Mustafa Özçelik: Kürdistan Bölgesi Kürt meselesinin çözümünde esas aktörlerden biridir

Mustafa Özçelik: Kürdistan Bölgesi Kürt meselesinin çözümünde esas aktörlerden biridir

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “Kürt ve Kürdistan meselesi hem uluslararası hem de bölgesel bir meseledir. Güney Kürdistan dört parçada Kürt meselesinin çözümünde esas aktörlerden biridir ” dedi.

A+A-

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “Kürt ve Kürdistan meselesi hem uluslararası hem de bölgesel bir meseledir. Güney Kürdistan dört parçada Kürt meselesinin çözümünde esas  aktörlerden biridir ” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, beraberindeki bir heyetle Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nın resmi daveti üzerine bugün Ankara’ya gitti.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Mustafa Özçelik, Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Özçelik, Kürt ve Kürdistan meselesinin hem uluslararası hem de bölgesel bir mesele olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin dört parçada Kürt meselesinin çözümünde ana bir aktör olduğunu belirten Özçelik, “Türk devleti Kürtlerin hiçbir yerde statü sahibi olmaması, hiçbir hak elde etmemesini ve mevcut hakları da sınırlandırma siyasetini hedefine koymuş. Bu yanlış bir siyasettir” ifadelerini kullandı.

"Türkiye Kürt siyasetini etkilemek istiyor"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin görüşmesinin Ankara’daki görüşmeyi de etkileyeceğini kaydeden Özçelik, sözlerine şunları ekledi:

“Türkiye Ankara’daki görüşmelerde genel olarak Kürt siyasetini etkilemeyi isteyecektir. Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürt ve Kürdistan meselesi çerçevesinde bunları yapıyor. Kürdistan Bölgesi bölge devletleri ve tüm dünya tarafından yasal olarak tanınan bir bölgedir. Devletlerle ilişkilerini devletler düzeyinde yürütüyor.

PAK olarak Türkiye’nin Kürt karşıtlığı siyasetini bırakmasını istediğimizi çok kez belirttik. PKK’ye silahlı mücadelenin Kürtlere zarar verdiği çağrısında bulunduk.

Bu görüşmelerin Kuzey Kürdistan’da savaşı durdurmasını umut ediyoruz. Türk devleti de çözüm yolun açsın. Bunun için de Kuzey Kürdistan’daki Kürtler olarak Kürdistan Bölgesi’nin elini güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye ve PKK Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine saygı duymalı.

Bütün Kürtlerin önünde tarihi bir fırsat var. Kürdistan Bölgesi ve Rojava’daki kazanımları korumamız gerekiyor. Kuzey Kürdistan’da sivil siyaseti güçlendirmemiz gerekiyor.”

Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin yeni bir sürecin başlangıcı olabilir mi? sorusuna, Özçelik, “Türkiye’nin yürüttüğü mevcut siyaset nedeniyle bir kereden böyle sürecin başlayabileceğini söyleyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

PAK Başkanı Özçelik, “Kürdistan Bölgesi yetkililerinin elini güçlendirmeliyiz. Her şeyden PKK’nin silahlı mücadeleyi durdurması gerekiyor. Savaş dört parçada da Kürtlere zarar veriyor” dedi.

Özçelik ayrıca, Fransa’nın Kürdistan Bölgesi ve Rojava konusundaki tutumunun önemli olduğunu ve Kürtlerin Fransa’nın bölge devletleri ile olan ilişkilerinde rol alabileceğini vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.