Rûken, Tembûra Mîtrayê ve Kürdçe müzik...
.
Șerîf Karakurt / Rûpela Nû
Kürd Müzisyen Rûken Binici son dönemlerde sesi ve yorumlarıyla Kürd kamuoyunda adından söz ettiriyor. 90lı yıllarda Sivan Perwer ve Dengbêj Șakiro dinleyerek Kürd müziği ile tanışan Rûken, 3 yıldır aktif bir şekilde müzik çalışmaları yürütüyor, şarkılar söylüyor. 28 Ocak 2022 tarihinde Çarpel Medya’ya konuk olan Rûken Binici, izleyicilerden tam not aldı. Rûken Binici ile müzik serüvenini ve planları hakkında konuştuk.
Rûpela Nû: Sayın Rûken Binici, okurlarımız ve Kürd kamuoyu sizi Çarpel Medya’da Evîn Tetwan’ın moderatorlügünü yaptiği Tembûra Mîtrayê programı ile tanıdı. Siz kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Rûken Binici: Öncelikle Kürd kamuoyu ile buluşmama vesile olan Çarpel Medya ve Tembura Mitrayê program yapımcısi Evîn Tetwan ve diger çalışanlarına teşekkürlerimi borç bilirim. Erzurum Karayazılıyım. Babamın memuriyeti sebebiyle çocukluk yıllarım Isparta da geçti. Kendimi bildim bileli şarkı söylemeyi çok sevdim. Bildiğim ve kabullendiğim tek dil olan Türk dilinin arka planının da kalmış kadim bir dil daha vardı. Bu dil Anadilim olan Kürt diliydi. Yaşadığımız çevrede kimsenin bilmediği, bilse de konuşmaktan çekindiği, sadece dost meclislerinde konuşabildiği dildi Kürtçe. Zaman zaman beni Kürt kızı diye çağırıyorlardı. Bu, bende bir mahçubiyet yaratıyordu, Bu kaçındığım bir durumdu, adlandıramıyordum. Ortaokul yıllarıma Ankara da devam ederken yaz aylarında köyümüzü ziyaret etmeye başladık. Anlıyordum, hissediyordum ve keşfediyordum, ben Kürt halkının bir parçasıydım. Şivan Perwer Kine Em derken, ben kim olduğuma yanıt bulmaya başlamıştım. Eğitim ve çalışma hayatım Ankara da devam ederken şarkı söylemek içimde cılız bir ses olarak kalmıştı, ta ki bir gün bir cafe de Kürtçe şarkı söyleyene dek. O tarihten sonra, yaklaşık 10 yıl cafe bar gibi mekanlarda şarkılar söyledim. Çalışma hayatım devlet kurumlarında devam ettiği için Kürtçe şarkı söylemek benim için gizliden gizliye devam eden bir süreçti. Son 3 yıldır ağırlıklı olarak Kürtçe ve Kürtçe’nin bütün lehçelerinde şarkılar söylemeye yöneldim. Şimdi Ankara da Kürt kültürünün yaşatıldığı bir kitap cafe de (Destar Kitap Cafe) Kürtçe müziğe ilgi duyan Kürt ve Türk müzikseverlerle buluşuyorum.
Rûpela Nû: Sizi Kürd müziği icranızda etkileyen ve ideolleriniz olarak gördüğünüz sanatçılar?
Rûken Binici: Kürd dilinde şarkı söylemek ile ilgili ilk aydınlanışım 90lı yıllar Şivan Perwer dinleyerek gerçekleşti. Ciwan Haco şarkıları müzik ruhumu besledi ve şekillendirdi. Kerem Gerdenzeri yaşadığı coğrafya, yaşamı ve yarattığı ekol ile bana tılsım oldu. Yine Nizamettin Ariç gerek sesi, gerek derin ve sanatsal müziği ile şarkılarında hayat bulduğum Kürt sanatçıların başında gelmektedir.
Rûpela Nû: Bizdeki bilgilere gore Kürdcenin bütün lehcelerinde eserler seslendiriyorsunuz, ayrıca anadilinizi geliştirmek için eğitim alıyorsunuz. Bu enerjinizi neye borçlusunuz?
Rûken Binici: Kürt dilini öğrendikçe görkemli ve derin kültür birikimi ile büyülendim. Kürt müziğine muazzam bir miras bırakmış sanatçıları dinledikçe Kürt müziğinin uçsuz bucaksız bir derya olduğunu keşfettim. Yıllarca asimilasyonun etkisiyle dilimden ve kültürümden uzak kalışım, bu kocaman boşluğu telafi etme konusunda tutkumu ve öğrenme azmimi perçinledi. Bu keşfedişle birlikte ,bir çok nedenle benim gibi kültür erozyonu yaşamış Kürt halkı ve diğer halklara Kürt dilini ,müziğini sevdirme gibi bir misyon edindim. Kendi müzik yolculuğumda insanlara da ışık tutabilmek benim onur kaynağımdır. Bu enerjimin temel kaynağı Kürt dilinin ve müziğinin zenginliği, benim de bu zenginliğe hayat verme, hizmet etme aşkımdandır.
Rûpela Nû: Hedefiniz ve ulaşmak istediğiniz son nokta?
Rûken Binici: 3 yıldır amatör bir şekilde yaptığım Kürt müziğini profesyonel bir mecraya taşıyarak, daha çok insanın yüreğine dokunmak çabasındayım. Kürt müziğinin hayat bulmuş tüm yelpazelerine dokunmak, Kürt müziğinin esas motiflerini bozmadan kendi tarzımı yaratma amacındayım. Sanatın bütün dallarında, sanatını yürekten icra eden sanatçı için son nokta yoktur. Bedenim, aklım ve yüreğim yettikçe Kürtçe şarkılar söylemenin izinde gururla yol alacağım.
Rûpela Nû: Ana dil talebi ile ilgili demokratik kitle örgütleri ve Kürd aydın, sanatçılarının başlattıkları kampanya hakkında ne düşünüyorsunuz?
Rûken Binici: Olmazsa olmaz, insanın en tabii hakkı olan bu talebin destekçisiyim. Bir Kürt sanatçısı olarak bu talebi dile getirme konusunda üzerime düşeni her zaman yerine getirmeye hazırım.
Rûpela Nû: Son soru, Demokratik kitle örgütlerinin etkinliklerinde sahne alır mısınız?
Rûken Binici: Gerek Demokratik kitle örgütleri, gerekse PAK'ın etkinliklerine katılmaktan ve sahne almaktan mutluluk duyarım.
Rûpela nû: Son olarak soylemek istediginiz birşey var mı?
Rûken Binici: Beni Kürd kamuoyuna taşıma katkılari için, Rûpela Nû camiasina çok teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum.
Rûpela nû: Biz de bizimle bu roportajiniz için teşekkur edîyoruz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.