Kürt partileri, Bağımsızlık Referandumunu kutladı

Kürt partileri, Bağımsızlık Referandumunu kutladı

.

A+A-

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) ile Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Federe Bölgesinde 2017 yılında yapılan ve yüzde 92.73 'evet' oyu alan Bağımsızlık Referandumunu kutladı.

Kürt partileri, Bağımsızlık Referandumu iradesine sahip çıkmak ve Irak Kürdistan Federe Bölgesindeki Kazanımları Korumanın Milli bir görev olduğunu belirtti.

25 Eylül 2017 günü Irak Kürdistan Federe Bölgesi Yönetimi’ndeki Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe şehirleri ile, 140. Madde kapsamındaki Kerkük'te bağımsızlık referandumu gerçekleştirildi.Referanduma katılım oranı %72 olurken, evet oylarının oranı da %92.73 oldu. Referandumun 7. Yildönümünde Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) ile Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) yaptıkları Basın açıklaması ile kutladı.

"REFERANDUMUN SAHİPLENİLMESİ ULUSAL GÖREVDİR"

PWK açıklamasında, Irak Kürdistan Federe Bölgesindeki Kürt halkının içeriden ve dışarıdan gelen bütün baskı, tehdit, sindirme, engelleme girişimlerine, her türlü sinsi plana rağmen, büyük bir cesaret, kararlılık, dirayet ve milli bir şuurla sandıklara giderek, %92.73 gibi tartışmasız bir oy oranı ile ‘bağımsızlığa evet’ dediği belirtilerek, "Bu aynı zamanda meşru olan bir ulusal iradenin demokratik yollarla tüm dünyaya ilan edilmesiydi. Bağımsızlık Referandumu’nun 7. yıldönümünde hem bağımsızlık referandumunu hem de sonuçlarını saygıyla karşıladığımızı, desteklediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Güney Kürdistan Federe Yönetimi’nin otorite ve kazanımlarına yönelik, basın-yayın yoluyla ya da fiilen geliştirilen her türlü saldırı, tutum ve düşmanlığın, halkımızın düşmanlarının Kürt karşıtı planlarının uygulanmasına daha uygun bir zemin hazırladığı unutulmamalıdır.

Tüm siyasi ve askeri güçleri, bölge ve dünya devletlerini, Güney Kürdistan’daki Federe Yönetimin Başkanlık, Parlamento, Hükümet ve Peşmerge Güçleri’nin meşru varlık, yönetim ve kararlarına saygı duymaya çağırıyoruz. Güney Kürdistan’daki siyasi partileri, Bölge Başkanlığı, Parlamento ve Hükümeti, halkın 25 Eylül 2017 referandumu ile ortaya koyduğu iradeye sahip çıkmaya ve var olan tüm kazanımların korunması, devletleşme yolunda başta pêşmerge gücü olmak üzere var olan kurumların birleştirilmesi, geliştirilmesi, yeni kurumların oluşturulması yönünde milli birlik ruhuyla birlikte davranmaya çağırıyoruz. 25 Eylül Bağımsızlık Referandumu ile ortaya konulan iradenin sahiplenilmesi ulusal bir görevdir" denildi

"BAĞIMSIZLIK ANAHTARI GÜNEY KÜRTLERİNİN ELİNDE"

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) açıklamasında ise, Irak Kürdistan Federe Bölgesi’ndeki Kürt halkının ve ulusal azınlıkların 7 yıl önce Bağımsızlık Referandumu için sandık başına gittiği ve seçmenlerin yüzde 93'ünün bağımsızlığa evet dediği belirtilerek, "Birleşmiş Milletler (UNO) bildirgesinde bir grup ya da ulus kendi geleceğini belirlemek için referandum yapabileceği yer alıyor.

Güney Kürdistan’daki tüm siyasi partiler referanduma gitmeyi hep birlikte karar verdiler. Referandumun sonucu gösterdi ki Güney Kürdistan halkı bağımsızlık istiyor. Kürdistan Parlamentosu, referandum günü kararını kamuoyuna açıkladığında, komşu işgalci devletler bu karara sert tepki göstermiş, karşı tavır almışlardı. Söz konusu çevreler Kürtleri tehdit etmişler ve ordularını Kürdistan sınırına yığmışlardı. Güney Kürdistan Parlamentosu ve Kürt halkı bu tehditlere karşın geri adım atmadı ve sandık başına giderek kendi oylarıyla geleceklerini belirlediler. Referandum sonucu Kürtler, Irak’ta Araplarla birlikte yaşayamayacaklarını tüm dünyaya gösterdiler.

REFERANDUM SONUCU TARİHİ BİR BELGEDİR

Referandumun sonucu Kürt halkının geleceği açısından tarihi bir belgedir. Artık bağımsızlığın anahtarı ülkemizin güneyindeki yetkililerin elindedir. Güney Kürdistan’da Kürt halkı, bu anahtarın karanlığı aydınlığa çevireceği günü bekliyor. Güney Kürdistan’da referandum yapılması kararı tarihi bir karardı.

Güney Kürdistan Referandumunun 7. yılı halkımıza kutlu olsun" denildi.

Kaynak: Tigris

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.