NATO Savunma Bakanları, Irak ve Afganistan için toplanıyor!

NATO Savunma Bakanları, Irak ve Afganistan için toplanıyor!

.

A+A-

NATO Savunma Bakanları, video konferans yoluyla yapılacak toplantı için bir araya geliyor.

Yapılacak olan toplantıda, İttifak'ın başta Irak olmak üzere Ortadoğu'da daha aktif rol oynaması ve Afganistan misyonunun sonlandırılması konusu gündemde olacak.

2020 ABD seçimleri sonrası gerçekleşecek olan ilk NATO toplantısında, NATO'nun geleceğine yön çizmesi öngörülen reform planları ile Irak ve Afganistan konularının tartışılacağı kaydedildi.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump yönetimi NATO müttefiklerinden bağımsız olarak Taliban ile görüşmelere oturmuş ve askerlerin Nisan ayı sonunda çekilmesini kararlaştırmıştı.

Trump, ülkedeki Amerikan askeri sayısını da 2 bin 500'e indirmişti. Afganistan'da NATO'ya bağlı görev yapan 9 bin 600 asker bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg konuyla ilgili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Hiçbir müttefik Afganistan'da gereğinden fazla kalmak istemiyor. Ama doğru zaman gelmeden de ayrılmayacağız" demişti.

“ABD yeniden öncü rol üstlenecek”

ABD ile ittifakın geleceğine yönelik önemli konuların ele alınacağı toplantıda ABD adına NATO toplantısına ilk kez katılacak olan Savunma Bakanı Lloyd Austin yer alacak.

Austin, Washington Post’a verdiği demetçe NATO için, "ABD'nin yeniden öncü rol üstleneceğini bilmelerini istiyorum. İyi ekip arkadaşları olacağımızı bilmelerini istiyorum. İstişare etmemiz, birlikte karar vermemiz, birlikte hareket etmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

“Türkiye’nin o karara karşı çıkması bekleniyor”

NATO toplantısında ele alınacak en önemli konulardan biri, üye ülkelerin veto hakkını kullanmalarının zorlaştırılması ve NATO'ya üye olmayan AB ülkeleriyle daha yakın işbirliği gibi reform önerileri olacak. Türkiye’nin bu önerilere karşı çıkması bekleniyor.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, bakanlardan caydırıcılık ve savunma aktiviteleri için ödemelerin artırılmasını isteyeceğini belirterek "Birlikte daha fazla harcama yapmamız, birbirimizi savunma taahhüdümüzün ifade bulduğu 5'inci maddeye olan bağlılığımızın gücünü gösterecektir" diye konuştu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.