Rusya AİHM’den çekildi
.
Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ülkedeki yargı yetkisine son veren bir çift yasa tasarısını onayladı.
Bu karar halen tutuklu bulunan politik muhalif Alexei Navalny de dahil olmak üzere Rusların geçmişte ulusal mahkemeler tarafından reddedilen davaları gündeme getirmek için kullandıkları yasal bir yolu ortadan kaldırıyor.
Reuters’in geçtiği habere göre Duma, biri ülkeyi mahkemenin yargı yetkisinden çıkaran, diğeri ise 15 Mart'ı sınır olarak belirleyen ve bu tarihten sonra Rusya aleyhine verilen kararların uygulanmayacağını belirten iki yasa tasarısını onayladı.
Tasarılar neredeyse oybirliğiyle kabul edildi ve muhalefetteki Komünist Parti'den yalnızca bir milletvekili aleyhte oy kullandı. Tasarıların resmen yasalaşmaları için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanmaları gerekiyor.
Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da insan hakları ve demokrasiyi geliştirmek amacıyla kurulan Avrupa Konseyi'ne 1996 yılında kabul edildi. 2014 yılında Kırım'ın ilhakından sonra Rusya'nın Konsey Parlamentosu’nda oy hakkı elinden alındı.
15 Mart'ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'ya asker göndermesine yanıt olarak Rusya'yı AİHM'nin de parçası olduğu örgütten çıkarma kararı aldı.
Rusya, bağımsız olarak Avrupa Konseyi'nden ayrılmaya karar verdiğini söylerken, eski Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, Rusya'nın örgütten çıkmasının Avrupa Konseyi kurallarının yasakladığı ölüm cezasını geri getirmek için bir fırsat olduğunu söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.