10. ayında Rusya-Ukrayna savaşı: Bugüne nasıl geldik?

.

Selay Dalaklı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 10 aydır devam ediyor. Peki, işgale giden süreçte neler yaşandı? İşgalden bu yana neler oldu? 2022 yılı biterken birlikte hatırlayalım…

Bugün 24 Aralık 2022.

Rusya, komşusu Ukrayna'yı işgal ederek yıllar sonra savaş gerçeğini Avrupa kıtasına geri getireli bugün tam 10 ay oldu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin paylaştığı verilere göre, o günden bu yana Ukrayna'da 6 bin 826 sivil öldü, 10 bin 769 sivil yaralandı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) verileri ise Ukrayna'da 2022 yılında 12 gazetecinin öldürüldüğünü ortaya koydu.

Bu süre içinde 7 milyon 863 bin 339 Ukraynalı yurttaş ülkelerini terk ederek Avrupa ülkelerine sığınırken 6,5 milyon kişinin ise savaş sebebiyle ülke içinde zorla yerinden edildiği tahmin ediliyor.

Bugün itibariyle 304. gününde devam eden savaş boyunca başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) Ukrayna'ya askeri desteğini sürdürürken Rusya'ya uygulanan yaptırımlara da her geçen gün yenileri ekleniyor.

Buna göre, ABD Ukrayna'ya 20 milyar doları aşan askeri yardım sağlarken başta ABD, İngiltere ve AB ülkeleri olmak üzere farklı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların sayısı 9 bin 344'e ulaştı.

Peki, 2022 yılı biterken, dönüp Rusya-Ukrayna savaşına baktığımızda ne görüyoruz? Geçen son bir yılda savaşta hangi gelişmeler yaşandı?

Kısaca hatırlamaya çalışalım...

Ocak-Şubat: İşgal, askeri yardımlar, yaptırımlar

 

Rusya'daki "savaşa hayır" protestolarından. (Foto: Al Jazeera)

20-21 Ocak 2022 - Dünya, 2022 yılında olası bir Rusya-Ukrayna savaşı ihtimalini ilk defa en yüksek perdeden ABD Başkanı Joe Biden'dan duydu: "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek." Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ise bu iddialara yanıtı "Ukrayna için tehdit değiliz" oldu.

6-11 Şubat 2022 - ABD İstihbarat yetkililerinin Rusya'nın Ukrayna sınırına 110 bin asker gönderdiği açıklamasından beş gün sonra, ABD'den Ukrayna'daki yurttaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı geldi.

21-22 Şubat 2022 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden Donbass bölgesindeki "Luhansk Halk Cumhuriyeti" ve "Donetsk Halk Cumhuriyeti"ni tanıdıklarını açıkladı. Bundan bir gün sonra Putin'in Rusya Silahlı Kuvvetlerine bu bölgelerde "barışı koruma" emri vermesi üzerine Rusya askerlerini Donbass'a gönderdi.

24 Şubat 2022 - Rusya, Ukrayna'ya - kendi ifadesiyle - "özel askeri harekat" başlattı. Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, işgalin amacını Ukrayna'yı "Nazizm'den ve militarizmden arındırmak" olarak açıkladı.

27-28 Şubat 2022 - İşgal, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Rusya'nın yanı sıra İstanbul'da da protesto edildi. AB, Rusya'ya yönelik ilk yaptırım paketini ve Ukrayna'ya ilk silah yardımını açıklarken, 28 Şubat'ta Belarus sınırında Rusya ve Ukrayna arasında ilk ateşkes görüşmeleri yapıldı.

Mart: Türkiye'de "diplomasi trafiği"

 

İstanbul'daki müzakerelerden. (Foto: AA)

4 Mart 2022 - Rusya'nın bölgeye ateş açması sonucu Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya nükleer santralinde yangın çıktı. Yangın, çatışmaların durmasının ardından birkaç saat sonra söndürülebildi.

8-9 Mart 2022 - Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında ABD, Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladı. İngiltere de petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durdurma kararı aldı. Bir gün sonra, 9 Mart'ta AB Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

10 Mart 2022 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu marjında Antalya'da üçlü bir zirve gerçekleştirdi.

15-16 Mart 2022 - Gazeteci Marina Ovsyannikova, Rusya'ya yayın yapan Kanal 1'de canlı yayın sırasında, "Savaşa hayır. Savaşı durdurun. Propagandaya inanmayın. Burada size yalan söylüyorlar" yazılı dövizle ekrana çıktı. Gözaltına alınan gazeteci, iki gün sonra, 16 Mart'ta para cezası alarak serbest bırakıldı. Bu, gazetecinin son protestosu olmayacaktı.

