SDG: "Deyrezor'da denetim yeniden sağlandı"
.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Farhad Şami, Fırat'ın doğusundaki Deyrezor'da süregelen çatışmaların Diban'daki silahlı güçlerin rejim bölgelerine geri çekilmesiyle son bulduğunu ve vilayette kontrolün sağlandığını açıkladı.
Deyrezor'da 27 Ağustos'tan bu yana Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Deyrezor Askeri Meclisi Başkanı Ebu Havle'nın "yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve örgütlü suça karıştığı" iddiasıyla tutuklanmasın ardından baş gösteren çatışmaların son bulduğu ve vilayetin bütün yerleşim birimlerinde düzenin sağlandığı açıklandı.
Ebu Havla yanlılarının merkezi haline gelen Diban kasabasındaki direnişin Salı gününden başlayarak kırılmasıyla Çarşamba günü son çatışmaların yaşandığı tüm bölgelerde kontrolün yeniden sağlandığını Suriye Demokratik Güçleri (SDG) medya merkezi başkanı Farhad Şami açıkladı.
Şami, "Kente dışarıdan giren silahlı gruplar geldikleri rejim kontrolündeki bölgelere geri çekildiler ve kent bu silahlı güçlerin varlığından kurtuldu" dedi.
SDG Pazartesi'den başlayarak Deyrezor Askeri Meclisi'ne başkaldıran Arap unsurların toplandıkları Diban'ı kuşatmaya başlamıştı. Bildirildiğine göre, kasaba Çarşamba günü SDG tarafından geri alındı.
Arka plan
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, 27 Ağustos'ta Deyrezor Askeri Meclis Başkanı Ahmed El-Habil'in (Ebu Havle) tutuklanmasıyla başlayan çatışmalarda kayıpların bilançosu Salı günü öldürülen El-Habil'e bağlı 58 milis ve 24 SDG üyesiyle en az 90 ölü ve 100 yaralıya yükselmişti. Ebu Havle, Suriye hükümetiyle temaslara girişmenin yanı sıra "örgütlü suç uyuşturucu kaçakçılığı ve güvenliğin kötüye kullanılmasına" karışmakla suçlandı.
Çatışmayı ateşleyen fitil bu tutuklama olsa da SDG temel nedenler arasında son günlerde hem Türkiye hem Şam ve İran hükümetlerinin, kendi nüfuz alanlarını genişletmek amacıyla SDG tarafından kontrol edilen Fırat nehrinin doğu kıyısında bir iç savaşı kışkırtma çabalarını sayıyor.
Öte yandan Suriye'nin başlıca petrol kaynaklarının bulunduğu Deyrezor nüfusunun çoğunluğunu oluşturan yerel Arap aşiret liderlerinin bir bölümü uzun zamandır SDG'yi daha çok Kürtlere dayanmak ve Arap aşiretlerini marjinalleştirmekle suçluyor. Nova News'un haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığının daha Mart 2020'de hazırladığı bir raporda da, Deyrezor'un Arap aşiretlerinin Rakka'da IŞİD'e karşı savaşanların çoğunluğunu oluşturmalarına karşın bölgenin siyasal yönetim organı Suriye Demokratik Meclisi'nden (SDM) dışlanmaktan yakındıkları kaydedilmişti.
Roma'dan yayın yapan Nova News, Ocak 2023'te de Suriye muhalefetinin kontrolündeki "Enab Baladi" gazetesine göre, Kürt haber sitelerinin, özellikle de 2013'te SDG'ye bağlılık yemini etmiş olan Ebu İsa olarak bilinen Ahmed Alluş liderliğindeki Devrim Tugayları'nın konuşlandığı Rakka vilayetinde, Arap aşiretlerinin karar alma süreçlerinde ağırlık sahibi olmaları için "yeni bir ABD projesi" ortaya atıldığı görüşüne yer verdiklerini yazdı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.