10 yıl içinde dini kısıtlamalar iki katına çıktı

Dini özgürlükler üzerine devlet baskıları ve sosyal baskılar dünya genelinde arttı.


Pew Research Center tarafından 198 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, 2017 yılında Hristiyanlar 143 ülkede, Müslümanlar ise 140 ülkede baskılara maruz kaldı.
Bu noktada en fazla artış Avrupa ve Sahraaltı bölgesinde oldu.
Genel olarak devlet kaynaklı baskıların en yüksek Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İran, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde olduğu belirtildi.
Araştırma kurumunun 10 yıldır sürdürdüğü çalışma kapsamında dini özgürlükler iki ana başlık altında 8 farklı kategoride  


Fransa ve Katar'ın baskı seviyesi aynı
Çalışma, dini kısıtlamalar konusunda 2007-2017 arasında en fazla artış yaşanan bölgelerden birinin Avrupa olduğunu vurguladı. Buna göre kıta genelinde dini gruplara yönelik devlet kısıtlamaları iki katına çıktı.
Değişimdeki sebeplere verilen örnekler arasında Fransa’da 2011 yılında yürürlüğe giren çarşaf yasağı ve Bosna Hersek’te yargı mensuplarına getirilen dini kıyafet giyme yasağı var. Rapor ayrıca Almanya’da erkek çocuklarının sünnet edilmesini cezalandıran mahkeme kararına da değindi.
Raporda devlet baskılarının farklı sebeplere dayanabileceği açıklandı. Örnek olarak karşılaştırılan Fransa ve Katar’da devlet baskılarının benzer seviyede olduğu belirtildi. Ancak Katar’da baskıların yüksek olması bir dini gruba yönelik kayırmadan kaynaklanırken, Fransa’da bunun nedeni olarak özellikle dini kıyafet yasakları gösteriliyor.


Türkiye’de dinler arası gerginlikler azaldı; dini grup kaynaklı şiddet arttı
Araştırmada Türkiye dini özgürlüklere karşı en katı kanunlara sahip ülkeler sıralamasında Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Kazakistan ve Katar gibi ülkelerin yanında yer aldı.
Devlet kaynaklı baskılar genelde artış gösterirken dini ibadetlere yönelik kısıtlamaların 10 yılda azaldığı gözlemlendi.
Türkiye’de en büyük değişimse farklı dini gruplar arasındaki gerginlikler konusunda yaşandı. Buna göre farklı dini gruplar arasında yaşanan çatışmalar yaklaşık 6 kat azaldı.
Diğer yandan din ile bağlantılı terör olaylarının incelendiği 'dini grup kaynaklı şiddet' kategorisinde Türkiye'de büyük oranda artış yaşandığı gözlemlendi.

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!