Aynı gün, manşetlerde gazeteciler ile ilgili bir haber daha vardı: "Fox News'tan iki gazeteci Ukrayna'da hayatını kaybetti."

55 yaşındaki kameraman Pierre Zakrzewski ve 24 yaşındaki yapımcı Oleksandra Kuvshinova ölümleri de Ukrayna'daki son gazeteci ölümleri olmayacaktı. bianet'in 24 Mart tarihli haberine göre, Oksana Baulina Ukrayna işgalinde öldürülen altıncı gazeteci oldu.

29 Mart 2022 - Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri, İstanbul'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı müzakerelerin iki gün sürmesi beklenirken müzakereler yalnızca bir gün sürdü.

Nisan: Bucha, Moskva, Mariupol

 

Moskva kruvazör gemisi yanarken. (Foto: AA)

2 Nisan 2022 - Kiev Oblastı'nda 13 Mart'ta kaybolan Ukraynalı foto muhabiri ve belgesel fotoğrafçısı Maks Levin ölü bulundu.

Ukrayna yönetimi bundan bir gün sonra yaptığı açıklamada, başkent Kiev'in Rusya'nın çekilmesi sonrası işgal altındaki tüm bölgelerin geri alındığını duyuracaktı. Rusya'nın çekilmesi sonrası Kiev'in kuzeybatısındaki Bucha'da karşı karşıya kalınan tablo, özellikle sivil ölümleri, Rusya'ya karşı savaş suçları işlediği suçlamasını beraberinde getirdi.

Bucha'da olanlar, bugün hâlâ iki ülke arasındaki müzakerelere Ukrayna tarafından son verilmesinin sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

15 Nisan 2022 - Rusya, Ukrayna'nın attığı iki Neptun füzesiyle Karadeniz'de vurduğunu açıkladığı Rusya filosuna ait "Moskva" kruvazör gemisine ilişkin açıklama yaparak kruvazörün battığını doğruladı:

"Moskva kruvazörü varış limanına çekilirken çıkan yangın sırasında gövdede mühimmat patlaması sonucu aldığı hasar nedeniyle dengesini kaybetti. Gemi, fırtınalı deniz koşullarında battı."

21 Nisan 2022 - Rusya Savunma Bakanlığı, bir açıklama yaparak Mart ayından beri ablukası altında olan Mariupol'ü Azovstal demir-çelik fabrikası hariç ele geçirdiklerini açıkladı. Fabrikada abluka altında olan sivil ve askerlerin tahliyesi ise Mayıs ayına kadar sürecekti.

Mayıs: Yeni yaptırımlar, protestolar, yargılamalar

 

Cannes Film Festivalinden. (Foto: AA)

4 Mayıs 2022 - Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik altıncı yaptırım paketinin içeriğini açıkladı. AB ülkeleri, bu paket kapsamında, 31 Mayıs'ta Rusya'dan petrol alımına yüzde 90 ambargo uygulama konusunda anlaşmaya vardı.

9 Mayıs 2022 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Mayıs "Zafer Günü"nde nasıl bir açıklama yapacağı, topyekun savaş ilan edip etmeyeceği uzun süre tartışılmıştı. Putin, 9 Mayıs'ta yaptığı konuşmada, beklentilerin aksine, işgali genişletme kararı açıklamadı.

17 Mayıs 2022 - Savaşın etkileri, Fransa'da yapılan 75. Cannes Film Festivali'nde de kendisini gösterdi. 17 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs tarihine kadar devam eden festival, pek çok savaş karşıtı protestoya ve Ukrayna'ya destek mesajı ver gösterilerine sahne oldu.

23 Mayıs 2022 - Rusya'nın BM Cenevre Daimi Temsilciliği müsteşarlarından Boris Bondarev, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle istifa etti. İstifa mektubunu sosyal medyadan paylaşan Bondarev, "20 yıllık diplomatik kariyerimde dış politikamızda birçok değişim gördüm, fakat 24 Şubat'tan bu yana ülkemden hiç bu kadar utandığım olmadı" dedi.

Aynı gün, Ukrayna'da bir Rusya askerine açılan ilk "savaş suçu" yargılamasında Rusyalı bir asker ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Haziran: Ukrayna'nın yüzde 20'si işgal altında

 

Lavrov-Çavuşoğlu ortak basın toplantısından. (Foto: AA)

3 Haziran 2022 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın 100. gününde, ülkenin yüzde 20'sinin Rusya'nın işgali altında olduğunu açıkladı.

