Kürdistan Bölgesi dünyanın son petrol kalesidir’

Kürdistan Bölgesi dünyanın son petrol kalesidir’

40 ülkede aktif olarak bulunan petrol ve gaz şirketi Mol Kalegran, 2007’de Kürdistan Bölgesi’ne gelen ilk şirketlerdendi.

A+A-

40 ülkede aktif olarak bulunan petrol ve gaz şirketi Mol Kalegran, 2007’de Kürdistan Bölgesi’ne gelen ilk şirketlerdendi.

2014’ün Ağustos ayında Şengal’a saldırdıktan sonra Erbil’le doğru ilerlediği gece, Kürdistan Bölgesi petrolünün kaderinin henüz bilinmediği dönemde gelen Mol Kalegran, başkentte ikamet edenlerin bir bölümü şehri terk ederken yerinden kımıldamadı.

Rûdaw’a konuşan Mol Şirket Müdürü Zsol Hernaldy, Kürdistan’a güvendiklerini ve dışarda olup bitenlerin onların işlerini etkilemediğini belirtti.

Şirketin müdür yardımcısı Alex Dodz ise, Kürdistan Bölgesi’ni dünyanın son petrol ve gaz kalesi olarak tanımladı.

Sektörde 25 yılık deneyimi olan şirketin arama ve üretim bölümünden sorumlu Alex Dodz, Kürdistan Bölgesi’ni uluslararası şirketinin çalışma merkezi haline getirmeye çalıştığını ifade ederek, Kürdistan Bölgesi’ne kalıcı olmak için geldiklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi 44 milyar varil petrol rezerviyle Irak petrolünün dörtte birini oluşturuyor. Uluslararası petrol şirketlerinin büyük bir bölümü, Kürdistan Bölgesi’nin dokunulmayan petrol yatakları için yarışıyor.

Mol şirketi Akre – Bıcel perol yatağının yanı sıra Şeyhan yatağında Gulf Keystone şirketiyle ortak petrol çalışıyor. Akre – Bıcel yatağında bir kuyuda petrol çıkarılırken diğer kuyularda sondaj ve arama çalışmaları bitmiş durumda.

Mol şirketi, yıl sonuna kadar petrol çıkarımını Akre – Bıcel’de 35 -40, Şeyhan’da ise 40 bin varile çıkarmayı hedefliyor.

Şirketin merkezinin Macaristan’da olması Erbil – Budapeşte ilişkilerini de olumlu yönde etkiliyor.

IŞİD Erbil yakınlarındaki Mahmur ilçesine saldırdığında, Macaristan Hükümeti acil olarak karşılıksız bir şekilde 24 askeri malzeme yardımında bulunmuştu. Son olarak 2014 Kasım ayında Macaristan Erbil’de konsolosluk açmıştı.

Mol Kalegran’ı diğer şirketlerden ayıran sadece zor günlerde Erbil’de kalma cesareti değil, aynı zamanda çalıştığı petrol yatakları yakınındaki insanlarla kurduğu iyi ilişkiler.

Rûdaw’a konuşan şirketin Ortadoğu ve Afrika dosyasından sorumlu müdürü Mecdi Ahmed, toplumu önemsediklerini ve Kürdistan Bölgesi’nin ekonomisinin gelişmesini istediklerini belirtti. Mecdi Ahmed, “Yıllık 500 bin doları hizmet projelerine tahsis ediyoruz” dedi.

Mol şirketi 2011 ile 2014 yılları arasında bulunduğu bölgelerdeki köylerde okul, hastane, halı saha, yol, su kuyuları, elektrik temini ve sosyal faaliyet salonları gibi onlarca projeye imza atmış.

Mol Kalegran’nın yeni projeleri hakkında Rûdaw’a konuşan şirketin toplumsal hizmetler bölümünde çalışan Hawjin İsmail, 2015 yılında Kürdistan Bölgesi’ne sığınan mültcilere yönelik 15 dolayında küçük proje gerçekleştireceklerini bilgisini verdi.

Kürdistan Bölgesi’nin petrol politikasını destekleyen Mol şirketi, 2014 Ağustos ayında 80 bin ton petrol satın almıştı. Bu adım Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatına ilişkin önemli bir adım olarak ndeğerlendiriliyor

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.