anlaşmanın sağlandığını açıkladı.
Aynı zamanda Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı olan eski gerilla Gustavo Petro, üç yılın ardından yeniden başlayan barış görüşmelerinde ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin ELN ile ilk anlaşmanın yapıldığını bildirdi.
Basına açıklamalarda bulunan Petro, "ELN ile görüşmelere başladıktan sadece bir hafta sonra ilk anlaşma noktası, bu örgüt tarafından Embera yerlilerinin topraklarına dönüşüne izin verilmesidir" dedi.
ELN liderlerinden Antonio Garcia da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yalnızca ülkenin gerçeklerindeki değişikler bizi barışa götürecek. Bu nedenle, toplumun katılımıyla ve hükümetlerin dönüşümleri sayesinde umarım başarıya ulaşır" dedi.
Müzakereler 3 yıl sonra yeniden başladı
Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen Kolombiya hükümeti ve ELN temsilcileri, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım'da yeniden başlatmıştı.
Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino başkanlık ederken, ELN heyetine Pablo Beltran liderlik etmişti.
Kolombiya'da devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos'ta görevi devralan Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşmasını uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.
Kolombiya'nın eski gerilla devlet başkanı
Gustavo Petro. Eski M19 gerillası. Eski Bogota Belediye Başkanı ve senatör.
Henüz 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" 19 Nisan hareketine ya da daha bilinen adıyla M19'a katıldı.
Hükümetle 1990'da anlaşarak silah bırakan M19'un eski üyelerinden Petro, ilk kez 1991'de meclise girdi, 2012-2015'de Bogota belediye başkanlığı yaptı. 2006'da senatör olduğu Kolombiya'da, 2010 ve 2018'de girdiği devlet başkanlığı seçimi yarışında başarılı olamadı.
Kolombiya'nın kuzeyindeki Cordoba yönetim bölgesine bağlı Cienaga de Oro kasabasında 19 Nisan 1960'da doğan Petro, Javeriana Üniversitesi'nde ekonomi, Louvain Katolik Üniversitesi'nde çevre ve nüfus gelişimi, Salamanca Üniversitesi'nde ise işletme yönetiminde uzmanlık eğitimi aldı.
Kolombiya hakkında
- Güney Amerika'da yer alan bağımsız bir cumhuriyet. Başkenti Bogotá.
- Kuzeyinde Karayip Denizi; doğusunda Venezuela ve Brezilya; güneyinde Peru ve Ekvador; batısında ise Büyük Okyanus ve Panama bulunuyor.
- Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018 yılı itibariyle ülkede 50,2 milyon kişi yaşıyor. Kolombiya'nın ekonomisi ağırlıklı olarak petrol ve madencilik gelirlerine dayanıyor.
- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 2020 İnsani Gelişme Raporuna göre ülke, 189 ülke arasında 83. sırada bulunuyor.
- Ülkede 1948-1963 yılları arasında yaşanan "Violencia" (Şiddet) döneminde 200 bin kişi hayatını kaybetti. Violencia'ya karşı solcu gerilla grubu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) mücadele etti. Hükümet ile FARC 2016 yılında bir barış anlaşması imzaladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.