Metaverse, dünyanın çalışma standartlarını değiştirecek
.
Facebook'un yeni sanal gerçeklik şirketi Meta, çalışanlarına tümüyle uzaktan çalışabileceği bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Böylece birçok Avrupalı şirket de bu durumdan etkilenecek.
Facebook'un yeni sanal gerçeklik şirketi Meta, çalışanlarıyla uzaktan çalışma sistemini uygulamayı hedefliyor. Şirket, önümüzdeki yıllarda sanal gerçeklik odaklı Metaverse oluşumuna destek olmak için işe alınan kişilerin Almanya, Fransa ve İspanya dahil Avrupa'nın sekiz ülkesinde evden çalışabileceklerini açıkladı. Uzaktan çalışma sistemine tamamen geçmeyi planlayan şirketin hedeflerinden bir diğeri de bilişim sektörünün geleneksel kaleleri olan Birleşik Krallık ve İrlanda'dan katılımlarla yetenek havuzunu genişletmek olarak göze çarpıyor.
ÇALIŞANLAR ESNEK ÇALIŞMA DÜZENİNİ DESTEKLİYOR
Meta'nın işe alma stratejisinde sayıları giderek azalan deneyimli yeteneklere gözünü dikmesi, kendi hibrit ve uzaktan çalışma politikalarına hız vermesi açısından Avrupalı şirketler üzerinde de baskıyı artıracağı tahmin ediliyor. Anketler de çalışanların pandemi sonrasında esnek çalışma düzenini büyük ölçüde desteklediğini gösteriyor.
"Yetenekleri çekmek işin bir boyutu. Ama başka bir boyutu da yeteneklerin elde tutulabilmesi" diyen uzaktan çalışma savunucusu Iwo Szapar ise Facebook'un bir yandan yeni iş gücü ararken diğer yandan mevcut çalışanları için de bu sistemi uyguladığına dikkat çekiyor.
TEKNOLOJİ ÇALIŞANLARINA TALEP YOĞUN
Steven Beardsley'in DW Türkçe'de yer alan haberine göre Meta şirketi, Metaverse projesi için önümüzdeki beş yıl içinde Avrupa'dan en az 10 bin yeni çalışan istihdam etmeyi planlıyor. Bu rakamlar Avrupa'nın oldukça büyük olan teknoloji iş gücü havuzunda bir dalgalanma yaratacak. Ki teknoloji çalışanlarına olan talep, son yıllarda zaten arzı geride bıraktı.
Almanya'da bilişim teknolojileri kurumu BITKOM'un verilerine göre Almanya'da 2021'in sonu itibariyla yazılım mühendisleri, ürün yöneticileri ve BT yöneticileri gibi pozisyonları da kapsayan 96 bin teknoloji işi açıkta kaldı. Kurum istihdamdaki açığın bu yıl da artmasını bekliyor.
DİJİTALLEŞME TALEPLERİNİN ARTMASI BEKLENİYOR
BITKOM'da teknoloji iş gücü havuzları araştıran Adel Holdampf-Wendel, "Orta vadede talebin, her şeyden önce demografik değişiklikler ve şirketlerin karşı karşıya kaldığı dijitalleşme talepleri nedeniyle artmasını bekliyoruz" diyerek her şirketin teknoloji uzmanı arayışında olduğunu söyledi. Pandemide neredeyse iki yıl evden çalıştıktan sonra çalışanlar, artık ofis ortamında esneklik istediklerini sık sık dile getiriyor.
İşe alım platformu Greenhouse'un kurucu ortağı ve başkanı Jon Stross da "Birçok insan evde de mükemmel bir şekilde üretken olunabileceğini kanıtladı. Ve (uzaktan çalışmayı) teklif eden oldukça şirket var" diyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.