Kürt ulusal marşı ve yazarına hakaret eden kişi hakkında suç duyurusu
Koye Kaymakamı, Kürt şair ve Kürt ulusal marşının söz yazarı Dildar Koyî’ye hakaret eden “Mele Pak” isimli din adamı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Erbil’in Koye İlçes Kaymakamı Yûsif Hesen , Mela Pak ismiyle sosyal medya hesabı açarak, Kürt ulusal değerlerine hakaret eden Ebdul Hemid isimli imam hakkında suç duyurusunda bulundu.
Koye Kaymakamı, söz konusu kişinin Kürt Ulusal marşı “Ey Reqib” ve onun söz yazarı Dildar Koyî olarak tanınan Yunus Reuf’a hakaret eden kişiye yönelik bugün savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
Dildar Koyî kimdir?
1918’de Erbil’in Koyê ilçesinde dünyaya gelen Kürt Şair Dildar Koyî, ilk ve ortaokulu Ranya ve Erbil'de okumuştur. Liseyi Kerkük'te okuduktan sonra Bağdat'ta geçerek hukuk fakültesine girmiştir.
Oradan mezun olduktan sonra avukatlığa başlamış ve aynı dönemde edebiyatla ilgilenmeye başlamıştır.
Dildar, gençliğinde Hecî Qadirî Koyî, Bêkes, Pîremerd, Wefayî ve Kurdî gibi zamanın önemli isimlerinin divanları ve yazılarıyla tanışır. Onlardan da etkilenerek şiire merak sarar. İlk şiirini 1935 yılında yazar. Şiiri Ronabî Dergisi'nde yayınlanır. 1940 yılında Kerkük'te okumaya devam eder. Aynı zamanda ateşli bir şekilde siyasi ve ulusal çalışmalarını yürütür. O, Hîva Partisi kuruluşunda dahi aktif bir role sahipti. Onurlu ve vatansever bir ruha sahip olan Dildar, siyaset ve edebiyat alanlarıyla kendini sınırlamamış, toplum ve felsefe noktasında da çalışmıştır. Ayrıca toplumu uyandırma ve ileri götürme konusunda hiç yorulmadan çalışmıştır.
Dildar Koyî, 1938'de İran tarafından Kürdistan Eyaletinde hapiste Kürt ulusal marşı olarak Mahabad Kürt Cumhuriyeti tarafından Kabul edilen, ünlü Ey Raqip adlı şiiri yazmış ve daha sonra Mahabad Cumhuriyeti döneminde ulusal marş olarak bestelenmiştir.
Ey Reqîb marşı, Soranî lehçesiyle yazılmıştır. Daha sonra bu ulusal marş, hem Kürtçe'nin diğer lehçelerine hem de birçok yabancı dile çevrilmiştir.
Dildar'ın, bunun dışında ortaya koyduğu farklı çalışmaları da olur. Birkaç hikâye yazar. Ve bunlar Gelawêj Dergisi'nde yayınlanır. Ayrıca Fransız Edebiyatı'nın etkisinde kaldığı söylenir. Nitekim La Fontain ve La Martine'nin hikâyelerini Kürtçe'ye çevirmesi de bu olguyu doğrular niteliktedir.
Hozan Dildar, 30 yaşında iken hayata gözlerini yumar.
Dildar Koyî’nin şiirleri dışında birkaç öyküsü de bulunmaktadır.
1948’de genç yaşta hayata veda etmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.