Kürtçe diller meselesi
Ali Kemal Yıldırım
Aşağıdaki yazı Gernot Windfuhr’ün redekte ettiği ‘’The İranien Languages’’ [1]adlı çok sayıda uzmanın emeği ile oluşmuş geniş çalışmadan çevrilmiştir.
Sadece dil konusunda değil, dilin tarii hususunda da oldukça yararlı bilgiler içeren kitabın 5-18 sayfalarının çevirisini aşağıda okuyuculara sunuyorum.
IRANI DILLER
DIYALECTOLOGİ VE KONU
Redekte Gernot Windfuhr
1 BAŞLANGIÇ
İrani diller; bugün Batıda Türkiye’nin Orta Anatolia bölgesinden Suriye ve Irak’a, Doğuda ise, batı Pakistan’dan Çin’in Otonom Uygur Bölgesi’nin batı sınırlarına dek konuşulmaktadır. Kuzeyde, Merkezi Kafkasya’da Osetçe ve Yaghnobi ve de Orta Asya’da Tajikistan’da Farsi Tajikçe olup; Güney de, Uman’ın Mazandam yarımadasında, Kumzari bölgesi hariç, İran körfezi ile çevrelenmektedir.
Tarihsel olarak, yeni İran safhası, İran'ın konuşulan topraklarının M.S 7. asırda İslamlaşması ile örtüşüyor. Orta İran dönemi M.Ö üçüncü yüz yılda başlar. En eski dönem M.Ö 2000 yılının başlarına kadar gider. İrana ait en eski belge; M.Ö 522 yılında 1.Darius’a ait eski Fars dilinde yazılmış İran platosunun Mezopotamya’ya açıldığı Kermanşah ana yolu üzerinde bulunan Behistun kaya yazıtlarıdır.
- Menşei: Orta Asya Unsuru
Son birkaç on yıldaki araştırmalar Proto-Indio-Irani dillerin Doğu Avrupa steplerinde ortaya çıktığını (Pit-Grave kültürü, yaklaşık olarak M.Ö 3500-2500) gösteriyor. Açıkki bunlar oradan doğuya güney Ural steplerine ve Volga boylarına (Potapovo kültürü, M.Ö 2500-1900) ve oradan Orta Asya’ya (Andronovo kültürü, M.Ö 2200 yılından itibaren) göçtüler. Bu aşamada bunların şimdiden iki grup oluşturdukları görünüyor: kuzeyde Proto-İraniler ve indio- Aryanlar güneyde. Bunlar, kuzey Hindistan, Elam ve Kuzey Mezopotamya ile eski ilişkilere sahip Bactria-Margiana’nın proto-kentsel nüfusu ile karşılaştılar (Oxus kültürü olarak da bilinen Arkeolojik Compleksi BMAC). Bunlar asimile edip, öne çıktılar ve dönüştürdüler, böylece Hint-İrani olmayan elementler içinde çekici oldular. Süreç içersinde bunlar, korunaklı çiftliklerde(qala) oturan zengin toprak sahipleri (khãn) tarafından yönetilen khanate (Xanlık, Hanlık B.N) denilen yeni bir sosyal yapı geliştirdiler.
M.Ö 2000 yılından sonra, muhtemelen daha kuzeydeki İranilerin baskısı ile güneydeki İndio-Aryanların çoğu, olası olarak Afganistan üzerinden, güneye Hindistan aşağı kıtasına (Panjab); İran platosu üzerinden güney batıya kuzey Mezopotamya’ya (Mittani kırallığı) göçtüler. Arkasından diğer İraniler de İran Platosuna girerek çevreye yayılıp, her ikisi de, İran ve Afganistan ve de Hint aşağı kıtasının sosyo politik yapısı üzerinde kalıcı etkiler yapacak olan, dilleriyle ile birlikte yeni bir sosyal yapıyı getirdiler.
Linguistic (dilsel) olarak, aşağı Orta Asya’nın proto-kentsel uygarlıklarında, İndeo-Avrupai olmayan dillerle kurulan bu kültürel ilişkiler; İrani ve İndio-Aryanlar’ın sözlüğünce paylaşılan farklı katmanlı ödünç kelimeler bıraktı (Lubotsky 2001).
