Kosova ve Sırbistan, seyahat serbestliği konusunda anlaştı

Kosova ve Sırbistan, seyahat serbestliği konusunda anlaştı

.

A+A-

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Sırbistan ile gerginliğe sebep olan düzenlemenin Kosova’da yeniden yürürlüğe girmesi beklenen 1 Eylül öncesinde iki ülke arasında anlaşma sağlandığını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), 31 Temmuz'dan bu yana Kosova ve Sırbistan arasında gerginliğe sebep olan sorunla ilgili anlaşmaya varıldığını açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Kosova ile Sırbistan arasında Kosovalı Sırplar dahil tüm yurttaşların serbest seyahati konusunda anlaşmaya varıldığını" duyurdu.

Kosova hükümetinin ülkedeki Sırbistanlılar dahil, herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini açıklamasının ardından iki ülke arasında gerilim artmıştı. Bu bağlamda, gerilimi azaltmak için AB kolaylaştırıcılığında Belgrad-Priştine Diyaloğu yürütülüyordu.

İki ülke arasında devam eden görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıklayan Borrell, dün (27 Ağustos) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Kosovalı Sırplar ve diğer tüm vatandaşlar, kimlik kartlarını kullanarak Kosova ile Sırbistan arasında serbestçe seyahat edebilecek" dedi.

Sırbistan'ın Kosova kimliği taşıyanlar için giriş/çıkış belgelerini kaldıracağını belirten Josep Borrell, Kosova'nın da Sırbistan kimliği taşıyanlar için bu belgeleri istemeyeceğini açıkladı. Borrell ayrıca bu konuda Kosova Başbakanı Albin Kurti'den garanti aldığını kaydetti.

Türkiye'den açıklama

Borrell'in açıklamasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak memnuniyetini dile getirdi. Türkiye'nin "bir Balkan ülkesi olarak Balkanlar'da barış ve istikrarın korunmasına özel önem verdiği" belirtilen açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Kosova ve Sırbistan arasında kimlik kartlarıyla sınır geçişleri konusunda uzlaşıya varılmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Taraflar arasında, başta plaka meselesi olmak üzere diğer sorunlu hususlarda da en kısa sürede anlaşmaya varılmasını umuyoruz."

Ne olmuştu?

Kosova hükümetinin ülkedeki Sırbistanlılar dahil, herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini bildirmesine, Kosova'daki Sırbistanlı yurttaşlar tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmıştı ve Temmuz sonunda ülkede gerilim artmıştı.

Kosova hükümeti, Sırbistan ile olan sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılmasının ardından krize neden olan uygulamayı 1 Eylül 2022'ye kadar erteleme kararı almıştı.

Gerilimin artması üzerine Kosova Başbakanı Kurti, Kosova ile Sırbistan arasında yeni bir çatışma riskinin yüksek olduğunu söylemiş, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de Kosova yönetiminin Sırpların yaşadığı ülkenin kuzeyine saldırmayı planladığını iddia etmişti.

Sırbistan-Kosova gerginliği

Sırbistan ile Kosova arasındaki gergin ortam, 1998-1999 yıllarında yaşanan Kosova Savaşı'ndan itibaren aralıklarla devam ediyor.

Ahtisaari Planı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 1244 sayılı kararı doğrultusunda Kosova Meclisi 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığını açıklarken, Sırbistan'da ve Kosova'da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı kuzey bölgesinde protestolar düzenlendi. Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen kendi toprağı olarak görüyor.

Öte yandan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla AB'nin arabuluculuğunda diyalog süreci başlatıldı. Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Bu bağlamda, Kosova ile Sırbistan arasında 2 Aralık 2011 tarihinde "Entegre Sınır Yönetimi Anlaşması" imzalandı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, 1 Ağustos 2022 öncesi yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.