PAK’ın Kişilikli Seçim Siyasetine Dair Bir Bilgilendirme Notu - Cengiz Güngör *
.
Birileri tekrar gerçekleri çarpıtarak, siyasal bir kazanım elde edebileceklerini sanıyor. Onun için de geçmiş süreçte seçimlere dair yaşanan bazı gerçekleri tersyüz edip yorumluyorlar. Hem bu tür insanlara gerçekleri hatırlatmak, hem de halkımızı bilgilendirmek amacıyla 7 Haziran 2015 seçimleri ile 24 Haziran 2018 seçimlerine dair yaşananları bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
7 Haziran 2015 Parlamento seçimlerinden önce HDP, PAK’a şu teklifi getirdi:’’Bizim oluşturmak istediğimiz seçim ittifakına PAK’ın da katılmasını istiyoruz’’. PAK da HDP’ye yazılı olarak şu cevabı vermişti: ‘’HDP kendisini bir Türkiyeli Parti olarak tanımlasa da, Kürt milletinin en temel hak ve özgürlük taleplerini kendi seçim dekelarasyonuna alırsa ve bunu ortak bir deklerasyon olarak kabul ederse, elbette ki PAK olarak biz de seçim ittifakına katılırız’’. Ama, HDP bu talebi kabul etmedi ve sanki milletvekilliği sayısında anlaşma olmamış gibi gerçek dışı bilgileri kamuoyunda yaymaya çalıştı. PAK da HDP ile ittifaka katılmadı. PAK prensipleri yok sayarak salt milletvekilliği pazarlığına dayalı bir ilişkiye girmeyi kabul etmedi.
Azadi Hareketi, PAK, PDK Platform, PDKT, PSK 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde, 2 Mayıs 2018 günü kendi aralarında KÜRDİSTAN SEÇİM İTTİFAKI kurarak, HAK-PAR’a ve kendilerini ‘Türkiye Partisi’’ olarak ifade eden HDP ve HÜDAPAR’a Kürtlerin en temel hak ve özgürlüklerini içeren bir programı esas alan bir seçim ittifakı teklifinde bulunmuştu. HAK-PAR ve HÜDAR bu teklife olumlu yanıt vermemişti. HDP kabul etmişti. Bu 5 parti ve hareket HDP ile 6 maddelik bir protokolde anlaşmışlardı. Bu 6 madde aşağıda sunduğum açıklamanın içinde var. Kürtlerin hak ve özgürlük taleplerini içeren gayet olumlu 6 maddeydi. Ama HDP bu 6 maddelik protokolü imzalamasına rağmen kendi seçim deklerasyonuna koymadı, bu ittifakı yok saydı. PKK yöneticisi Mustafa Karasu’nun 11 Mayıs 2018 günü Özgür Politika Gazetesi’nde yayınlanan bir yazısında ‘’HDP, Kürdistani partilerle bir seçim ittifakına hazır değildir’’ deniliyordu. Bu yazıdan hemen sonra, HDP imza attığı 6 maddelik protokolü yok saydı ve ittifak yapmaktan vazgeçti. Bu nedenle de Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDK-T, PSK 17.05.2018 günü kamuoyuna yaptıkları bir açıklama ile , HDP’nin tutumundan dolayı HDP ile ittifak görüşmelerinin son bulduğunu duyurdular.
Ama HDP heyeti , 17.05.2018 akşamı Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDKT, PSK’ye şu teklifi getirdi: ’’Evet, 6 maddelik protokolün seçim deklerasyonumuza girmesi konusunda sorun yaşadık. Ama, 19 Mayıs 2018 günü saat 17.00’ye kadar seçim listelerimizi Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmemiz lazım. Siz kendi isimlerinizi verin, listeye koyalım. Daha sonra deklerasyonu tekrar konuşuruz’’. HDP’nin bu teklifine 5 parti şu cevabı verdi: ’’Biz parlamenterlik hesapları için sizinle bu ittifak girişimini yapmadık. Siz hem bu görüşmeleri ve anlaştığımız 6 maddeyi yok saydınız, hem de sanki bir milletvekilliği sayısında anlaşamamışız gibi yanlış ve gayri ahlaki, gerçek dışı bir spekülasyonu yaydınız. Bu nedenle de sizin seçim listelerinize isim vermeyeceğiz’’ dediler.
Azadi Hareketi, PAK, PDK Platform, PDKT, PSK’nin o gün sergilemiş oldukları bu kişilikli tutuma rağmen, hala da birileri gerçekleri çarpıtmaya ve art niyetli tutum ve paylaşımlar sergilemeye devam etmektedirler.
Elbette ki PDK-Platform, Azadi Hareketi ve PDKT , 2019 Yerel Seçimlerinde , 2018’de sergilenen doğru tutuma denk düşen bir siyaset izlemediler ve birer belediye başkanlığı ya da belediye meclis üyeliği için gidip HDP’yi desteklediler. PAK ve PSK ise doğru bir tutum sergilediler ve Diyarbakır, Mardin, Batman ve Muş’ta bağımsız adaylarla seçime katıldılar.