İranlılar, kendi hesabına, M.Ö 1500 yılından itibaren daha fazla büyük kültürel değişiklikleri yansıtan zirai BMAC kompleksindeki muhtemelen sonraki Yaz I kültürü olarak adlandırılan kültür ile ilişkilendirilebilir. Onlar belli ki Orta Asya’da kaldılar ve sadece M.Ö 2000 yılının sonunda İran Platosuna dağılmaya başladılar.
Asuri kralı III Shalmanserİn (hükümdarlığı m.ö 858-824) kayıtlarına göre, M.Ö 8. Yüzyılın ortalarına doğru bölgede Med ve Fars aşiretleri; (Mada ve Parswa) epey bir nüfus oluşturur, bunlar İran Kürdistan’ındaki Zagros dağlarının İrani dilini konuşmayan yerli toplulukları arasına yerleşmişlerdi. Minorsky (1957:78) Kürdistan’da Solduz’a yakın ufak bir köy olan Qal’e Paswē’nin, İrani yerleşime (Zadok 2001; 2002 ile de karşılaştır) ait izler barındırdığını tespit etti. İran platosunun Güney batısına yerleşmiş olan Parswa aşiretinin halefleri Achamemenid (Akamaniş) imparatorluğunu (yaklaşık MÖ 558-530) kurdu ki, onu izleyen Sasani dönemi (m.s 224-651) ve izleyen dönemde, diğer geniş İrani sahada Pers dominansı ile sonuçlandı.
İran platosu artan ölçüde İranileşirken, Yunanlılar tarafından İskitliler (Schytians) ve Akamanişler tarafından Saka olarak bilinen İrani aşiretler; kuzeyde güney Rusya’dan Orta Asya’nın ötesine dek
geniş bir alanda kalmaya devam ederek, Osetic de dahil, yaşayan modern dillerin ve de kaybolan orta ve doğu İran bölge dillerinin önceli oldu. Bununla birlikte, güney Rusyadan yola çıkan İskit ve Saka grupları, M.Ö 8 yüzyılın sonları gibi erken bir tarihten itibaren, Med imparatorluğunu işgal ettiler. Zranka’ya, sonraları Sistan, yerleşen alt grupların; Parth yönetiminin yaygınlık çağında, iki yüz yıl boyunca iki taraflı çok sayıda akını gerçekleştirdiği biliniyor. Sistan bölgesi ˂*Sakastãn ve belki Sangesar ˂? Saka-sar(a)-( Kuzeybatı İran ve Media’nın M.Ö erken 8.yüzilda İskitler tarafından işgali ve İsketçeden Persçe’ye geçen kelimeler (loanword) için , Lubotsky 2002 ile karşılaştır) de dahil olmak üzere, Saka ismi ile hala birçok yerde bugüne yansıyor.
- İlişkili olunan İrani olmayan antik diller
Batı İran için, Zagroslar boyunca tespit edilebilir tek İndo-Avrupai olmayan diller: (1) Azerbeycan ve Kürdistan’da, Linguistik olarak tecrit Kuzey Kafkasya dilleri ile uzaktan ilişkili olması muhtemel Hurro-Urartu dili; (2) Orta Zagroslarda Linguistik olarak izole Kasit dili ve (3) Daha güneyde, ifade edildiği üzere Dravidian dili ile uzaktan ilişkisi olası olan Elam dilidir. Siyasal ve kabile birliği olarak bu diller; Mannea, Pars, Ellipi, Elam ve Anshan kralıklarına/bölgelerine denk düşer.
Kuzeyde, konuşulan diller olarak Hazar denizinin batı sahilleri muhtemelen Güney Kafkasya dillerini konuşan halkları barındırırken; doğu sahilleri olası olarak Orta Asya linguistic bütünlüğün devamı idi. Merkezi platoda ve ihtimalen Kerman mıntıkasında en azından bazı diller Elami ve doğuya doğru Dravidian dilleri ile bağlantılı idi.
İranice konuşanların İran’a girişte ve oradan çevreye yayılma sırasında karşılaştıkları İrani dilleri konuşmayanlar hakkında az şey biliniyor. Doğuda Belucistan ve daha doğuda Gandhara/Kabil bölgesi ve Arachosia/kandahar’da, İranlılar büyük olasılıkla; yine sadece İndo-Aryanca konuşanlarla değil, aynı zamanda Dravidan dilini konuşanlarla da M.Ö 2000 yılının ikinci yarısından itibaren ilişki içinde idi.
