Reuters: Erdoğan'ın seçim yenilgisi reform umutlarını çökertti
Reuters'in makalesinde Erdoğan'ın ekonomide kısa vadeli ve seçmenini bir arada tutmaya yönelik hedefleri olduğu yorumu yapıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İstanbul, Ankara, Mersin, Adana gibi büyükşehirleri önde bitirdiği yerel seçim sonuçlarının Türkiye politikasına etkileri dış basında yer bulmaya devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan New York Times gazetesinde yer alan bir yorum yazısında "Seçmen tabanını bir arada tutmak isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hamleleleri, yatırımcıların Türkiye ekonomisini istikrara kavuşturmak için ihtiyaç duyulan acı reçete reformlarının yapılması yönündeki umutlarını kırdı" dendi.
'ANALİSTLER ENDİŞELİ'
2002'den beri iktidarda olan AKP'nin Ankara ve İstanbul'da seçimi kaybettiği hatırlatılan yazıda, Erdoğan'ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bu hafta içi bir dizi reform kararını açıklayacağının altı çizilerek şunlar söylendi:
"Seçim öncesinde sert bir kampanya yürüten Erdoğan, seçim akşamı ekonomik reformlara odaklanacaklarını söyledi. Ancak birçok analist, seçimlerin ardından AKP'nin ekonomiyi daha da zayıflatacak kısa vadeli teşvikleri tercih etmesinden korkuyor."
'REFORMLAR LAFTA KALACAK'
Yazıda Credit Agricole şirketinde çalışan analist Guillaume Tresca'nın "AKP tabanı büyüme yanlısı, parasal önlemlerle enflasyonun düşmesini istiyor. Bu AKP'nin tam olarak seçimden önce yaptığı şey ve Erdoğan popüler kalmak istiyorsa bunu sürdürmek zorunda. Somut reformlar beklemiyor, sadece lafta kalacak" yorumuna yer verildi.
'ERDOĞAN'IN HEDEFİ HAYATTA KALMAK'
New York Times'ın analizinde 1993-1994 yıllarında Merkez Bankası başkanlığı görevinde bulunan Nihat Bülent Gültekin'in "Görünen o ki Erdoğan'ın içgüdüsü hayatta kalmak. Uzun vadeli hedeflerinin olduğunu sanmıyorum. Bunun için uzun vadeye yayılan sabit bir odaklanma gerekiyor" ifadeleri yer aldı.
New York Times'a konuşan Prof. Selva Demiralp "Doğru eğitimi ve doğru sektörlere yönelik sübvansiyonları sağlamamız gerekiyor. Reformlar zaman alacak ve ödenecek bir bedel olacak çünkü üretim yapısının değişmesi bazı insanların işsiz kalmasına yol açacak" dedi.
ERDOĞAN İÇİN KABULÜ ZOR OLABİLİR
Yorumda "Ekonomistler şimdilik yeniden büyüme beklerken 2019'un ikinci yarısında uzanan bir resesyon, Erdoğan ve Türkiyeliler için kabul edilmesi güç olabilir" yorumu yapıldı.
IMF HATIRLATMASI
New York Times'ın yazısında, "IMF'ye ihtiyacın olmadığını sık sık tekrarlayan Erdoğan için uzak ihtimal olsa da, yatırımcı güveninin yeniden tesisi için reformların IMF tarafından gözlemlenmesi gerekiyor" görüşüne yer verildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.