PKK'yi açıklamalar ile anlatmak yerine kurumsal yapılacak ÇAĞRILAR ile uyarmak gereklidir
1
PKK/KCK yapılanmasının Kurdistan'ın her parçasında zararlı bir hal aldığı düşüncesi giderek yaygınlaşmaktadır. PKK yönetiminin doğru kararlar almaları için yapılan gerek sert ya da yumuşak bazı açıklamalar ortak somut bir meşru çoğunluk ÇAĞRISI haline gelmiş olmaması yapılanların etkisiz kalacağı ve PKK’nin üzerinde bir baskı oluşturamayacağı görüşündeyim.
2
PKK'nin gereksizliği ve miadını doldurduğuna dair görüşler ve bu yöndeki açıklamalar sonuç değerlendirilmesi konularıdır.. Bir ÇAĞRININ konusu değildir. PKK'nin silahlı eylemlerine son vermesi ve silahlı güçlerini tasfiye etme gerektiği konusu Türkiye'de ki politik güçlerin bir değerlendirme sorunudur. Konu tamamıyla Türkiye ve Türkiye'de ki Kürt sorunu ile alakalı bir sorundur.
PKK'nın Türkiye ve Kuzey Kurdistan ki silahlı kanadını tasfiye etmesini Kürdistan yönetimi ile ordaki politik partilerinden beklemek doğru olamaz. Onların görevi değildir.
Türkiye deki Kürt partileri ya da bireysel inisiyatif girişim hareketleri ortak olarak PKK'nı şiddetten, silahlı mücadeleden vazgeçme ve sivil siyasete dönme çağrılarını yapabilirler.
3
Meşru, çifte - çoğunluk ve kurumsal çağrılar yapmak gereklidir.
1- Kürdistan Hükümeti PKK/KCK yönetiminden PKK'in tüm silahlı güçlerini Kürdistan idaresinin sınırları dışına çıkarmaları için resmi bir çağrıda bulunması gerekiyor. Çağrı "Diplomatik bir Nota" bildirimi şeklinde de verilebilir.
Bu " Diplomatik Nota" meşru ve yerinde bir ÇAĞRI olarak görülmelidir. Tüm parçalardaki siyasi çevrelerce de bu çağrıyı desteklemelidir.
Kürt Hükümeti PKK'ına "Nota ya da ültimatom" da verebilir. Bu tür çağrıların zamanlaması ve farklı kullanma şekilleri vardır. PKK ile hiçbir tartışma gerekmesizin veya onların görüşü almaksızın belli bir sürede isteklerin yerine getirilmesi şeklinde olabilir. Görüşülerek, uyulması gereken kurallar kesin ve mutlak bir dille de anlatılabilir.
2- Tüm Kürdistan parçalardaki partilerin de, en azından Kuzey ve Güney parçalardaki partilerin çoğunluğunun bir Kordinasyon -Koalisyon halinde bir ÇAĞRI yapmaları gereklidir. Bu ÇAĞRI, PKK lideri Öcalan ve PKK/KCK yönetimine atıfta bulunacak şekilde hazırlanmalıdır.
- Çağrı, KCK projesinin gözden geçirilmesi gerekliliğine vurgu yapmalı. Böyle bir uygulamanın Kürdistan’ın gerçeklerine uymadığı ve bundan vazgeçilmesi istenmelidir.
- Çağrı, PKK'nı sadece Türkiye Kürdistanı ya da Kuzey Kürdistanda bir parti ya da silahlı bir hareket olarak kabul görmelidir
- Çağrı, PKK'nın silahlı gerilla güçlerini Özgür Kürdistan da ( Güney Kürdistan) konuşlandırmak süretiyle Türkiye ordusu ile savaşmasını uluslarası hukuk ile mevcut Kürdistan iç idari hukukuna göre sorunlu bir konu halinde işlemeli ve bu durumun giderek tehlikeli bir boyuta geldiğini belirtmelidir.
- Çağrı, PKK/KCK'ine bağlı tüm silahlı güçlerin Kürdistan yönetimi altındaki sınırların dışına çıkmasını istemelidir. Kürdistan yönetiminin de bu yönde almış olduğu bir açıklamayı ya da kararı, bir yurtseverlik görevi diye desteklemelidir.
4
Açıklamaların, çağrıların dilli tansiyonu düşürücü yönde olması ve şiddet eylemlerine yansıtılmıyacak şekilde kaleme alınması gerekiyor. Bu konuda PKK/KCK yönetimine büyük sorumluluklar düşmektedir.
Çözüm bulunması gerektiği üzerine kafa yorarken her şeyden önce barışçıl diyalog yolların uyuşmazlıkların çözümünde esas alınmasına çalışılmalı, şiddeti ve zoru devre dışı bırakacak formüler geliştirilmelidir. Bu yoların tümü tüketilmelidir.