7-8 Haziran 2022 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'ye gelerek mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

İkilinin gündeminde Rusya'nın Ukrayna limanlarından ayrılmasına izin vermediği Ukrayna tahılı vardı. Lavrov, "Ukrayna limanlarından tahıl gemilerinin çıkamamasının sorumlusunun Kiev olduğunu, kendilerinin mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazır olduğunu" söyledi.

10 Haziran 2022 - Ukrayna'nın Mariupol liman kentinde Ukrayna ordusu için savaşan ikisi İngiltereli, biri Faslı üç kişi Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te idam cezasına çarptırıldı.

23 Haziran 2022 - AB liderleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan zirvede, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesi üzerinde anlaştı. Putin, bu karar açıklanmadan önce, yaptığı açıklamada, "AB, NATO gibi bir askeri örgüt değil. Her zaman söylediğim gibi, duruşumuz bu açısından çok tutarlı ve net. Rusya buna karşı değil" demişti.

26 Haziran 2022 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin de video konferans ile hitap ettiği, Almanya'daki G7 Liderler Zirvesi'nde "Ukrayna'ya destek sürecek" açıklamasının yapıldığı gün Rusya'da aylar önce çekildiği başkent Kiev'e tekrar füze saldırısı düzenledi.

Temmuz: Tahıl koridoru anlaşmasına doğru

 

Tahıl koridoru imza töreninden. (Foto: AA)

13 Temmuz 2022 - Temmuz ayında, Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında en çok öne çıkan konu şüphesiz Ukrayna tahılının limanlardan ayrılıp dünyaya sevk edilebilmesi için açılması istenen tahıl koridoruydu.

Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, "Sadece 6 milyon ton tahıl Odessa'nın 3 limanında bekletiliyor" dedikten sekiz, Lavrov "Rusya, tahıl sorunu konusunda müzakerelere hazır" dedikten beş gün sonra, 13 Temmuz'da Rusya, Ukrayna Türkiye ve BM heyetleri İstanbul'da bir araya geldi, anlaşmanın imzalanacağı bu toplantı sonrası duyuruldu.

22 Temmuz 2022 - Milli Savunma Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Altyapı Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler (BM) 22 Temmuz'da İstanbul'daki Dolmabahçe Ofisi'nde "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"ni imzaladı.

Bundan bir gün sonra ve 26 Temmuz'da Ukrayna'nın Odessa limanı füzelerin hedefi oldu. Saldırıları Rusya üstlendi.

Ağustos: Darya Dugina öldürüldü

 

Aleksandr Dugin ve öldürülen kızı Darya Dugina.

1 Ağustos 2022 - Savunma Bakanlığı, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında tahıl yüklü ilk geminin Ukrayna'nın güneyindeki Odessa Limanı'ndan hareket ettiğini ve 2 Ağustos'ta İstanbul'da olacağını açıkladı.

8 Ağustos tarihli açıklamaya göre, Ukrayna limanlarından bir haftada 10 tahıl yüklü gemi hareket etti.

11 Ağustos 2022 - Rusya, 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki Saki Hava Üssü'nde 10 Ağustos'ta yaşanan patlamalarda hiçbir savaş uçağının zarar görmediğini açıklasa da uydu görüntüleri en az sekiz uçağın zarar gördüğünü gösterdi. Zelenski'nin danışmanı Mykhailo Podolyak patlamaların "partizan sabotajcıların" işi olabileceğini söyledi. 19 Ağustos'ta da Rusya'nın Kırım'daki Belbek Askeri Hava Üssü yakınlarında en az dört patlama meydana geldi.

12 Ağustos 2022 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki duruma ilişkin BM Genel Kurulu'na (BMGK) bilgi verdi. Grossi, Mayıs ayından bu yana Rusya işgali altında bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santralindeki durumun "hızla kötüleşerek oldukça endişe verici bir noktaya geldiğini" söyledi.

16 Ağustos 2022 - Ukrayna'dan Afrika'ya tahıl taşıyan ilk gemi olan buğday yüklü "Brave Commander" yola çıktı.

21 Ağustos 2022 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "beyni" diye nitelendirilen ve Putin'e yakınlığıyla bilinen Siyaset Uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina, içinde bulunduğu araca yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu öldü. Rusya olaydan Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

Eylül: Dört bölgede referandumlar ve "ilhak"

 

Sırbistan'daki savaş karşıtı protestolardan. (Foto: AA)

21 Eylül 2022 - Ukrayna'nın 40 yerleşim yerini Rusya'dan geri aldığını açıkladığı günlerde Rusya, "kısmi askeri seferberlik" ilan etti.

