Şarkul Avsat: ABD ve Rusya’nın uzlaştığı diğer konu Şam ve Kamışlo diyaloğu!
.
Şarkul Avsat gazetesi, Şam rejimi ve Rojava Özerk Yönetimi arasındaki diyaloğa ilişkin önemli bir yazıyı köşesine taşıdı.
Gazetede yer alan habere göre, ABD ve Rusya’nın Suriyelilerin tamamına insani yardım sağlanması konusunda vardıkları anlaşmanın ardından uzlaştıkları ikinci başlık Şam ve Kamışlı arasındaki diyalogun teşvik edilmesi oldu.
Haberde Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesine dikkat çekildi. Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bu da İlham Ahmed başkanlığındaki Kürtlerden ve Araplardan oluşan Suriye Demokratik Konseyi’nden (SDK) bir heyetin Washington ve Moskova'yı ziyaretinin ve ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temsilcilerinin 10 Kasım’da Cenevre'de görüşmelerinin ardından, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye hükümeti arasında yeni bir müzakere turunun gerçekleşmesine imkan tanıyor.”
Esad rejimi, Rojava yönetimi ve Moskova’nın, Suriye’deki ABD askeri varlığına dair farklı beklentilere sahip olduğunun altını çizen gazete, söz konusu müzakerelerin ABD koruması ve Rusya himayesi altında gerçekleştiğini belirtti.
Gazeteye göre, müzakerelerde, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ve Özerk Yönetim'in geleceği ile insani yardım ve hizmetlerle ilgili operasyonel konuların yanı sıra Türkiye’nin yeni bir askeri operasyon gerçekleştirmekten caydırılması gibi önemli konuların ele alınması bekleniyor.
Rejim ve Özerk Yönetim yeni müzakere turunu iki düzeyde gerçekleştirecek!
Şam ve Kamışlo arasındaki yeni müzakere turunun iki düzeyde gerçekleştiğine dikkat çeken Şarkul Avsat, “Bunlardan ilkinde, Haseke ilinden Irak'ın Musul iline açılan Yarubiye Sınır Kapısı’nın Suriye-Kürt yönetimi altında insani yardımların ulaştırılması için faaliyet göstermesi ve ABD ile Rusya arasındaki bir uzlaşı noktası olarak Türkiye’nin başka askeri operasyonlar gerçekleştirmesini önlemek için sahada koordinasyonun sağlanmasının yanı sıra her iki tarafın da yararına ekonomik anlaşmalar imzalanması hedefleniyor” dedi.
İkincisinin ise “Rojava Özerk Yönetimi’nin geleceği ve merkezi devletle ilişkisi” olduğu belirtildi. Haberin devamında şu bilgilere yer verildi:
“SDG ve ordudaki rolü ve Kürt milliyetçiliği ile ilgili kilit noktaların yanı sıra Suriye bayrağının ve Devlet Başkanı’nın tanınması ve genel olarak Kürtlerin konumu gibi diğer konularda taraflar arasındaki derin uçurumun kapatılmasıyla ilgili.
Şüphesiz, bir yandan ABD’nin askeri varlığının geleceği, diğer yandan da ABD-Rusya ve Türkiye-Rusya-ABD mutabakatları, Şam ile Kamışlı arasındaki müzakerelerde tarafların tutumlarını gölgeliyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.