Sadr, ABD saldırısı sonrası Mehdi Ordusu'nun yeniden kurulması emrini verdi

Sadr, ABD saldırısı sonrası Mehdi Ordusu'nun yeniden kurulması emrini verdi

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Iraklı Şii din adamı Mukteda el Sadr, Irak'ın işgali sırasında ABD'ye karşı savaşması için oluşturulan Mehdi Ordusu'nun yeniden kurulması talimatı verdi.

A+A-

Haber Merkezi- Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Iraklı Şii din adamı Mukteda el Sadr, Irak'ın işgali sırasında ABD'ye karşı savaşması için oluşturulan Mehdi Ordusu'nun yeniden kurulması talimatı verdi.

Ayrıca Sadr, el Yevmül Mevud milis gücünün de yeniden harekete geçirilmesini istedi.

Mehdi Ordusu, Sadr tarafından 2008 yılında lağvedilmişti.

Öte yandan İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi (Gönüllü Halk Güçleri), tüm üyelerine ABD saldırısına cevap verilmesi için "hazır olun" emri verdi.

Sadr’ın Mehdi Ordusu

Mehdi Ordusu, Amerika’nın Irak işgali sırasında 2003’te Mukteda es-Sadr tarafından kurulmuştur.

Grubun kuruluşunun ardından yaklaşık 300 kadar milisi Lübnan’daki Hizbullah kamplarına gönderilmiştir. Hizbullah ile Mehdi Ordusu arasındaki bağın İran tarafından kurulduğu iddia edilmektedir.

Irak kökenli bu milisler Lübnan’da silah kullanımı, istihbarat, suikast eylemleri konularında eğitim almışlardır.

Suriye’deki savaş öncesi 2009’da Şam’da üst düzey komutanlar da dahil olmak üzere Mehdi Ordusu’ndan 30 kişi suikast sonucu öldürülmüştür.

Toplamda 10.000 kadar milisi olduğu tahmin edilen Mehdi Ordusunun Suriye’de ise Şam, Halep ve Hama’da toplam 500’e yakın milisinin olduğu düşünülmektedir.

2014 yılının Mayıs ayında Suriye’de resmen savaşmaya başladığını açıklayan Mehdi Ordusu Esad rejimini korumak isteyenİran destekli diğer Şii milis gruplarının aksine, çatışmalarda daha çok Suriye’deki Şii türbelerinin korunmasında görev almaktadır.

İmam Mehdi Ordusu, Suriye’deki görevinin Hz. Zeynep Türbesinikorumakla sınırlı olduğunu iddia etmiştir ancak zaman zaman Şii mahallelerinde ve “merciye” adı verilen Şii liderlerin ofislerine yapılan saldırılara karşı da yer almıştır. 

İran sürgününden dönen Sadr DAEŞ’in ortaya çıkışıyla beraber Irak’ta artan İran etkisinin önüne geçmek istemekte ve İran’ın “velayet-i fakih”ini kabul etmemektedir.

Sadr, Esed rejimine görev bırakma çağrısında bulunan ilk Iraklı Şii din adamı olmasının yanında 2017’de İdlib’de Esed’in kimyasal silah kullandığı iddiaları karşısında uluslararası soruşturma talebinde bulunmuştur.

Sadr’ın Mehdi Ordusu milliyetçiliği ile ön plana çıkan ve kutsal alanlar dışında Suriye savaşına fazla dahil olmayan bir milis grubudur

Sadr’ın eski sözcüsü olan ve anlaşmazlıklar yaşadığı Kays el Hazali de Mehdi Ordusundan ayrılarak 2006 yılında Asaib Ehl el Hak’ı kurmuş ve liderliğine geçmiştir.

Euronews, Suriye’nin Gündemi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.