Kamuoyunun gerçekleri bir kez daha görebilmesi için, Azadi Hareketi, PAK, PDK Platform, PDKT, PSK’nin 17.05.2018 günü kamuoyuyla paylaşmış oldukları açıklamayı bir kez daha bilginize sunmak istiyorum:
…………………………..
HDP İle Yapılan Seçim İttifakı Görüşmeler Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme
Kürdistani Seçim İttifakı(Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDKT, PSK) 2 Mayıs 2018 Günü belirlenen Siyasal Prensipleriyle kamuoyuna açıklandı. Bu açıklamadan sonra, HDP ve HÜDAPAR ile kamuoyuna açıklanan prensipler ışığında seçim ittifakını görüşmek üzere diyaloga geçtik.
HÜDAPAR ile ilk görüşme 02.05.2018, ikinci görüşme de 08.05.2018 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi.
HDP ile ilk görüşme 04.05.2018 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Kürdistani Seçim İttifakını oluşturan parti ve hareketlerin Genel Başkan ve Sözcüleri olarak HDP Eş Genel Başkanı Sayın Pervin Buldan Başkanlığındaki HDP heyeti ile görüşüp, kamuoyuna da açıklamış olduğumuz siyasi prensiplerimizi içeren bir mektubu illettik.
HDP, ile yaptığımız görüşmenin ardından HDP Eş Genel Başkanı sayın Pervin Buldan basına yaptığı açıklamada, ‘’Kürdistani Seçim İttifakı’nın dile getirmiş olduğu talepler, zaten programımızda olan, bizim de taleplerimizdir’’ dedi.
HDP, bu aşamada HÜDAPAR ile bir seçim ittifakına hazır olmadığını bize beyan etti. Biz de bu beyanı HÜDAPAR ile paylaştık.
HDP, 06.05.2018 Günü Kürdistani Seçim İttifakı’nın mektubuna yazılı bir cevap gönderdi. Bu yazılı cevapta,‘’Kürdistani Seçim İttifakı’nın açıkladığı siyasi prensiplerin HDP’nin de programında olan prensipler olduğu’’ bir kez daha dile getirildi. Biz HDPnin bu cevabını , seçim ittifakı görüşmelerinin başlaması için bir adım olarak kabul ettik.
Kürdistani Seçim İttifakı toplanarak hem HDP’nin cevabi mektubunu değerlendirdi , hem de HDP’ye iletilmek üzere Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensiplerini belirleyerek bir mektup halinde HDP’ye verdi. Bu mektupta, birlikte çalışma ile ilgili prensipler dile getirildi ve şu temel prensipler HDP’ye iletildi:
‘’Seçim İttifakı HDP ve Kürdistani Seçim İttifakı arasında imzalanmalı.
04.05.2018 Günü HDP Eş Genel Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz Siyasi Prensipler hem HDP’nin seçim bildirgesine hem de sayın Selahattin Demirtaş’ın deklarasyonuna uygun bir biçimde yerleştirilmelidir.
Siyasi Prensipler ve Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensipleri ve Kürdistani Seçim İttifakı’nın Seçim Listelerindeki Temsil Durumu’nda bir bütün olarak mutabakat sağlandıktan sonra kamuoyuna açıklanmalıdır’’.
HDP ile yürütülen görüşmelerde, “HDP Eş Genel Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz Siyasi Prensipler ve Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensipleri konusunda anlaşma sağlandıktan sonra milletvekilliği meselesini gündemimize alalım” dedik.
HDP ile 08.05.2018 günü yapılan toplantıda, HDP heyeti ’Sunmuş olduğunuz Siyasi prensipler konusunda mutabıkız’’ dedi.
HDP Heyeti, “KÜRDİSTAN SEÇİM İTTİFAKI DEKLERASYONU” adı altında kendi görüşlerini içeren bir metini bize ilettiler ve Kürdistani Seçim İttifakı da iletilen metine yönelik görüşlerini netleştirip HDP’ye sundu.
09.05.2018 Günü Diyarbakır’da toplanan Kürdistani Seçim İttifakı, HDP’nin deklarasyon taslağı ile Kürdistani Seçim İttifakı’nın Siyasi Prensiplerini birlikte düzenleyen bir öneri metni HDP’ye ulaştırdı.
Yapılan görüşmeler sonucunda, “KÜRDİSTAN SEÇİM İTTİFAKI DEKLERASYONU” konusunda mutabakat sağlandı.
HDP’nin Siyasi Prensipler ve Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensipleri ile ilgili önerileri tarafımıza sunuldu. Daha bu konuda bir netlik sağlanmamışken, HDP’nin 14.05.2018 Günü Seçim Bildirgesi’ni kamuoyunda yayınlayacağı açıklandı. Bu tutum süre gelen İttifak görüşmelerimizin ruhuna aykırı ve onu yok sayan bir girişimdi.
Biz yine de ittifakın oluşma zeminlerinin korunabilmesi için KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI olarak, açıklanacak HDP Seçim Bildirgesi’ne, KÜRDİSTAN SEÇİM İTTİFAKI DEKLERASYONU’nda HDP ile mutabakata varılan prensiplerin eklenmesi yönünde ciddi bir çaba sergiledik.