Putin'in bu kararla birlikte Rusya'daki en az 300 bin kişiyi daha silah altına almayı kararlaştırmasının ardından pek çok kişi Rusya'yı terk etmek için havaalanlarına ve kara sınırlarına akın etti.

Seferberlik ilanı sonrası ülkede yeniden başlayan savaş karşıtı protestolarda yüzlerce kişi gözaltına alındı.

27-30 Eylül 2022 - Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül'de başlayan referandumlar 27 Eylül'de sona erdi. Dört bölgede de "Rusya'ya bağlanma" kararı çıktığı açıklanan referandumlara ilişkin açıklama yapan AB, BM ve Türkiye dahil pek çok ülke ve kurum referandum sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı. Rusya'nın bu dört bölgeyi uluslararası hukuka aykırı bir biçimde ilhak etme kararı sonrası Volodimir Zelenski, ülkesinin NATO üyeliğine başvuracağını duyurdu. AB de Rusya'nın bu hamlesine yeni bir yaptırım paketiyle yanıt verdi.

28 Eylül 2022 - Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz sağlamak üzere inşa edilen Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarında önce basınç düşüklüğü, ardından sızıntı haberlerinin gelmesinin ardından bir açıklama yapan İsveç Ulusal Sismik Ağı (SNSN), Baltık Denizi'nin altındaki söz konusu boru hatlarındaki sızıntıların yakınında iki patlama tespit edildiğini duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın boru hatlarına yönelik olası sabotajda rolü olduğuna ilişkin suçlamaları değerlendirerek iddiaları "aptalca ve absürt" olarak nitelendirdi.

Sızıntı haberlerinin ardından Polonya eski Dışişleri Bakanı, eski Savunma Bakanı Yardımcısı Avrupa Parlamenteri Radek Sikorski, Twitter'da Baltık Denizi'ndeki doğalgaz sızıntısını gösteren bir fotoğraf paylaşarak "Teşekkürler ABD" yazdı. Sikorski ardından twitini sildi.

Ekim: Yeni saldırılar, yaptırımlar, iddialar

 

Patlatılan Kırım köprüsü.

4-5 Ekim 2022 - Yapılan referandumlar sonrası Rusya'nın bir kararname ile "ilhak" ettiği Ukrayna'nın dört bölgesinin Rusya topraklarına katılması Rusya meclisinin üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından 4 Ekim'de onaylandı.

Bundan bir gün sonra, Rusya Devlet Başkanı bu ilhakları onaylarken, AB de Rusya'ya yönelik 8. yaptırım paketinde anlaştığını açıkladı.

8-17 Ekim 2022 - Rusya ile yasadışı bir şekilde 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'ı birbirine bağlayan köprüde 8 Ekim'de bir patlama meydana geldi.

Rusya, patlamadan Ukrayna'yı sorumlu tuttu. Bu saldırının ertesi günü Zaporijya bölgesinde Rusya'nın düzenlediği saldırıda 12 kişi öldü. 10 Ekim günü ise Rusya aylar sonra ilk kez başkent Kiev'e saldırdı. Ukrayna'nın 12 ve 17 Ekim tarihli saldırılarında ise en az 18 sivil hayatını kaybetti.

19 Ekim 2022 - Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın referandumlar sonrası "ilhak" ettiği Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde sıkıyönetim ilan eden kararnameyi imzaladı.

20 Ekim 2022 - AB ülkeleri, Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere Rusya'ya İHA gönderdiği gerekçesiyle İran'a yaptırım kararı aldı.

24 Ekim 2022 - Ukrayna, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Şoygu'nun Ukrayna'nın radyoaktif içerikli "kirli bomba" yapma hazırlığında olduğuna ilişkin iddialarını yalanladı ve ülkeye Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) müfettişlerini davet etti. Kurum, aynı gün bir açıklama yaparak iddiaları yerinde incelemek üzere ülkeye müfettiş göndereceğini duyurdu.

29 Ekim 2022 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan ilhak edilen Kırım'daki savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov sabah saatlerinde Sivastopol limanında gerçekleştiğini söyledi ve saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tuttu. Rusya, aynı gün bir açıklama yaparak "tahıl koridoru" anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu.

31 Ekim 2022 - Rusya, başta başkent Kiev olmak üzere pek çok Ukrayna kentindeki enerji ve su altyapılarını hedef alan saldırılar düzenledi. Pek çok bölgeye elektrik ve su verilemedi. Rusya'nın enerji altyapısını hedef alan saldırıları bundan sonra da devam edecekti.

