Mazlum-Der-'e 'Anadilde Eğitim' tepkisi

Mazlum-Der-'e 'Anadilde Eğitim' tepkisi

Kürt sorununa yaklaşımı nedeniyle Mazlum-Der'den tasfiye edilenlerden oluşan 'Hak İnisiyatifi' resmi kuruluşunu ilan ederek, 11 maddeden oluşan tutum belgesinde anadilde eğitim hakkına yer verdi.

A+A-

AK Parti’nin iktidara gelmesiyle, “başta Kürt sorunu olmak üzere hak ihlalleri raporlarını” fiili olarak durduran MAZLUM-DER yönetimine gösterdikleri tepki sonucu kapatılan 12’si Kürt illerinde olmak üzere 16 şubenin yönetici ve üyelerinin kurduğu HAK İnisiyatifi kurulma sürecini tamamladığını duyurdu.

İnisiyatif’ten yapılan açıklamada, HAK İnisiyatifi’nin ilan edilen “kuruluş deklarasyonunda” özetlenen resmi kuruluşunu tamamladığı aktarılarak, “Bir yıla yakın zamandır devam eden temel ilkeleri belirleme ve ortaklaşma yönündeki çabamız sonucunda ilkeli bir hak mücadelesi için kurumsal çatımız tamamlanmıştır. Kısa sürede gerçekleştireceğimiz ilk genel kurulumuzla kuruluşumuz tamamlanacak ve insan hakları alanında çalışmalarımız devam edecektir.” denildi.

 

KOLEKTİF YÖNETİM ESAS ALINACAK

“İnisiyatif’in güç gruplarına ve siyasi merkeze mesafesini koruyacağı” belirtilen açıklamada, “zalimin kim olduğunu ve mazlumun kimliğine bakmadan mazlumdan yana tutum yükseltmeye ve bu ilkeyle hareket eden kişi ve kuruluşlarla dayanışmaya devam edileceği” vurgulanarak,  örgütlenme modeli olarak hiyerarşik olmayan kolektif bir yönetimin esas alınacağın altı çizildi.

Türkiye’nin “insan hakları açısından sıkıntılı bir dönemden geçildiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadeler yer verildi: “Farkında olsun ya da olmasın herkesin güçlü ve ilkeli bir insan hakları mücadelesine ihtiyacı acil önemdedir. Bu zor dönemde yüzümüzü geleceğe dönerek kuruluşumuzu tamamlarken herkesi değerler etrafında ortak bir mücadeleye çağırıyoruz.”

Konuya ilişkin bilgi veren HAK İnisiyatifi Diyarbakır yönetiminde yer alan Reha Ruhavioğlu, HAK İnisiyatifi’nin dernekleştiğini, genel merkezin Ankara’da olacağını ve 11 kişilik bir yürütme kurulunun oluşturulduğunu belirtti.

 

ESKİ GENEL BAŞKANI ÜNSAL YÖNETİMDE YER ALIYOR

İzmir, İstanbul, Diyarbakır başta olmak üzere 5-6 şehirde şubeler kadar güçlü temsilcilikler, ama yaklaşık 20 ilde de temasta oldukları arkadaşları olduğunu kaydeden Ruhavioğlu, yeni yönetimde, kamuoyunun yakından bildiği MAZLUM-DER eski Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ve MAZLUM-DER eski Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay’ında yer aldığını kaydetti.

 

‘TAVIRLARINI HÜKÜMETTEN YANA KOYDULAR’

MAZLUM-DER’den ayrılma gerekçelerini “Kürt sorununun belirleyici olduğunu” ifade eden Ruhavioğlu, “Biz hem PKK hem de hükümete mesafeli ve eleştirel tutum içindeydik, onlar tercihlerini hükümetten yana koydular. Sonuç olarak gerilim taşınamaz bir noktaya geldi.” dedi.

 

‘TUTUM BELGESİNDE KÜRTÇE EĞİTİM HAKKI VAR’

MAZLUM-DER’de yaşanan problemlerin yeni dernekte yaşanmaması için “11 konuyu kapsayan bir tutum belgesi hazırladıklarını açıklayan Ruhavioğlu, seçilecek yönetimin 11 konuyu kapsayan tutum belgesine göre hareket edeceğini belirterek, “Tutum belgemizde Kürtçe eğitim hakkı savunuluyor, yani gelen yönetim bu belirlemenin dışında bir tutum sergileyemez. Geçmiş tecrübelerimizin ışığında bir yıldır, bunun çalışmalarını yürüyoruz. Sonuç olarak hem İnsan Hakları Evrensel Belgesi hem de İslami anlayışı kapsayan ‘hakem metinlerimizi’ belirledik. Gelen arkadaşlar bunları dikkate alarak hareket edecek.” diye konuştu.

 

(Güncel Gazetesi)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.