İran dillerinin Yeni Pers dönemine dek diacronisini veren aşağıdaki özet tablo, bu dillerin değişik tarihlerde kesiştiği İndo-Aryan ve İndo-Avrupai olmayanlarla ilişkisini göstermektedir. Hakkında pek emin bilgi bulunmamasından dolayı Dravadian dili ve Yunanca bu tablonun dışında bırakılmıştır.
- İRANİ DİLLER LİSTESİ
Genel olarak, onomastik (isimlerin tarihçesi ve kökeni hakkındaki çalışmalarla ilgili B.N)
verilerle İslam öncesi diller; iyi belgelenmiş Avesta ve Eski Persçe ile Med ve İskit/Saka
dillerinden oluşan iki başka grubu kapsar iken; Orta İran dilleri iyi delillere dayanan altı dilden oluşmaktadır.
Yeni İran dilleri çok kalabalık sayıdadır. Bu yeni dillerin gruplanmaları iyi şekilde saptanır iken; daha geniş grupların iç diyalekt ayrımları, tekrardan başlayan kapsamlı alan çalışmaları ve veri bankası sayesinde, artan ölçüde daha iyi anlaşılmaktadır. Bu durum, özellikle Orta ve Güney Kürtçesi ile Kuzey arasındaki ilişki için ve Beluci dilinin (Jahani ve Korn bilüm 11 ile karşılaştır) erken dönemde farklılaşmasının yeniden değerlendirilmesinde geçerlidir. Daha yeni olmakla birlikte, Kuzey Talişçe’ye
karşılık merkezi ve Güney Talişçe arasındaki farklılığın; Batı Gilaki’ye karşılık Doğu Gilaki’nin ayrı statüsü; Mazandaran (karşılaştır Stilo 1981;2001; 2005; 2006; ms) diyalektleri ile merkez plato diyalektleri (sonuncusunu LeCoq 1989b; Windfuhr 1992ale karşılaştır) arasında dörde katlanmış farklılıkların tasdiki bulunmaktadır. Talişçe ve Gilakice arasında olduğu gibi bir dizi Tatik özellik gösteren Laristan diyalektleri ile Fars diyalektleri (Windfuhr 1999; 2004) arasında keskin sınırların altı çizilmiştir.
İran dilleri ve onların alt guruplarının yer aldığı aşağıdaki liste diakronik, coğrafya, diyalektsel parametrelere göre düzenlenmiştir. Modern Tatik, Hazar Denizi ve merkezi (plato) dilleri ile ilgili gruplamada genellikle yazar Stilo referens olarak alınmıştır.
Burada kullanılan terminoloji üzerine notlar:
Kuzeybatı= Güneybatı İran dilleri dışında bütün batı İran dilleri için geleneksel kapsayıcı terim
Kuzeydoğu= Kuzey İran ve Afganistan için geleneksel kapsayıcı terim
Farklı= yerel olarak sınırlı, büyük ölçüde veya kısmen kendini çevreleyen gruptan farklı
İzole= İrani olmayan gruptan arta kalan
Onomastik= sadece onomastik (Tam İsimlerin kikeni ve tarihi ile ilgili çalışma B.N) belgeleme
ESKİ İRANCA
Güneybatı: Eski Persçe
Kuzeybatı: Medce, onomastik
Merkezi: Avestece
Kuzeybatı: İskitçe/Saka, onomastik
ORTA DÖNEM İRANCA
Orta Batı İran
Güneybatı: Orta Persçe
Kuzeybatı: Parsça (Parthian)
Orta Doğu İran
Baktrice
Sogdice
Khwarazmca (Khwärezmian), Choresmien (Khoresmince/Xoresmince B.N)
Khotenesçe ve Tumshuqesce (Khotänese)
Orta dönem İskitçe ve Sarmatice, onamistik
YENİ İRANCA
BATI İRANCA
KUZEYBATI İRANCA, 1. SIRA
Yukarı Zagros ve merkezi plato grubu
Zazaca, endonym Dim(i)li (Zäzäki)
Kürtçe
Kuzey Kürtçesi, Kurmanci (Kurmänji) olarak adlandırılan