Kasım: Polonya'ya füze isabet etti

 

Füze isabet eden Polonya köyü. (Foto: AA)

2 Kasım 2022 - Rusya, 29 Ekim'de askıya aldığı tahıl koridoru anlaşmasına geri dönme kararı aldığını açıkladı.

3 Kasım 2022 - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yaptığı oylamada Rusya'nın Ukrayna'da "askeri biyolojik faaliyetler" yürütüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma başlatılması talebini oy çokluğuyla reddetti.

IAEA ise bir gün sonra, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik radyoaktif içerikli "kirli bomba" iddiaları üzerine üç nükleer tesiste yapılan incelemelerde beyan edilmemiş nükleer faaliyet veya bulguya rastlanmadığını açıkladı.

11 Kasım 2022 - 9 Kasım'da bir açıklama yaparak "ilhak" ettiği Herson'dan çekileceğini duyuran Rusya, 11 Kasım itibariyle şehirden tamamen çekildiğini açıkladı.

15 Kasım 2022 - Endonezya'da yapılan G20 Liderler Zirvesi'ne video konferans ile bağlanarak "G19" liderlerine hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Ukrayna'nın barış formülü" olarak değerlendirilmek üzere 10 madde açıkladı. Rusya, şartların "gerçekçi olmadığını" söyledi.

16 Kasım 2022 - Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın Przewodów köyüne isabet eden bir füze nedeniyle iki kişi yaşamını yitirdi.

İlk yapılan açıklamalar Rusya'ya işaret etse de Polonyalı yetkililer aynı gün yaptıkları açıklamalarda "Ukrayna'nın savunma amaçlı fırlattığı füzenin Polonya'ya düştüğü" değerlendirmesini yaptı. Rusya da yaptığı açıklamada bölgeden gelen fotoğraflardaki mühimmat kalıntılarının Ukrayna savunma sistemine ait olduğu açıklamasında bulunmuştu.

17 Kasım 2022 - Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldı.

Aralık: Zelenski'den ABD'ye ziyaret

 

Beyaz Saray'daki Zelenski-Biden görüşmesinden. (Foto: AA)

2 Aralık 2022 - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme açıklamasına yanıt verdi. 

Dmitriy Peskov, Putin ile görüşmek için Rusya'nın tüm askerlerini Ukrayna'dan çekmesini ve savaşı bitirmesini şart koşan Biden'a cevaben, Rusya'nın ele geçirdiği Ukrayna topraklarından vazgeçmeye hazır olmadığını, ama müzakereye açık olduğunu söyledi.

5 Aralık 2022 - AB, 5 Aralık itibariyle Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamaya başladı.

Aynı gün, Rusya'nın Ukrayna sınırına uzak iki bölgesindeki iki hava üssünde patlamalar yaşandı. En az üç kişi yaşamını yitirdi, altı kişi yaralandı.

7 Aralık 2022 - AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik dokuzuncu yaptırım paketinin detaylarını açıkladı.

Von der Leyen'in açıklamasına göre, Rusya'ya yönelik dokuzuncu yaptırım paketi, yaklaşık 200 kişi ve kurum ile Rusya merkezli üç bankanın yaptırım listesine eklenmesini, çift kullanımlı ürünlere ihracat yasağı getirilmesini ve madencilik yatırımlarının yasaklanmasını öngörüyordu.

16 Aralık 2022 - Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna'ya 18 milyar Euro'luk mali yardım paketinde uzlaştı. Büyükelçiler düzeyinde yapılan görüşmelerde ise Rusya'ya yönelik 9. yaptırım paketinde anlaşma sağlandı.

21-22 Aralık 2022 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın başından bu yana ilk yurtdışı gezisini ABD'ye yaptı. Beyaz Saray'da Joe Biden ile görüşen Zelenski, ABD Kongresi'ne de hitap etti. ABD'nin bu ziyaret öncesi Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri sağlama kararına ilişkin konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Patriot sistemlerinin Rusya ordusunun meşru hedefi olacağını" söyledi

Kaynak: Bianet

Kurdistan Haberleri

ENKS’li İsmail Fetah'ın cansız bedeni bulundu
Diyarbakır ve Mardin Barosu'ndan Tişrin çağrısı: 'Savaş hukukunun açık ihlali'
Alman yetkili, Mazlum Abdi'yle görüştü: 'Müreffeh bir Kürt bölgesi inşa etmek mümkün'
ABD’den Mesud Barzani ve Mazlum Abdi görüşmesine ilişkin açıklama
Diyarbakır'da Kürt Edebiyatçılar Derneği'ne polis baskını