Neçirvan Barzani: Adalet olsaydı Halepçe soykırımı Kürt halkının meşru haklarının tanınması için yeterli olurdu
.
Modern dünya tarihinin en acımasız saldırılarından biri olarak kaydedilen Halepçe Katliamı’nın üzerinden 36 yıl geçti.
Halepçe Katliamı’nın 36’ıncı yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, bir kez daha Irak hükümetinden üzerine düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmesini ve mağdurlar için adaleti sağlamasını istedi.
Modern dünya tarihinin en acımasız saldırılarından biri olarak kaydedilen Halepçe Katliamı’nın üzerinden 36 yıl geçti.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Halepçe'deki kimyasal saldırının yıl dönümü vesilesi bir mesaj yayımladı.
Barzani mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Halepçe'ye yapılan kimyasal saldırı, kendi vatanında hak, onurlu bir yaşam ve özgürlük talep eden barış yanlısı, hayat dolu, hümanist Kürdistan halkına karşı soykırım, Enfal ve canlı canlı toprağa gömülerek işlenen suçlar halkasının devamıydı. Eğer adalet olsaydı tek başına Halepçe soykırımı Kürdistan halkının tüm meşru haklarının tanınmasına yeterli olurdu.
Bu vesileyle Halepçe’nin, Halepçelilerin ve tüm soykırım mağdurlarının, Enfal'in ve eski rejimin Kürdistan Bölgesi'nde işlediği suçların her yönüyle tazmin edilmesi, her alanda mağdurlara en iyi şekilde hizmet verilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Bu nedenle Irak hükümeti üzerine düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmeli ve mağdurlar için adaleti sağlamalıdır. Bu tür suçların ve soykırımın bir daha yaşanmaması için küresel düzeyde çalışmalar yapılmalıdır.
Kürdistan Bölgesi'nin kazanımları, siyasi ve anayasal statüsü, şehitlerin kanları ve tüm toplulukları ile Kürdistan halkının ödediği bedellerin bir ürünüdür. Dolayısıyla birlik ve beraberlik içinde onları korumak, şehitlerin ruhlarına ve ailelerine karşı herkesin görevidir ki böylece birlikte daha güzel, huzurlu ve güvenli bir geleceğe doğru ilerleyebilelim.
Halepçe Katliamı
16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’n talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.
En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.
Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.
2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.
Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.
1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanıdı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.