Kolombiya'da hükümet ile ELN barış müzakerelerine başladı

Kolombiya'da hükümet ile ELN barış müzakerelerine başladı

.

A+A-

Kolombiya hükümeti ile Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) 60 yıllık savaşa son vermek için masaya oturdu. ELN heyeti, "Birbirimizi düşman olarak göremeyiz. Uzlaşma için emek göstermeliyiz" açıklaması yaptı.

Kolombiya'da Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri üç yıllık aranın ardından yeniden başladı. 60 yıllık savaşa son vermek için masaya oturma kararı alan taraflar, garantör ülkelerden Venezuela'nın başkenti Caracas'da biraraya geldi.

ELN'nin müzakere heyetinden Pablo Beltran "Birbirimizi düşman olarak göremeyiz. Uzlaşma için emek göstermeliyiz" dedi. Beltran, "Değişim yönündeki bu beklentileri boşa çıkarmamayı umuyoruz" diye konuştu.

Hükümetin müzakere heyetinin başkanı Otty Patino ise "Barış isteyen bir örgütle görüşmelere bağlıyız. Güvenli bir limana, gerçek bir barışa ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Taraflar, masada el sıkışırken de görüntülendi.

kolombiya-baris-muzakereleri2.jpg

Heyetlerin Caracas'taki ilk toplantılarının ardından, diğer garantör ülkeler olan Küba ve Norveç'te de müzakere turları yapması bekleniyor. Kolombiya hükümeti, görüşmelerin üç yıl sonra yeniden başlaması öncesinde ELN'nin müzakere heyetinde yer alan 17 gerilla hakkındaki yakalama kararını kaldırmıştı. Gerillalar hakkındaki iade talepleri de askıya alınmıştı.

Yaklaşık 2 bin 400 üyesi bulunan ELN ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış müzakereleri, eski devlet başkanlarından Juan Manuel Santos'un döneminde, 2017'de başlatılmıştı. Ancak sertlik yanlısı tavrıyla tanınan Ivan Duque'nin başkanlığı sırasında anlaşmazlık tırmanmış, silah bırakmayı reddeden ELN'nin bir polis okulu saldırısında 22 öğrencinin ölmesi sonrasında müzakereler 2019'da askıya alınmıştı.

Uzmanlar, ELN'nin müzakere heyetinin büyük kısmının mevcut üyelerin çoğunluğundan daha yaşlı olması nedeniyle, örgütün aktif birimlerinin silah bırakmaya nasıl ikna edilebileceği konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtiliyor.

Kendisi de 1990'da silah bırakarak yasal siyasete geçen eski M-19'un (19 Nisan Hareketi) eski gerillalarından biri olan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, hem ELN ile barış ilan etmeyi, hem de Kolombiya Devrimci Silahlı Örgütü (FARC) ile 40 yıllık savaşa son veren 2016 tarihli barış anlaşmasının maddelerinin tam olarak uygulanmasını vaat ediyor. FARC bu anlaşma sonrasında silah bırakarak siyasi bir partiye dönüşmüş, eski gerillaların toplumsal hayata katılması için programlar başlatılmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.