Ama ne yazık ki bu konuda başarılı olamadık. HDP, ittifak görüşmelerimizi ve mutabakata vardığımız prensiplerin en yaşamsal olan kısımlarını yok sayarak, 14.05.2018 Günü Seçim Bildirgesini ilan etti.
Bugüne kadar hiçbir şekilde, herhangi bir ‘’milletvekilliği pazarlığı’’na yönelmeden, belirlenen prensipler temelinde en geniş seçim ittifakını sağlamak için sabırlı ve fedakarane bir çaba içinde olan KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI’nın bu iyi niyetli çabaları ne yazık ki HDP Yönetimi’nin Seçim Bildirgesi’nde karşılığını bulamamıştır.
Biz bütün bu yaşananlara rağmen, 24 Haziran seçimlerinde Kürt ve Kürdistani prensipler temelinde bir seçim işbirliğinin ya da desteğin sağlanması yönündeki tutumumuzdan vazgeçmeyeceğiz.
Öncelikle HDP ile 04.05.2018 tarihinden sonra yapılan toplantı ve görüşmeler sonucunda HDP ile aşağıdaki temel prensiplerde mutabık kaldığımızı halkımızla paylaşmak istiyoruz:
* Kürtlerin bir millet olmaktan kaynaklanan temel hak ve özgürlüklerinin temini ve tesis edilmesi konusunda öncelikli politika ve söylem üretmekte kararlıdır. Bu amaçla, Kürdistan'a siyasi statü, anadilde eğitim, Kürtçenin resmi dil olması ve Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınmasını en temel talepleri olarak gerçekleştirmeyi hedefler. Milli sembol ve değerlere saygıyı esas alır.
* Kürdistan’da yaşayan Kürt, Ermeni, Asuri-Süryani, Arap, Mıhellemi, Azeri ve Türkmen gibi birçok halk ile Alevi-Sunni, Hıristiyan, Musevi, Ezidi gibi din ve inanç grupları devletin baskıcı politikaları nedeniyle geçmişte büyük zorluklar yaşadılar. Geçmişte yaşanılan tüm bu zorluklarla yüzleşilerek, eşit ,özgür ve demokratik bir yaşam kurmak gerektiğine inanır, bunun için mücadele eder.
* Tarihsel süreç içerisinde Kürdistan'da yaşanılan tüm mağduriyetleri ortak kader ve elde edilen tüm kazanımları Kürdistan halkının ortak sevinci olarak kabul eder.
* Hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların koşulsuz serbest bırakılması ve toplumsal tüm mağduriyetlerin giderilmesine dönük devleti sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.
*Başta Kürtler olmak üzere , tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerini yok sayan, rencide eden 'Milletvekilliği Yemini'nin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini savunur, bu uğurda mücadele eder.
*Kürdistan’ın dört parçasında Kürtlerin kazanımlarına sahip çıkar ve bu kazanımlara karşı yürütülen savaşa ve askeri operasyonlara, şiddete, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt ve Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafların muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olduğunu beyan eder.
HDP heyeti ile KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI olarak mutabakata varılan bu prensipler ne yazık ki HDP Seçim Bildirgesi’ne yansıtılmadı.
Biz KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI olarak , HDP ile 02.05.2018 Günü yapmış olduğumuz ilk görüşmede, HDP Eş Ggenel Başkanı sayın Pervin Buldan basına yaptığı açıklamada, ‘’Kürdistani Seçim İttifakı’nın dile getirmiş olduğu talepler, zaten programımızda olan, bizim de taleplerimizdir’’ demişti. Ama geldiğimiz aşamada, sayın Buldan’ın bu söylemlerinin de, HDP heyeti ile mutabakata varılan siyasi prensiplerin de HDP Seçim Bildirgesi’ne yansıtılmadığı ve ittifak anlayışına uygun davranılmadığı görülmektedir. Bu nedenle de , HDP ile seçim ittifakı görüşmelerinin hedeflenen sonuca ulaşamadığını halkımızın bilgisine sunmak istiyoruz.
KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI olarak 02.05.2018 Günü kamuoyuna yapmış olduğu açıklamada ‘’Halkımız için milli demokratik bir seçim alternatifi yaratmak üzere birlikte çalışmaya karar veren bizler mutabık kaldığımız bu siyasal prensiplere bağlılık bilinciyle , kendi dışımızdaki en geniş siyasal kesimlerle yapacağımız görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak durumu yeniden değerlendirerek seçimlere hangi şekilde katılacağımıza karar vereceğiz’’ demiştik.
KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI ortaya çıkan bu son duruma göre yeni bir değerlendirme yapıp, 24 Haziran Seçimlerine dair tutumunu kamuoyuyla paylaşacaktır.
Halkımızın bilgisine,
Saygılarımızla
17.05.2018
--Kürdistan Demokratlar Platformu(KDP)
--Kürdistan İslami Hareketi(Azadi Hareketi)
--Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK)
--Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK)
--Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.