Orta bölge Kürtçesi, Sorani (Sōräni) olarak adlandırılan
Güney ve Güneydoğu Kürtçesi
Gorani (Gōräni), Gurani olarak da
Auroman grubu, Kermenşah bölgesinde, İran (Hawräman)
Bajalani, Musul da, Irak (Bäjaläni)
GÜNEYBATI İRANCA
Persçe ve variyantları
Persçe
Tat Persçe, GD Kafkasyada (Tät)
Horasan Persçesi (Khoräsäni)
İran-Afgan sınırında variantlar
Dari ve Kaboli (Käboli) v.s dahil Afgan variantları
Tajik (Täjik -Täjiki)
GÜNEY ZAGROSLAR VE FARSDA PERSLEŞMİŞ GRUPLAR
Shushtari ve Dezfuli, ayrı
Lori-benzeri diller
Fars dialektleri (Färs)
Şivandi, ayrı
Davani, ayrı (Daväni)
LARESTAN VE KÖRFEZDE PERSLEŞMEMİŞ GRUPLAR
Larestani (Lärestäni)
Körfez Grupları
Bandari
Minabi (Minäbi)
Bashkardi
Kumzari, Umanda (Kumzäri) Masandam yarımadasında
KUZEYBATI İRANCA, 2. SIRA
Tatik grup (Tätic)
Talyşi (Tälyşi, ya da Taleshi)
Kuzey
Merkezi
Güney
Tati Azeri olarak da adlandırılan (Täti, Ãzari)
Kuzey
Harzani, KD Azerbeycan’da izole
Keringani, K Azerbeycan’da (Keringäni) izole
Batı
Khoice diyalektler, Zanjan bölgesinde
Güneydoğu
Khalkhal diyalektleri, Doğu Azerbeycan’da
Zanjan bölgesinde (Tärom) yukarı Tarom diyalektleri
Sefid Rud Vadisinde Rudbar diyalektleri, Gilaki’ye (Rudbär) geçiş
Doğu
‘’Güney ‘’ Tati, Qazvin’de Ramand bölgesinde
Eshtehardi, Merkezi (Tehran) bölgesinin (Eshtehärdi) Karaj mıntıkasında
K ve KD Qazvin diyalektleri
Geçişli kümeler Doğu Hamadan ve Güney Save’de Tafresh bölgesi
Vafsi-kümesi
Ashtiani (Ãshtiäni), Kahaki, amore’i (Ãmore’i)
Alviri-Vidari
Orta Plato diyalektleri
Kuzeybatı
Kuzeydoğu
Güneybatı
Güneydoğu
Doğu İran, Afganistan, Pakistan
Khuri diyalektleri (Kürtçe özellikli), Kavir çölünde
Beluci (Balōchi, Baluchi de)
Batı
Güney
Doğu
HAZAR DİYALEKTLERİ
Galeshi, Alburz (Gäleshi) dağlarında çobanlarca konuşulan
Gilaki
Batı
Doğu
Taleqani-Tankaboni v.b, geçişli (Täleqäni, ton(e)käboni)
Mazandarani, Geçmiş ismi Tabari (Mäzandaräni)
Gorgani, 16. Yüzyıl sonrası yok olmuş
SEMNAN BÖLGESİ
Sangasari, farklı
Semnani, farklı (Semnäni)
Sorkhe’i ve Lasgerdi (Läsgerdi) Aftari ile birlikte, farklı
DOĞU İRANCA
Pashto
Pashto tam (bölüm 13)
Kuzeybatı
Kuzeydoğu
Güneybatı
Güneydoğu
Wanetsi Pashto, GD da
Pamir bölgesi
Kuzey Pamir bölgesi
Yazghulami (Yazghulämi) Wanji ile birlikte, kaybolmuş (Wänji)
Shugni-Rushani grup, tam terim Shughnani (Shughnäni) dahil
Shughn(an)i Bajuwi ile birlikte, Barwozi, Rushani, Khufi, Bartangi, Roshorvi, ve Sarikoli, Çin’in Xinjang-Uygur bölgesinde
İshkashimi gurubu
İshkashimi tam (İshkäshemi), Sanglichi ve zebaki (yok olmuş)
Wakhi Variyantları
Wakhi, farklı
Diğer üçü ile ilişkili olan
Yidgha ve Munji
GÜNEYDOĞU İRANCA
Parachi (12. Bölüm) (Parächi)
Ormuri—Ormujli (ōrmuri)
KUZEY İRANCA
Yaghnobi, Kuzeybatı Tacikistan’da (Yaghnäbi)
Ossetik, Orta Kafkasya
- Modern İran dillerinin önceli
Başta çok sayıda Batı İran dili ve lehçesinin olduğu ortaçağa ait, özellikle de göreceli olarak kısa, çoğu zaman şiirsel olan kanıtlar; klasik ve erken modern Farsça kaynaklardaki alıntılarda bulundu.
