Kürtler çatışmalardan sonra Irak politikasını değiştirmeye zorladı

Kürtler çatışmalardan sonra Irak politikasını değiştirmeye zorladı

.

A+A-

The Times Tuesd/Îngiîz gazetesinin 22.07.1976 tarili sayisinda “Kurds force change of Iraq Policy efter clashes” başlikli haberini siz RN okuyucularina ve Tarih araştirmasiyla ilgilenen araştirmacilara yarar algisiyla yayinliyoruz

Londra'ya ulaşan haberlere göre, Irak Kürdistanı'nda son üç ayda yeniden başlayan çatışmalar, Irak Hükümetini Kürt nüfusu Irak'ın diğer bölgelerine dağıtma politikasını yeniden gözden geçirmeye zorladı.

Bağdat gazetesi Al-Iraq tarafından 5 Temmuz'da yayınlanan bir direktifte, Irak Başkan Yardımcısı ve Baas rejiminin "güçlü adamı" Saddam Husain, yetkililerin "ikametgahı değiştirmek gibi çeşitli önlemler aldıklarını" itiraf etti. bazı sınır köylerinin ve stratejik bölgelerin halkının yanısıra memur, işçi ve diğerleri gibi bazı bireylerin ikametgahlarının değiştirilmesi”.

 

“Bazı kişilerin cumhuriyetin diğer bölgelerine nakledildiğini” de sözlerine ekledi ve İran'dan en son dönen Kürt mültecilerin güney ve orta Irak'a yerleştirildiğini doğruladı.

Ancak bu tür önlemlerin tamamen durdurulmasına karar verildiğini de sözlerine ekledi. Ancak bu, görünüşe göre yalnızca toplu sınır dışı etmeye atıfta bulunuyor, çünkü bir sonraki cümlede Bay S. Hussain, bireysel durumlarda “bu tür önlemlerin” hala gerekli olabileceği olasılığına atıfta bulunuyor ve gelecekte yalnızca “Kuzey İşleri Yüksek Komitesi” karar verebilecegini ifade ediyor.

Sayın S. Hüseyin'in politika değişikliğine ilişkin gerekçesi, Kürt isyanının yenilgiye uğratılmasının ardından “bölgede artık ulusal birlik, güvenlik ve istikrarın sağlanmış olmasıydı.

Ancak Avrupa'daki Kürt liderler, tam tersine, son üç ayda isyanın çökmesinden bu yana Irak Kürdistanı'nda ilk silahlı çatışmalara tanık olduğunu ve bunların en büyüğünün, Sayın S. Hüseyin'in bu yönergeyi yayınlamasından hemen önce Temmuz ayında meydana geldiğini söylüyor.

Bu, Kürt “Peşmerge” (gerilla savaşçıları) tarafından Duhok (Türkiye sınırına yakın Bahdinan bölgesinin başkenti) ile sayfiye yeri Sersang arasındaki üç askeri karakola yönelik bir saldırıydı. Peşmerge, ileri karakolları ani bir saldiri sonucu geçici olarak işgal ettiğini, 25 Irak askerini öldürdüğünü ve 40 kadarını da yaraladığını iddia ediyor. Hükümet daha sonra bu yolu kapatmak ve turistlerin Sersang'a gitmesini yasaklamak zorunda kalırken, Baas Partisi liderliğinin gençlik bakanı ve üst düzey isimlerinden olan Bay Naim Haddad'ın eşi helikopterle Sersang'dan dışarı kaçmak zorunda kaldı.

Bir hafta sonra, Irak Kürdistanı'nın tam karşı (güneydoğu) ucundaki Bamo dağlarında Peşmerge ile Ordu arasında önemli bir çatışmanın daha yaşandığı iddia ediliyor. Daha küçük bir olay, başkentin hükümet destekli « özerk bölge »nin bulunduğu Erbil'in merkezine sadece 40 km uzaklıktaki Safin Dağı'ndaki merkezi bölgede meydana geldi.

Genellikle güvenilir Kürt kaynaklarına göre bu çatışmalar, Kürdistan Demokrat Partisi'nin « geçici liderliğinin » silahlı mücadeleyi yeniden başlatmaya yönelik bilinçli bir kararının sonucudur.

Bu, bir önceki isyanı General Molla Mustafa Barzani'nin (şu anda İran'da sürgünde) önderliğinde yürüten, ancak o zamandan beri bir özeleştiri ve yeniden yapılanma arayışı sürecinden geçen partidir.

Geçen yıl İran « ihanetinin » bir sonucu olarak, yeni liderler Irak sınırındaki hiçbir ülkenin hükümetine güvenmemeye, bunun yerine Türkiye, İran ve Suriye'deki Kürt nüfusa destek vermeye karar verdiler.

Çeviri: Rûpela Nû

274111177-10208917974703127-3045906212306626290-n.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.