Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi

Kürdistan Parlamentosu, 81 vekilin katıldığı oylamada 68 oyla Neçirvan Barzani’yi Kürdistan Bölgesi Başkanı seçt

A+A-

 Kürdistan Parlamentosu, 81 vekilin katıldığı oylamada 68 oyla Neçirvan Barzani’yi Kürdistan Bölgesi Başkanı seçti

Kürdistan Parlamentosu bugün yeni Kürdistan Bölgesi Başkanı’nı seçmek üzere toplandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) katılmadığı oturumda seçime katılan beş aday için açık oylama yapıldı.

81 Milletvekilin hazır bulunduğu oturumda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) adayı Neçirvan Barzani 68 oyla Kürdistan Bölgesi Başkanı seçildi.

KYB grubu KDP’nin müzakere sürecinde verdiği vaatlere bağlı kalmadıkları gerekçesiyle oturuma katılmama kararı aldı.

KDP: KYB son anda fikrini değiştirdi

Parlamento’daki seçimlerden sonra basın toplantısı düzenleyen KDP Grup Başkanı Umed Hoşnaw, süreci KYB ile yürütmek istediklerini ancak KYB’nin son anda geri çekildiğini söyledi.

Umed Hoşnaw, “Maalesef toplantıya az bir süre kala KYB grubu toplantıya katılmayacaklarına dair açıklama yaptı. Oturuma bir süre ara vererek kendileri ile bu konuyu konuşmaya başladık ancak dediğim gibi maalesef KYB grubunun oturuma katılmaması için önceden verilen bir karar vardı” dedi.

 

Hoşnaw, “KDP müzakere ve uzlaşma ilkelerine bağlılığını ortaya koyan tutumlar içerisinde olmasaydı yeni kabinenin kurulması için 6 ay müzakere masalarında oturmaz tek başına farklı gruplarla süreci sonlandırır ve Kürdistan halkı da buna zaman beklememiş olurdu” ifadelerini kullandı.

 

KDP Grup Başkanı, “KDP olarak bu süreçte bütün siyasi partilerin durumunu göz önünde bulundurarak serinkanlılıkla müzakeremizi yönettik. Kürdistan Parlamento Başkanlığı seçiminde olduğu gibi uzlaşma esaslı olarak KYB’siz bu süreci sonlandırmak istemezdik, ancak oturuma katılmama kararını onlar verdi” diye konuştu.

 

KDP Grup Başkanı, KYB’nin açıklamalarına ilişkin bir soruya şu sözlerle cevap verdi:

 

“Güç gösterisi, tehdit dili dönemleri sona ermiştir. Biz bu sürecin bu şekilde olmasını arzulamıyorduk. KYB’nin oturuma katılmasını umuyorduk. Sürece daha fazla katkı sağlayacaklarına dair beklentimiz vardı. KDP resmi bir şekilde KYB’ye tutumunu bildirecektir. Bu tarz tehditlerin cevabını vermemiz için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Süreç kaldığı yerden devam edecektir. Biliyorsunuz bugün Kürdistan Başkanını seçtik, yakında hükümette kurulacak aydın bir gelecek bizleri bekliyor.”

KYB: Biz sorumlu olmayız

Konuya ilişkin KYB Politbürosu tarafından yapılan açıklamada, “Kürdistan Başkanı seçimi KYB’nin oyu olmadan yapıldı. Bu durum Kürdistan’daki karar verme sürecinin meşrutiyeni sorgular hale getiriyor” ifadeleri kullanıldı.

Uzun süren müzakerelerin ardından KDP ile 2 anlaşma yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, anlaşmaların Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki sorunların birlikte çözümü prensibi üzerine olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Anlaşmalardan amacımız KDP ile Kürdistan’da kurulacak hükümetle işbirliği içinde çalışmaktı. Ayrıca Bağdat’ta da sorunların çözümü için ortak bir programımızın olmasını ve bu kapsamda Kerkük sorunun çözümüne öncelik vermekti” denildi.

 

Hükümetin sadece kabineyi seçmekle görevli olmadığına işaret edilen açıklamada, Başkanlık ve Bakanlar Kurulu seçimlerinin de bu sürecin tamamlayıcısı olduğuna değinildi.

KDP ile yapılan müzakerelerin sadece seçim sonuçları ve görev dağılımını kapsamadığını, Kerkük için atanacak yeni vali konusunu da kapsadığı kaydedilen açıklamada, Kürdistan Parlamentosu’nun tek taraflı bir şekilde toplandığı ve bu nedenle KYB grubunun toplantıya katılmama kararı aldığı vurgulandı.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Başkanı seçimi KYB’nin oyu olmadan yapıldı. Bu durum Kürdistan’daki karar verme sürecinin meşrutiyeni sorgular hale getiriyor. Olabilecek tüm sonuçların sorumlusu da KYB değil, karşı taraftadır” ifadeleri kullanıldı.


Neçirvan Barzani’nin biyografisi:

21 Eylül 1966’da Barzan’da doğdu

1975 yılında ailesiyle birlikte İran’a göç etmek zorunda kaldı

Tahran Üniversitesi siyaset bilimi okudu

1989 yılında KDP Politbüro üyesi oldu

1996 yılında Kürdistan Başbakanı Yardımcısı oldu

1999 yılında 4’üncü kabinede Kürdistan Başbakanı oldu

2006 yılında Koalisyon Hükümetin’in Başbakanı oldu

2011-2013 yıllar arasında bir kez daha Başbakanlık görevine getirildi

2013’tan 2018’e kadar 8’inci kabinede Başbakanlık görevini yürüttü

KDP’nin 13’üncü Kongresinde KDP Başkan Yardımcısı olarak seçildi

3 Aralık 2018’de KDP tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanı Adayı olarak seçildi

Evli ve (İdris, Ciyavan, Raniye, Maya) adında dört çocuğu va

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.