Genel olarak, pre-modern kanıt olmaksızın, modern dillerin yerel ve bölgesel dilleri yok etmeye devam ettiği kesin şekilde farz edilebilir. Örneğin, eski Medce’nin esas olarak eski Persçe’de bulunan Medizmler vasıtası ile bilinmesine rağmen; antik Media Atropatane ve asıl Media ’da bulunmakta olan Azerbeycan ve Merkezi İran modern dilleri ‘’Median’’ diyalektleridir. Batı İran’a ait lehçe şiirleri ve başka lokal örneklerde kullanılan geleneksel Pahlav/Fahlav teriminin ortaçağa ait Pers kaynaklarda bulunması bunun bu bölgelerdeki Pars (Parth) dönemini yansıtır.
Orta dönem persçesinin Yeni Persçe’de devam etmesine ek olarak, grammatik ve sözlük olarak üç küçük modern dil belgelenmiş başka Orta dönem İran dillerini yansıtır: İran’da Semnan grubuna ait Sangesari Khwarezmice ile farklı ortak özellikler kümesini paylaşır. Doğuda , Tajickistan’da Yaghnobi Sogdice’nin bir lehçesi olarak devam ederken, Pamir’de Wakhi Khotanese ve Tumshuqese Sakacasının farklılığını yansıtır. Gerçektende, Wakh dili eskiden beri Sakaların tekrarlanan işgallerine bir örnek temsil eder.
Persçe varıyantlarının Doğu İran ve Afganistan’ın merkezi dahil batısının önemli kısmında ilerlemesi ve Pashtoca’nın Afganistan (Kieffer 1989 karşılaştır) içlerinde yaygınlaşması ile birlikte kaybolan diller ile ilgili az şey biliniyor. Sadece Güney Doğu İrani Parachi ve Ormari, henüz bir kaç adacıkta yaşamakta olmalarına rağmen, yok olma tehdidi altındalar (konu hakkında Harita 2.6 ve Paraçi 12. Bölüme bak). Kuzeyde Paraçhi ve Güneyde Ormuri sadece toponomy bakımından değil, linguistic özellikleri itibariyle de, bir zamanların dilinin devamlılık alanlarının kalıntılarını temsil ettiği iddia edilmektedir. Özellikle başlangıçtaki sesli durağın korunması (frictivationu diğer Doğu İrani grupların farklı olarak) orta Afganistan’ın herhangi bir yerinde ‘’Kuzeybatı’’nın şimdi kaybolmuş Persçeleşmemiş İrani gruba dahil dilleryle geçmişte erken geçiş ilişkilerinin bulunduğunu düşündürmektedir. Aynı zamanda , morfology ve morfo-syntax, Pashto ve Ormuri ile birbirini izleyen ilişkileri ve İndo-Aryan Dardic dilleri ve de Afgan Persçe variyantlarının üstünlüğündeki (superstrate) karışımı yansıtır.
- İrani olmayan Modern kontakt dilleri
Persçe’nin dominant olduğu, Azeri Türkçe’si varyantlarının geniş ölçüde pazar dili olarak kullanıldığı, İki dillilik ve hatta çok dillilik bir çok bölgede bir normdur. Bu nedenle, kimlik; kesişen karmaşık tabakalı kültürel, etnik, linguistic yakın ilişkili modellerce belirlenir.
İrani olmayan dilleri konuşanların İrani linguistik temelli dillerin çoğu üzerinde egemenlik kurduğu birbirini izleyen iki başarılı dönem bulunmaktadır. Her ikisi de; büyük Horasan, Afganistan ve Orta Asya dahil olmak üzere, bütün büyük İran’I batıdan doğu bölgelerine dek kapsadı. Birincisi İslam öncesi başlayan ve sonrasında bir kaç yüzyıl devam eden Arapça egemenliği idi. İkincisi on birinci yüzyılda başlayan Turki egemenliğiydi.
