‘Sabıkalı’ şirketin hedefi Munzur

‘Sabıkalı’ şirketin hedefi Munzur

.

A+A-

Erzincan’ın İliç’te siyanür felaketine yol açan şirket gözünü Ovacık’a dikti. Siyanürlü altın aranacağı iddiası tansiyonu yükseltti. Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu, “Bütün gücümüzle karşılarında dururuz” dedi.

Fırat nehrine siyanür karışmasına yol açan altın şirketinin Erzincan’ın İliç ilçesine sınır komşusu olan Dersim’in Ovacık ilçesinde de altın arama faaliyeti planladığı iddia edildi.

Bölge halkı, Anagold Madencilik şirketinin kendilerine cazip teklifler sunduğunu söyledi. Halkın büyük çoğunluğunun şirketin çalışmalarına karşı olduğunu belirten köylüler, ancak “İş olanağı ve yüksek rakamlar” dile getirilerek halkı ikna etmeye çalıştıklarını anlattı. Dünya mirası kabul edilmesi yönünde çok sayıda bilimsel çalışmanın olduğu Munzur Vadisi içinde olan bölgede öncelikli olarak Cevizlidere (Merxo), Otlu Bahçe (Xezku), Yazı Ören (Velolar) köyleri pilot bölge seçildi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, şirketin bölge ile yakından ilgilendiğini, Ankara’dan gerekli izinleri almaya çalıştıklarını duyduklarını söyledi. Bölgenin tüm doğal zenginliklerinin yanı sıra yerel söylemle “İçinden yılan geçmeyecek” sıklıkta orman varlığına sahip olduğunu ifade eden Maçoğlu, şunları söyledi: "Bu talan ve yağma projelerine, ormanlarımızın yok edilmesine, çevrenin kirletilmesine ve bölgenin yaşanmaz hale getirilmesine biz burada olduğumuz sürece izin vermeyiz. Daha önce de olduğu gibi refleks göstereceğiz, karşı koyacağız, hukuki yollardan haklarımızı arayacağız, onların altın çıkartmak istedikleri her yerde biz olacağız. Kapitalizmin bir tek dağ, dere, orman bırakmadan rant alanı açma girişimlerine Dersim halkı izin vermeyecek.”

MUNZUR’A HANÇER

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım da siyanürcü şirketin bölgede altın çıkartmasının Munzur Havzası’na hançer saplamak anlamına geleceğini söyledi. Yıldırım, "Maden projelerinin hayata geçirilmesi bu bölgeyi yok eder. Şirket, hiçbir hukuki prosedürü tamamlamadan hazırlık çalışmalarına başladı. Bu girişime de tüm olanaklarımızı kullanarak karşı duracağız" dedi.

DOĞA KATİLİ ŞİRKET

Dersim Araştırmaları Merkezi de yaptığı açıklamada bölge halkına şu çağrıda bulunuldu:

“Bu şirketler Dersim’i İliç’e çevirmek istiyor. Girdikleri her bölgeyi tarumar eden bu doğa katili şirketlere Dersim halkı yol vermemeli. Karadeniz’den Ege’ye Trakya’dan Doğu Anadolu’ya yaptıkları doğa tahribatları ile bilinen bu şirketlere hiçbir koşulda halkımız kapısını açmamalı. ‘Bakır, krom çıkarıyoruz’’ sözlerine itibar etmemeli. Yersiz yurtsuz kalmak istemiyorsanız tavır alın köylerinizi açgözlü şirketlerin eline bırakmayın. Madencilerin her teklifi kefeninize atılan birer ilmiktir. Doğanıza, kutsal nehirlerinize, ziyaretlerinize sahip çıkın onları siyanürle zehirlemeyin ve topraksız kalmayın!”.

Açıklamada halkın üstü kapalı biçimde tehdit edildiğinin de altı çizildi.

DERSİM DAĞLARI MADEN SAHASI

Çok önemli su kaynaklarının, endemik bitkilerin, yaban hayvanlarının bulunduğu Dersim Havzası’nda 60 kilometrelik uzunluğa sahip Munzur Dağları’nın tamamı 2019 yılında maden sahası ilan edildi. Öncesinde 145 maden sahası bulunan bölgenin tümü maden şirketleri için talana açıldı. Altın, gümüş, molibden, krom yataklarının bulunduğu bilinen bölgede ABD ve Kanada menşeli uluslararası şirketler ve yerli ortakları arama ve çıkartma faaliyeti yürütmeye hazırlanıyor. Bölgede şirketlere 100’ün üzerinde maden ruhsatı verildi. Bölgede talana hazırlanan Anagold Madencilik Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığıyla kuruldu. Şirket, Fırat nehrine siyanür karışmasına yol açan çevre felaketiyle biliniyor.

Haber: Nurcan GÖKDEMİR

Kanyak: Birgün

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.