Netlik Ayarı...Ali Kemal Çınar: 'Bakur'dan sonra bir kırılma oldu

Netlik Ayarı...Ali Kemal Çınar: 'Bakur'dan sonra bir kırılma oldu

.

A+A-

Netflik Ayarı'nda Şenay Aydemir'in bu haftaki konuğu yönetmen Ali Kemal Çınar oldu. Kürt sinemasının festivallerde giderek daha az yer bulduğunu belirten Çınar, "Siyasi sürecin tepetaklak olması Kürtçe filmlerin varlığını sınırlandırdı" dedi.

 

Sinema yazarı ve gazeteci Şenay Aydemir'in hazırlayıp sunduğu 'Netlik Ayarı'na bu hafta Di Navberê De ( Arada), Dilop (Damla ), Gênco gibi filmleriyle tanınan yönetmen Ali Kemal Çınar konuk oldu.

Aydemir ve Çınar, Kürtçe filmlerin Türkiye'deki ve yurt dışındaki festivallerdeki yolcuğunu, Kürt sinemasının maruz bırakıldığı sansür ve giderek artan otosansürün güncel dinamiklerini ve Çınar'ın yeni projelerini konuştu.

'BAKUR BELGESELİNDEN SONRA BİR KIRILMA OLDU'

Siyasi sürecin Kürtçe filmlerin festivallerdeki varlığını sınırlandırdığına dikkat çeken Çınar, "Bakur belgeselinden sonra bir kırılma oldu" diyerek, sinemacılar olarak sansüre yeterince direnç gösteremediklerini ifade etti.

'BİR KÜRTÇE DİZİNİN YAPIMINA NETFLİX DESTEK VERMİYOR'

Kürt film festivallerinin, filmlerin gösterilmesi için önemli bir platform olduğunu ancak bu festivallerden de yönetmenlerin yeterince destek ve mali kaynak bulamadıklarını aktaran Çınar, dijital platformlarda da gösterim imkanlarının sınırlılığının alltını çizerek, tek meselenin gösterim değil aynı zamanda yapım desteği olduğunu belirtti. Çınar platformlardaki bu eğilime örnek olarak "Bir Kürtçe dizinin yapımına Netflix destek vermiyor" dedi.

GÊNCO ÇİZGİ ROMAN OLUYOR

Hazırlık aşamalarındaki projelerinden de bahseden Çınar, İki uzun film ve bir belgeselinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, 2017 tarihli Gênco filminin çizgi romana uyarlanacağını söyledi. 

Kaynak: Artı Gerçek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.