Arapça
Kuran’ın dili, İslamın ilk yüzyıllarının dominant İdari ve edebi dili olan, edebi Arapça; Persçe ve onun vasıtası ile Büyük İran’ın bütün dilleri, en başta sözlükleri olmak üzere morfo-morfologi, üzerinde fiili olarak silinmez bir egemenlik sağladı. Bununla birlikte, bin yıllık bir asimilasyona bağlı olarak, İran’ın kalbi ve arka bölgelerinde baskın olan Arapça, İran’ın doğusunda (Kuzey Afganistan ve Orta Asya gibi) bir kaç cepe indirilmiştir. Güneybatı bölgeleri ve Pers körfezi boyunca uzanan kıyı bölgeleri; Irak’ın Arapça konuşan mıntıkaları, körfez ülkeleri ile direk ilişki, veya yakın olduklarından, oldukça farklıdırlar.
Türkçe
Rakam olarak, İran’ın halihazıda 70 milyonu bulan nüfusunun üçte birine yakın kısmını (Farsça konuşanlar yaklaşık yüzde elli) Türkçe konuşanlar oluşturmaktadır. Türkçe konuşanlar önce kuzey doğu da Büyük Horasan’a sonra kuzeybatı da Azerbeycan ve sonrada çoğunlukla oradan olmak üzere güneybatıda Fars’a yerleşerek önünü kapattıkları İran dilleri üzerinde baskın oldular. Tarihsel ve geo-linguistik olarak üçgen biçimli yerleşim modeli iki bin yıl kadar önceki orijinal İrani modeli tekrarladı.
Önceki bin yılda gerçekleşen bu yayılma; Alborz’dan Qazvin’e dek ve Zagros dağlarının doğusundaki alanlar dahil olmak üzere, batı İran’da Tatice konuşan çoğu bölgede olduğu gibi, Azerbeycan’da İrani dilleri konuşan bölgelerin çoğunun; sadece birkaç İrani konuşan cep bırakarak, Turkleştirilmesi sonucunu doğudu. Dahası, en önemlisi Safaviler omak üzere, orijin olarak Türkçe konuşan hanedanlıklar ikinci bin yılın çoğu zamanında ülkeyi idare ettiler. Bu nedenle, özellikle de Kuzeydoğu ve Kuzeybatı ve ötesindeki Türklerle ilişki içerisindeki sınır boylarında, Türkçe; hem sözlük ve hem de gramer olarak, Persçe ve diğer İrani diller üzerinde kesin bir etkide bulundu. Burada başta İran Kurdistan’I olmak üzere İran’a ve şimdi orta Afganistan’da Persçe konuşan Hazara dahil olmak üzere bütün bir Afganistan’a yerleşen Altaik Moğollar (Kieffer 1983 ve 2003 bak) ve Mogholi diye adlandırılan gruplara ve onların linguistik olarak Persçe sözlük üzerinde bıraktıkları bazı izlere değinmek gerekmektedir.
İndo-Aryan
Doğuda, İrani diller İndo-Aryanca konuşanlarla sürekli ilişki içinde olageldiler. Bunların hepsi bütün linguistik düzeyler ve sözlükte, önemli ölçüde typologikal farklılıkla, değişik ölçüde İndo-Aryan özellikler gösterirler. Özellikle Dardik ve Nuristani dilleri çok diili diller federasyonunu (sprachbund) olan Pamir dilleri ile uzun süreli ilişki içinde oldular.
Dravidian
Afganistan ve Pakistan’ın komşu bölgelerinde ve İran Belucistan’ında Brahui konuşulan dildir. En kuzeydeki Dravidian dillerinden arta kalan dil şimdilerde en başta Güney Hindistan aşağı kıtasında bulunmakla birlikte, prehistorik olarak geniş ölçüde İran’da bulunmalıdır. Bu özellikle proto-Elamite ve proto-Dravidian arasındaki uzak ilişkiyi hatırlatmaktadır. Bu nedenle İran’ın güneyinde Elam’dan Hindistan’a dek bilinmeyen eski irani olmayan dillerin Dravidianca konuşanlara dahil olması olasısız değildir.
Ufak Linguistik gruplar
Bu; İran’da Yahudi ve Hiristiyan, Türkiye ve Irak Kürdistan’ında Arami olmayan ve şimdilerde göç nedeniyle azalmış Kuzistan’ın Neo-Aramik Mandeanlarını ve de Kuzey Azerbeycan ile İsfahan’da kırsal Gürcü nüfusa yakın ufak toplulukları içerir. Qazvin ve Horasan’ın iki köyünde, 200 sene önce Osmanlı imparatorluğunun bir parçası olan Bulgaristan’dan sürülen Avrupalı Romenler bulunmaktadır.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.